Ρώσοι μισθοφόροι πίσω από βιασμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες στην Αφρική - Ο «πυρετός του χρυσού»

Κτηνωδίες, εγκλήματα και κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την υπογραφή Ρώσων μισθοφόρων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία φέρνει στο φως αποκαλυπτική έρευνα του CNN. Πίσω απο την παρουσία και την εγκληματική δράση των Ρώσων, οι ερευνητές «βλέπουν» τη δίψα για τους πόρους και τον ορυκτό πλούτο της αφρικανικής χώρας.

Ρώσοι μισθοφόροι πίσω από βιασμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες στην Αφρική - Ο «πυρετός του χρυσού»
7'

To αμερικανικό δίκτυο CNN σε συνεργασία με την ανεξάρτητη ομάδα Sentry -την οποία ίδρυσαν ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ με τον ακτιβιστή Τζον Πρέντεργκαστ- διαπίστωσε περιστατικά βιασμών, δολοφονίες, άγριες επιθέσεις με θύματα αμάχους όπως επίσης και εμπρησμούς σπιτιών.

Στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΑ.Ρ

Η Φατούμα βρισκόταν σπίτι με τα παιδιά της στην πόλη Μπαμπάρι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR) όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου.

Τρομοκρατημένη, τα συγκέντρωσε και κατέφυγε στο πιο κοντινό τέμενος πιστεύοντας ότι θα ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο. Αντ'αυτού, η ίδια και δεκάδες άλλοι -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- έγιναν στόχοι. Τα δύο της παιδιά πυροβολήθηκαν αλλά επέζησαν. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

Η παρουσία των Ρώσων στην αφρικανική χώραΑ.Ρ

Επί τουλάχιστον 3 ημέρες οι Ρώσοι δεν τους επέτρεπαν να ανακτήσουν τα άψυχα σώματα των αγαπημένων τους. «Ήταν οι Ρώσοι και η FACA, ο στρατός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας», είπε η Φάτουμα.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από τουλάχιστον ένα ελικόπτερο μάχης, επιτέθηκαν στη γειτονιά καθώς αναζητούσαν αντάρτες (Seleka). Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον αμάχων που είχαν καταφύγει στο τέμενος al Taqwa.

«Δεν βρέθηκε ούτε ένας αντάρτης στο τζαμί. Σκότωναν μόνο τον άμαχο πληθυσμό. Δεν είδαμε ούτε ένα νεκρό σώμα Seleka στο έδαφος, ήταν τα παιδιά μας που σκότωναν» Το CNN άλλαξε τα ονόματα των μαρτύρων και των θυμάτων για να τα προστατεύσει.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι δέχθηκαν πυρά απο ρωσικά ελικόπτερα εκείνο το απόγευμα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων εκείνο το απόγευμα του Φεβρουαρίου είναι άγνωστος. Η έρευνα του CNN αποκάλυψε ωστόσο ότι σκοτώθηκαν μέχρι και 20 άνθρωποι, σε ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Οι κτηνωδίες των Ρώσων μισθοφόρων

Το περιστατικό είναι ένα από τα δεκάδες που διερευνήθηκαν από το CNN και την ομάδα Sentry και αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ρώσους μισθοφόρους που έχουν αναπτυχθεί στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, εμπλέκονται σε εμπρησμούς σπιτιών και δολοφονίες ανθρώπων με την δικαιολογία οτι διατηρούν δεσμούς με τους αντάρτες. Πρόσφατα σε ένα σημειο ελέγχου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ 3 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας εργαζόμενους για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

Σοκάρει επίσης η μαρτυρία ενός 16χρονου που συνελήφθη με τον αδελφό του από τοπικά στρατεύματα στο τέλος Φεβρουαρίου. Μεταφέρθηκε σε ρωσικό στρατόπεδο και ξυλοκοπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου.

Όταν συνήλθε, είδε τον αδερφό του «καλυμμένο με αίμα, δεμένο σαν ζώο, με τα πόδια και τα χέρια του πίσω από την πλάτη του». Οι ανακριτές κατηγόρησαν τα δύο παιδιά ότι ήταν αντάρτες. Όταν ο αδερφός του απελευθερώθηκε τελικά, έμεινε αναίσθητος στο νοσοκομείο για τρεις ημέρες.

Μια άλλη γυναίκα, η Τζιμπρίλα, είπε στο CNN ότι ο 15χρονος γιος της σκοτώθηκε από Ρώσους που πυροβόλησαν από ελικόπτερο. Όταν ο σύζυγός της προσπάθησε να τον σώσει, δέχθηκε και εκείνος πυρά. Κατέληξε στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες αργότερα. «Ο σύζυγός μου θάφτηκε μαζί με τον 15χρονο γιο μου», είπε η Τζιμπρίλα,

Τι είναι η ομάδα Sentry

Η Sentry, είναι μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα που συν-ιδρύθηκε από τους Κλούνεϊ και Πρέντεργκαστ το 2015.

Αποτελείται από ειδικούς στα χρηματοοικονομικά, δικηγόρους, πρώην αστυνομικούς και ερευνητές δημοσιογράφους – μαζί με τον Τζον Πρέντεργκαστ, ο οποίος μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ως διευθυντής του τμήματος Αφρικής πριν γίνει ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

O Τζορτζ ΚλούνεϊΑ.Ρ

Στόχος της φέρει στο φως τα οικονομικά δίκτυα πίσω από τις συγκρούσεις στην Αφρική. Ο σταρ του Χόλιγουντ εχει πει ότι σκοπός της ομάδας είναι «να διασφαλίσει ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν πληρώνονται».

