Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη: 4 σταθμοί σε 8 ημέρες- Απο τη Βασίλισσα Ελισάβετ στον Πούτιν

Ο Τζο Μπάιντεν εγκαινίασε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, μια οκταήμερη περιοδεία σε όλη την Ευρώπη που θα του δώσει την ευκαιρία να ανανεώσει τις σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Μόσχα .
8'

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ήδη στη γηραιά ήπειρο, έχοντας ξεκινήσει ένα κρίσιμο διπλωματικό μαραθώνιο για να διακηρύξει σε συμμάχους αλλά και αντιπάλους, οτι η «Αμερική επέστρεψε» . Θα απολαύσει επίσης ένα από τα προνόμια της προεδρίας: μια συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β ' της Βρετανίας.


Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην παγκόσμια σκηνή εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες ως γερουσιαστής, αντιπρόεδρος και τώρα πρόεδρος, φιλοξένησε τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Καθυστέρησε ωστόσο να ταξιδέψει στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία εξακολουθεί να δοκιμάζει μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά ο Μπάιντεν θα έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η ΕΕ ανοίγει ξανά τα σύνορά της σε εμβολιασμένους τουρίστες, ανάμεσά τους και οι Αμερικανοί.


Το επίκεντρο της επίσκεψης του θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της G-7, η οποία αρχίζει σημερα στο Carbis Bay, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Η σύνοδος κορυφής των «7» είναι η πρώτη συγκέντρωση ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η πρώτη της εποχής μετά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν βλέπει τη σύνοδο κορυφής ως ευκαιρία να θεραπεύσει τις «πληγές» της προηγούμενης περιόδου.

«Σε αυτή τη στιγμή παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει των πρώτη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, αυτό το ταξίδι έχει να κάνει με την ανανέωση της δέσμευσης των ΗΠΑ στους συμμάχους και τους εταίρους μας και την επίδειξη της ικανότητας των δημοκρατιών να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αποτρέψουν τις απειλές αυτής της νέας εποχής», έγραψε την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο του στην Washington Post.

Πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη την Τετάρτη το πρωί, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One ότι ένας από τους στόχους του για το ταξίδι είναι «να καταστήσει σαφές στον Πούτιν και την Κίνα ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενωμένες».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη όταν ρωτήθηκε για την προετοιμασία του Μπάιντεν πριν από το ταξίδι, τόνισε την μακρά πολιτική του καριέρα .
«Ετοιμάζεται εδώ και 50 χρόνια», είπε την Τρίτη. «Βρισκόταν στην παγκόσμια σκηνή. Γνωρίζει πολλούς απο αυτούς τους ηγέτες εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Πούτιν και ορισμένων από τους ηγέτες που θα συναντήσει στο ΝΑΤΟ και στη G-7. Τώρα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία να τους δει αυτοπροσώπως, και δεν υπάρχει τίποτα σαν την άσκηση διπλωματίας πρόσωπο με πρόσωπο. "

Ο Μπάιντεν συναντά τον Μπόρις- 10 Ιουνίου

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε ένα τετ-α-τετ που ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα δώσει την ευκαιρία να "επαναβεβαιώσει την ειδική σχέση μεταξύ των δύο εθνών»

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Τζόνσον για πρώτη φορά ως πρόεδρος τρεις ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων του. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε την πρόθεσή του «να ενισχύσει την ειδική σχέση μεταξύ των χωρών μας και να αναζωογονήσει τους διατλαντικούς δεσμούς».

Σύμφωνα με το Atlantic στον Τζόνσον δεν αρέσει ο όρος «ειδική σχέση» και πιστεύει ότι ακούγεται «αδύναμος», γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα στοιχείο έντασης καθώς οι δύο ηγέτες εξετάζουν θέματα όπως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τα ζητήματα του Brexit.


Σύνοδος κορυφής G7 - 11-13 Ιουνίου


Ο Μπάιντεν συναντά τους ηγέτες της G-7, μια συγκέντρωση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού και έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή.

Ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της ομάδας των «7» θα έχουν πολλά να συζητήσουν όταν συγκεντρώνονται στον Κόλπο του Carbis για την παραθαλάσσια σύνοδο κορυφής
Η αλλαγή του κλίματος, η άμυνα και η ασφάλεια και η επανέναρξη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία βρίσκονται στην ατζέντα για την 47η Σύνοδο G7.Oι χώρες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησαν να υποστηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου για τις εταιρείες ύψους τουλάχιστον 15% - μια συμφωνία ορόσημο που θα σήμαινε ότι πολυεθνικές εταιρείες όπως η Amazon και η Google θα πληρώνουν περισσότερους φόρους στις χώρες όπου λειτουργούν.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η G-7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία διαπροσωπική συνάντηση των ηγετών του γκρουπ πραγματοποιήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μπιαρίτζ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η διάσκεψη κορυφής του περασμένου έτους είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Camp David, το προεδρικό καταφύγιο έξω από την Ουάσιγκτον, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το ραντεβού με τη βασίλισσα -13 Ιουνίου

Πριν ξεκινήσει το επόμενο σκέλος του ταξιδιού του, ο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα επισκεφθούν την Κυριακή την βασίλισσα Ελισάβετ Β 'στο Κάστρο του Ουίνδσορ .
Η 95χρονη μονάρχης έχει συναντήσει κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ εκτός από τον Λίντον Τζόνσον κατά τη διάρκεια των σχεδόν επτά δεκαετιών της βασιλείας της.

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν θα είναι η πρώτη επίσκεψή της με ξένο ηγέτη μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππο, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά η Τζεν Ψάκι τόνισε ότι οι Μπάιντεν ανυπομονούν να συνομιλήσουν με την Αυτού Μεγαλειότητα.
"Ποιος δεν θα ήθελε να γνωρίσει τη βασίλισσα;" είπε.


Σύνοδος του ΝΑΤΟ - 14 Ιουνίου


Ο Μπάιντεν κατευθύνεται στην πρώτη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανοικοδόμηση των διατλαντικών σχέσεων.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπάιντεν θα φθάσει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τη Δευτέρα ηγέτες άλλων ΝΑΤΟικών χωρών για να συζητήσει τις τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το μέλλον της στρατιωτικής συμμαχίας των 30 χωρών.

Η συνάντηση θα δώσει στον Μπάιντεν την ευκαιρία να ξαναχτίσει σχέσεις με ηγέτες από την Ευρώπη και τον Καναδά που δοκιμάστηκαν επί των ημερών Τραμπ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, ο γγ της Συμμαχίας είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ένας απρόβλεπτος κόσμος» και η σύνοδος κορυφής θα ήταν μια ισχυρή απόδειξη της διατλαντικής ενότητας.

«Είμαστε ισχυρότεροι - είμαστε ασφαλείς μαζί σε έναν απρόβλεπτο κόσμο», είπε. «Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».


Το τετ-α-τετ Μπάιντεν-Πούτιν


Στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας του, ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην στη Γενεύη, για την πρώτη αμερικανορωσική Σύνοδο Κορυφής της προεδρίας του.


Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθούν θέματα όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ και αυτό που η Δύση βλέπει ως αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας.


Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζέλενσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης ότι προτίθεται να «σταθεί σταθερά» υπέρ του Κιέβου σε ζητήματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας , την ώρα που η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ζελένσκι να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο αυτό το καλοκαίρι.

Η συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν δεν είναι η πρώτη των δύο ηγετών. Ο Μπάιντεν έχει συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο το 2011 ενώ ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο κοίταξε τον Πούτιν στα μάτια και είπε: "Δεν νομίζω ότι έχεις ψυχή." Ο Πούτιν τον κοίταξε με τη σειρά του χαμογέλασε και είπε: «Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο», σύμφωνα με τον Μπάιντεν. Η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να δείξει εάν εξακολουθούν να το πιστεύουν και οι δύο..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανική «σφαίρα» στον Ερντογάν: Δίνουν στην Ελλάδα F-35 και χρήμα για νέα όπλα και... φρεγάτες