Ερντογάν o «διαλλακτικός»: Τουρκία και ΗΠΑ πρέπει να βρουν τρόπους να αφήσουν πίσω τα προβλήματα

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσουν τρόπους να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα και να προχωρήσουν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη εν όψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
2'

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν- και, όπως είπε ο Ερντογάν, θα συζητήσουν ένα εύρος ζητημάτων, περιλαμβανομένων των διμερών σχέσεων.

Υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα αναζητήσουν τρόπους να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα και να προχωρήσουν, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες…πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας και να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε».

Όπως είπε, η Τουρκία θα υπογραμμίσει ξανά τη σημασία της συμμαχίας με τους εταίρους κατά τη σύνοδο, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν και συζητήσεις για το πρόγραμμα των F-35 και τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. «Αν και η Τουρκία έχει εκπληρώσει υποσχέσεις ως προς τα F-35, δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν το έχουν κάνει» υποστήριξε.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, κάτι που προκάλεσε έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35.

Οι ΗΠΑ λένε ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει συγκαλυμμένα πληροφορίες για τα F-35. Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει πως οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις, ενώ η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί πως ήταν η άρνηση των ΗΠΑ να της πωλήσουν συστήματα Patriot που την έκανε να αναζητήσει άλλους πωλητές.

Σημειώνεται πως προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ περί αγοράς Patriot είχαν καταρρεύσει για μια σειρά ζητημάτων, με την Άγκυρα να λέει πως θα συμφωνούσε μόνο εάν μια τέτοια συμφωνία περιελάμβανε μεταφορά τεχνολογίας και όρους κοινής παραγωγής.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η ρωσική προσφορά ήταν καλύτερη και περιελάμβανε μεταφορές τεχνολογίας. Επίσης, έχει προτείνει δημιουργία επιτροπής με τις ΗΠΑ για την εξέταση ζητημάτων τεχνικής φύσεως.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι σώθηκε ο Έρικσεν - Είδαμε live τι σημαίνει ιατρική βοήθεια στον αθλητισμό