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα του ΟΗΕ

Τις φρικαλεότητες «δείχνουν» και εμπιστευτικά έγγραφα του ΟΗΕ που αποκτήθηκαν από το Sentry.

Μια προκαταρκτική έκθεση που συνέταξε τον Μάρτιο η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα (γνωστή ως MINUSCA) ανέφερε ότι στο Μπαμπάρι, «η FACA και οι ξένες δυνάμεις, ιδίως οι Ρώσοι και συνεργοί τους που πιστεύεται ότι είναι Σύροι, ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, ειδικά στην εκτέλεση αμάχων και άλλων ατόμων που δεν λάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες».

Η ομάδα MINUSCA ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις άνδρες πιστεύεται ότι «εκτελέστηκαν» από τις δυνάμεις της FACA / Ρωσίας. «Αυτοί οι τρεις άντρες δεν ήταν οπλισμένοι όταν συνελήφθησαν στην είσοδο του τζαμιού», σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση.

Το γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ δήλωσε τον Μάρτιο ότι «οι πράκτορες του κράτους και οι σύμμαχοί τους σκοτώνουν αυθαίρετα πολίτες» και ότι οι άνθρωποι «βασανίστηκαν, κακομεταχειρίστηκαν και συνελήφθησαν αυθαίρετα».

Η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MINUSCA έκανε μια προκαταρκτική έκθεση για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς στο Μπαμπάρι και στο Γκριμάρι, τη σκηνή δύο φερόμενων φρικαλεοτήτων που αφορούσαν Ρώσους. Το έγγραφο αποκτήθηκε από το Sentry και κοινοποιήθηκε στο CNN.

Μια διευρυνόμενη «αποστολή»

Το 2017, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε σε άρση του εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα, συμφωνώντας στην ανάπτυξη 175 Ρώσων εκπαιδευτών για τον τοπικό στρατό. Και κάπως έτσι οι Ρώσοι «πάτησαν πόδι» στη χώρα, γράφει το CNN.
Ο Βαλέρι Ζαχάροφ, ένας Ρώσος πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, έγινε σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου της χώρας.
Ωστόσο, όπως ανέφερε προηγουμένως το CNN, όλοι εκτός από πέντε εκπαιδευτές που έφτασαν - μαζί με μια μεγάλη προμήθεια όπλων - δεν ήταν Ρώσοι στρατιωτικοί αλλά ιδιωτικοί εργολάβοι, που προσλήφθηκαν από εταιρείες που συνδέονταν με το Ρώσο ολιγάρχη Γιέβγκενι Πριγκόζιν που διατηρεί δεσμούς με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Έγγραφο της MINUSCA αναφέρει οτι τώρα υπάρχουν περίπου 2.300 μισθοφόροι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων που μάχονταν στο πλευρό Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη στη συνέχεια στάλθηκαν στην αφρικανική χώρα.

Ομάδα του CNN που ζήτησε άδεια να επισκεφτεί τη χώρα αυτό το μήνα για να επιθεωρήσει την κατάσταση δεν έλαβε άδεια από τις αρχές. Για την πολυεθνική δύναμη των 15.000 μελών που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, η παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων αποτελεί «διλημμα».

Ο επικεφαλής της MINUSCA, Mankeur Ndiaye, δήλωσε τον Απρίλιο ότι είχε συζητήσει τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και ότι οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν πλήρη συνεργασία με τις έρευνες του ΟΗΕ.

Η...αναζήτηση χρυσού

Η αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Αρκετές εταιρείες που συνδέονται με τους μισθοφόρους αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Πριγκόζιν.
Περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες Sewa, τη διαβόητη ομάδα Wagner PMC και τη Lobaye Invest. Ο Πριγκόζιν αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση με τη Wagner.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν τον Μάρτιο ότι «ενοχλήθηκαν βαθιά» από τους αλληλοσυνδεόμενους ρόλους και των τριών και «τις σχέσεις τους με μια σειρά βίαιων επιθέσεων, μετά τις προεδρικές εκλογές» τον Δεκέμβριο.

Οι εταιρείες ωστόσο χρειάζονται εδαφικό έλεγχο για να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ανάλυση του CNN δείχνει ότι η ρωσική παρουσία συγκεντρώνεται σε περιοχές πλούσιες σε ορυκτά.

Ορυχείο χρυσού στην Κεντροαφρικανική ΔημοκρατίαCNN

Κοντά στο Μπαμπάρι, για παράδειγμα, υπάρχουν εκτεταμένα αποθέματα χρυσού. Πέρυσι, η κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια μιας καναδικής εταιρείας στο Ndassima.

Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από τον Sentry και το CNN, το Υπουργείο Μεταλλείων έδωσε στη συνέχεια μια 25ετή παραχώρηση σε μια εταιρεία με την ονομασία Midas Ressources, η οποία είναι καταχωρημένη ως ρωσική οντότητα.

Σύμφωνα με τον Τζον Πρέντεγκατς, συνιδρυτή του Sentry: «Αυτό το προσοδοφόρο νέο μοντέλο για λεηλασίες αντιπροσωπεύει μια ταχέως διαδεδομένη απειλή, προκαλεί θάνατο και καταστροφή και υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στην Κεντρική Αφρική αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Ταλαιπωρία από την απεργία των ναυτεργατών που κρίθηκε παράνομη - «Δεν είχαμε ενημέρωση»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή