«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Καταστροφική η γρήγορη άρση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους
Με την αυξημένη παγκόσμια μετάδοση επικίνδυνων παραλλαγών συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ της Ινδίας, η γρήγορη άρση των περιορισμών θα μπορούσε να είναι καταστροφική για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τόνισε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν την επιλογή, επειδή δεν έχουν αρκετά εμβόλια.
Σε αυτές τις χώρες, η συνεχής χρήση προσαρμοσμένων μέτρων για τη δημόσια υγεία είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταστολή της μετάδοσης.
«Η άνιση κατανομή εμβολίων επέτρεψε στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που θα καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος και συμπλήρωσε λέγοντας πως «ο αδικαιολόγητος εμβολιασμός αποτελεί απειλή για όλα τα έθνη, και όχι μόνο για εκείνα που έχουν τα λιγότερα εμβόλια».
Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ότι έξι μήνες από τη χορήγηση των πρώτων εμβολίων, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των παγκόσμιων δόσεων, ενώ χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν διαχειριστεί μόλις 0,4%. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ζήτησε μια μαζική παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών έως τον Σεπτέμβριο και τουλάχιστον 30% έως το τέλος του έτους. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος απαιτούνται επιπλέον 250 εκατομμύρια δόσεις έως τον Σεπτέμβριο και άμεσα 100 εκατομμύρια δόσεις για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κατέληξε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.
Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε σήμερα υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία της πανδημίας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 μειώνεται πλέον για έξι εβδομάδες, ενώ και οι θάνατοι έχουν μειωθεί για πέντε εβδομάδες. Ωστόσο, συνεχίζει να παρουσιάζεται μια μικτή εικόνα σε όλο τον κόσμο. Έτσι ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε στην Αφρική, την Αμερική και τον Δυτικό Ειρηνικό με πολλές χώρες να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, ενώ ορισμένες από αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αρχίζουν να μιλούν για τον τερματισμό των περιορισμών.
Παράλληλα σε χώρες με τη μεγαλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια, παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των ηλικιωμένων ομάδων. Ειδικά σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ η δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μέτρα που βοήθησαν στην προστασία των ανθρώπων χαλαρώνουν, αλλά πρέπει να μετριαστούν προσεκτικά και να προσαρμοστούν σύμφωνα με την ιική κυκλοφορία και τις ικανότητες απόκρισης.
Όσον αφορά τα εμβόλια ο Παγκόσμιος Οργανισμός σημείωσε πως είναι σαφές ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στις εισαγωγές εμβολίων από πλουσιότερες χώρες. Για αυτό είναι κρίσιμη η επένδυση στην τοπική παραγωγή καθώς η ενίσχυση της παραγωγής δεν πραγματοποιείται εν μία νυκτί, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνονται επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον τερματισμό της πανδημίας παραμένει η κοινή χρήση δόσεων εμβολίων, πόρων, και μεταφοράς τεχνολογίας.
Πηγή: ΕΡΤ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 1.381 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 23 θάνατοι σε 24 ώρες, 486 οι διασωληνωμένοι