Euro 2020: Τα μεγάλα ματς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής - SOS απο τους επιστήμονες
Με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ξεκίνησε και προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Οι ειδικοί ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οτι οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και η αγωνία που προκαλούν στους φανατικούς οπαδούς, μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η σημαντικότερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου οπως και τα άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη καθηλώνουν εκατομμύρια οπαδούς στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Η παρακολούθηση ενός ματς ωστόσο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, διαπιστώνουν οι ερευνητές μετά απο ανάλυση στις νοσηλείες ασθενών τα επίμαχα διαστήματα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 και όπως διαπίστωσαν τα περιστατικά εμφράγματος ήταν αυξημένα κατά 5,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Μάιντς ανέλυσαν τις εισαγωγές νοσοκομείων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 που είχε διεξαχθεί στη Βραζιλία.
Στη μελέτη, η ομάδα συνέκρινε τις εισαγωγές και τη θνησιμότητα στο νοσοκομείο από καρδιακές προσβολές σε τέσσερις χρονικές περιόδους: κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου 2014 και για τρεις περιόδους χωρίς μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, το 2013 και το 2014.
Παρόλο που δεν υπήρχαν διαφορές στο συνολικό αριθμό ασθενών με καρδιακές προσβολές στο νοσοκομείο κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο για τα έτη 2011 έως 2015, ο αριθμός των νοσηλείας ήταν υψηλότερος το 2014.
«Η παρακολούθηση ποδοσφαίρου σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συνοδεύεται από ενθουσιασμό. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θυμό - συμβάλλοντας στην εμφάνιση καρδιακών προσβολών» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Karsten Keller, καρδιολόγος στο Johannes Gutenberg-University.
Συμβουλεύει τους φαν του ποδοσφαίρου με γνωστή στεφανιαία νόσο να προσπαθούν να μην φανατίζονται και να μην απογοητεύονται, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Εξετάζοντας βαθύτερα τα ευρήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη θνησιμότητα στο νοσοκομείο παρατηρήθηκε την ημέρα του τελικού, όταν η Γερμανία νίκησε την Αργεντινή με σκορ 1-0 στην παράταση.
Τα ποσοστά θανάτου από καρδιακές προσβολές αυξήθηκαν επίσης από 8 σε 12 % εκείνη την ημέρα.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής μένουν πολύ χρόνο στο σπίτι πριν τηλεφωνήσουν στο ασθενοφόρο ή πάνε στο νοσοκομείο. Δεδομένου ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, μπορεί να παρουσιάζονται πολύ αργά – με αποτέλεσμα να αυξάνεταιτο ποσοστό θνησιμότητας» συμπληρώνει ο δρ Κέλερ.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος στον κόσμο - αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των θανάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος