«O Μπάιντεν θα έπρεπε να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό με την Τουρκία»: Άρθρο στο Bloomberg
Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη Δύση και ο Ερντογάν έχει επιλέξει να ευθυγραμμιστεί με έναν άξονα δυνάμεων που είναι εχθρικές απέναντι στα δυτικά συμφέροντα: Την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, επιθυμεί παράλληλα την προστασία που συνεπάγονται οι στρατιωτικές συνεργασίες με τη Δύση και η συμμετοχή σε οικονομικούς οργανισμούς.
«Θέλει η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ ακόμα και ενώ αγοράζει οπλικά συστήματα που υπονομεύουν την ασφάλεια της συμμαχίας και εκτοξεύει προσβολές εναντίον ηγετών χωρών- μελών. Και επιζητά ‘αμοιβαία εμπιστοσύνη’ από την ΕΕ ακόμα και ενώ απειλεί να τη γεμίσει με εκατομμύρια μετανάστες».
Η Δύση, συνεχίζει το άρθρο, θα έπρεπε να αντιδράσει επιδεικνύοντας πως η ανοχή της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έχει τελειώσει. Ο καλύτερος χώρος για κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, είναι το ΝΑΤΟ, όπου η υπομονή για τον Ερντογάν ήδη τελειώνει. Η πρώτη σύνοδος από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Μπάιντεν λαμβάνει χώρα σύντομα, και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή ρητορική απέναντι στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιδείκνυε ανοχή, ωστόσο τώρα που ανέλαβε ο Μπάιντεν «θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν πως η Τουρκία δεν μπορεί να τα έχει όλα» σημειώνεται στο άρθρο.
«Ο Μπάιντεν είχε πολλές ευκαιρίες να μετρήσει τον Ερντογάν ανά τα χρόνια, και έχει ξεκάθαρα συμπεράνει πως ο Τούρκος ηγέτης είναι αυταρχικού τύπου. Η Τουρκία, έχει πει, πρέπει να ‘καταλάβει πως δεν θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί της όπως το κάναμε’».
Ήδη, όπως σημειώνεται, η Τουρκία το δοκιμάζει αυτό κλιμακώνοντας τη ρητορική της. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχει κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, και έχει ισχυριστεί πως η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης ως προς την υποστήριξή του.
Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος τότε, και μετέβη στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν περί της αμερικανικής στήριξης. Αν και η Άγκυρα έχει κάνει εξαντλητικές έρευνες και χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία πως οι ΗΠΑ εμπλέκονταν, ωστόσο ο Ερντογάν δεν έκανε τον κόπο να διορθώσει ή να επιπλήξει τον υπουργό του.
Ως προς το ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει απορρίψει τις επανειλημμένες εκκλήσεις να μην προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, ενώ σκοπεύει να αγοράσει περισσότερες μονάδες.
«Έχει κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις με μέλη της συμμαχίας, την Ελλάδα (για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) και τη Γαλλία (για τον λιβυκό εμφύλιο). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στη συμμαχία για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να περιορίσει τις επικρίσεις στη Λευκορωσία για τον εξαναγκασμό σε προσγείωση ενός αεροσκάφους και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα που επέβαινε σε αυτό».
Όπως τονίζεται στο άρθρο, το ΝATO δεν προβλέπει αποβολή μελών του, ωστόσο μπορεί να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα πως είναι πλέον ανεπιθύμητη. «Μια καλή αρχή θα ήταν η μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, αρχίζοντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων…μπορούν επίσης να συντονιστούν τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η αναστολή των πωλήσεων όπλων και οικονομικές κυρώσεις. Η ΕΕ θα έπρεπε να υπογραμμίσει το μήνυμα επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει πρόθεση να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας».
Ο Μπάιντεν, αναφέρεται στο άρθρο, θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ με μονομερή μέτρα από πλευράς των ΗΠΑ: Η κυβέρνησή του έχει ήδη υποδείξει πως μπορεί να παρατείνει τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα διατηρήσει την έξωση της χώρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
O υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχει πει ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν ακόμα σκληρότερες κυρώσεις. «Αυτό θα έπρεπε να καλωσοριστεί από το Κογκρέσο, όπου μια δικομματική ομοφωνία για την τιμωρία της Τουρκίας είχε εμποδιστεί από την τάση του Τραμπ να αφήνει όλο και μεγαλύτερα περιθώρια στον Ερντογάν».
Το άρθρο ολοκληρώνεται με μια ιστορικού χαρακτήρα αναφορά: «Το σημείο όπου ο Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του τον Γόρδιο Δεσμό είναι μια ώρα με το αυτοκίνητο από τη σύγχρονη Άγκυρα. Το να αποδεσμευτεί η Τουρκία από τη Δύση θα έπρεπε να είναι μια πιο ξεκάθαρη ενέργεια».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία