Ισραήλ-Γάζα: Πώς άναψε πάλι η φωτιά στη Μέση Ανατολή- Πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης Μπένετ
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε τα ξημερώματα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας. Είχε προηγηθεί πορεία από Εβραίους εθνικιστές στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις;
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «τρομοκρατική δραστηριότητα» λάμβανε χώρα στο συγκρότημα που χτυπήθηκε και το Ισραήλ «ήταν προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των εχθροπραξιών, με φόντο τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από τη Λωρίδα της Γάζας». Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι αεροπορικές επιθέσεις προκάλεσαν τραυματισμούς.
Η Χαμάς διεμήνησε μέσω Twitter ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν «να αντιστέκονται γενναία και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τους ιερούς τόπους» στην Ιερουσαλήμ.
O εκπρόσωπος της οργάνωσης Χαζέμ Κάσεμ έγραψε «Ο σιωνιστικός βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια να σταματήσει η αλληλεγγύη και η αντίσταση του λαού μας στην Ιερή Πόλη και να καλυφθεί η άνευ προηγουμένου κατάσταση σύγχυσης που προκάλεσε στο σιωνιστικό κατεστημένο η οργάνωση της λεγόμενης πορείας της σημαίας»
Η πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ είπε ότι τα εμπρηστικά μπαλόνια που εκτοξεύθηκαν νωρίτερα από τη Γάζα προκάλεσαν τουλάχιστον 20 πυρκαγιές σε κοινότητες στο νότιο Ισραήλ.
Είναι το πρώτο περιστατικό βίας από τότε που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ ανέλαβε την εξουσία το περασμένο σαββατοκύριακο, με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπενέτ, τερματίζοντας την 12χρονη θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού.
Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός
Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν μόνο 10 λεπτά, αλλά ήταν αρκετές για να υπενθυμίσουν στους κατοίκους της Γάζας -οι οποίοι προσπαθούν να ανακάμψουν από τις πρόσφατες μάχες- ότι η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη.
Δεν είναι μόνο οι ήχοι των εκρήξεων που θυμίζουν στους ανθρώπους τον πόλεμο. Αρκεί να οδηγήσει κανείς το αυτοκίνητό του ή να περπατήσει στους δρόμους της πόλης για να δεί την κλίμακα της καταστροφής που έχει υποστεί η πόλη. Τόνοι ερειπίων εξακολουθούν να εμποδίζουν τους κεντρικούς δρόμους στην καρδιά της Γάζας.
Ο Αμπού Μωάμεθ, πλανόδιος πωλητής ο οποίος πουλά ξηρούς καρπούς στη γειτονιά Ριμάλ που χτυπήθηκε σφοδρά στον πόλεμο των 11 ημερών λέει στο BBC: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε περισσότερους πολέμους, η πανδημία του κοροναϊού σταμάτησε τη δουλειά μας για πολλούς μήνες και ο τελευταίος πόλεμος προκάλεσε μεγάλες απώλειες, δεν μπορώ πλέον να ταΐσω τα έξι παιδιά μου».
Ένας γείτονας, ο οποίος ζει κοντά σε μια στρατιωτική τοποθεσία της Χαμάς που χτυπήθηκε, δήλωσε μέσω τηλεφώνου ότι είναι τρομακτικό να βλέπει και πάλι καπνούς.
Τι συνέβη στην πορεία της Ιερουσαλήμ;
Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 17 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη καθώς η ισραηλινή αστυνομία επενέβη σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με χειροβομβίδες και λαστιχένιες σφαίρες.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς διαδηλωτές να φωνάζουν «θάνατο στους Άραβες» και «αυτό ειναι το σπίτι μας» σε Παλαιστίνιους. Η πορεία της για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ είναι ένα ετήσιο γεγονός που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.
Η φετινή πορεία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη, αλλά ακυρώθηκε, καθώς η ισραηλινή αστυνομία απέρριψε την προτεινόμενη διαδρομή, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αργότερα εγκρίθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ επέκρινε τους Ισραηλινούς συμμετέχοντες που τραγούδησαν ρατσιστικά και βίαια συνθήματα.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν εξτρεμιστές για τους οποίους η ισραηλινή σημαία αντιπροσωπεύει μίσος και ρατσισμό είναι απαίσιο και απαράδεκτο. Είναι ακατανόητο πώς μπορεί κανείς να κρατάει μια ισραηλινή σημαία στο χέρι του και να φωνάζει θάνατο στους Άραβες ταυτόχρονα» είπε.
Τι προκάλεσε τις πρόσφατες εντάσεις;
Οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα άρχισαν στις 10 Μαΐου μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα, ιερό τόπο τόσο για τους Μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.
Η Χαμάς ζήτησε από το Ισραήλ να απομακρύνει την αστυνομία από την περιοχή και την γειτονική κατά βάση αραβική συνοικία Σέιχ Τζαρά, όπου οικογένειες Παλαιστινίων αντιμετωπίζουν έξωση από Εβραίους εποίκους.
Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες αφού προειδοποίησε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την τοποθεσία, προκαλώντας ισραηλινά αντίποινα και αεροπορικές επιθέσεις.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι περισσότεροι από 4.300 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το έδαφός του Ισραήλ από μαχητές και ότι έπληξε περισσότερους από 1.000 στόχους μαχητών στη Γάζα. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου.
Τουλάχιστον 243 άτομα, ανάμεσά τους 100 γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε τουλάχιστον 225 Παλαιστίνιους μαχητές.
Στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία.
Πηγή: BBC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς