Γαλλία: Η γυναικοκτονία που σόκαρε τη χώρα «Θα με πάρουν στα σοβαρά μόνο όταν με σκοτώσει»
Ο Bruno Garcia-Cruciani δολοφόνησε την επί 14 χρόνια αγαπημένη του στο νησί της Κορσικής τον Μάρτιο του 2019. Αυτή την εβδομάδα καταδικάστηκε σε ισόβια.
Η υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή για την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία και έφερε στην επιφάνεια κοινωνικές παθογένειες και αδυναμίες του συστήματος.
Η νεαρή γυναίκα έπεσε νεκρή λίγες ημέρες αφότου η εισαγγελία είχε κλείσει την υπόθεση που είχε κινήσει η ίδια εναντίον του, κατηγορώντας τον για απειλητική συμπεριφορά, παρενόχληση και επίθεση.
Έξι μήνες πριν από τη δολοφονία είχε εγκαταλείψει το δράστη, ο οποίος την προειδοποιούσε συχνά να εγκαταλείψει το νησί. Εκείνη ηταν διατεθειμένη να το κάνει αλλά όχι χωρίς τα παιδιά της.
Η ποινή για το δολοφόνο
Το δικαστήριο στην πόλη Μπαστιά της Κορσικής απέρριψε την Τετάρτη τον ισχυρισμό του 44χρονου δράστη ότι ο θάνατός της ήταν ατύχημα και κατέληξε ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο.
Τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα έφεσης για 22 χρόνια, του αφαίρεσε την κηδεμονία από τα δύο αγόρια του ζευγαριού, 11 και 13 ετών σήμερα και του απαγόρευσε την οπλοκατοχή για 15 χρόνια.
Η Douib, η οποία ήταν 34 ετών όταν δολοφονήθηκε ειναι μια από τις 146 γυναίκες που σκοτώθηκαν από νυν ή πρώην σύντροφο στη Γαλλία το 2019. Την περίοδο εκείνη είχε μόλις ξεκινήσει μια νέα σχέση.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Garcia-Cruciani είχε κάνει προηγουμένως αναζητήσεις στο Google για πιθανές ποινές μετά από δολοφονία και πως μπορεί κανείς να «πάει να ζήσει στην Ταϊλάνδη».
Η υπόθεση άλλαξε τη νομοθεσία στη Γαλλία
Μετά το θάνατο της, οι γαλλικές Αρχές αποφάσισαν τη χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών παρακολούθησης για παραβάτες ενδοοικογενειακής βίας που ειδοποιούν τις γυναίκες καθώς και την αστυνομία σε περίπτωση που πλησιάζουν τα θύματά τους.
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης να βελτιώσει την εκπαίδευση της αστυνομίας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για θύματα.
«Με σκότωσε»
Η υπόθεση της Julie Douib προκάλεσε έντονη οργή στη Γαλλία, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η ίδια είχε εξομολογηθεί σε πολλούς ανθρώπους γύρω της ότι πίστευε ότι ο πρώην σύντροφός της θα την σκότωνε.
Το είχε πει στην οικογένειά της. Τον είχε καταγγείλει 10 φορές στην αστυνομία Τους είχε πει ακόμη και ότι διέθετε όπλο και ότι φοβόταν ότι θα το χρησιμοποιούσε εναντίον της, οι αρχές της απάντησαν ωστόσο ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, εκτός αν το έστρεφε εναντίον της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην σύντροφός της την παρακολουθούσε την ημέρα της δολοφονίας. Στις 19 Μαρτίου εμφανίστηκε στο σπίτι της με ένα πιστόλι Glock 17 που είχε σιγαστήρα.
Την πυροβόλησε τρεις φορές. Δύο από τις σφαίρες την πέτυχαν, μία στον θώρακα και μία στο χέρι. Στη συνέχεια ο δολοφόνος πήγε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, παρέδωσε το όπλο του και ομολόγησε.
Λίγοι πρέπει να ένιωσαν έκπληξη όταν συνέβη το μοιραίο, γράφει ο Guardian. «Με σκότωσε» ψέλλισε η άτυχη γυναίκα, καθώς άφηνε την τελευταία της πνοή, μετά τα πυρά που δέχθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της στο L'Île-Rousse της Κορσικής. Το κατέθεσε στην αστυνομία ο γείτονας που έσπευσε στο σπίτι της όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.
Γυναίκες ενάντια στις γυναικοκτονίες
Για την Marguerite Stern, πρώην μέλος της φεμινιστικής ομάδας Femen και επικεφαλής της συλλογικότητας l'Amazone, η δολοφονία στην Κορσική ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η ομάδα της δημοσιεύει κολάζ με τις φωτογραφίες των θυμάτων, καταγγέλλοντας τις δολοφονίες, ξεκινώντας μια νέα μορφή διαμαρτυρίας για τη βία κατά των γυναικών: το κίνημα Κολάζ ενάντια στις Γυναικοκτονίες (Collages against Femicide).
Τα τελευταία δύο χρόνια, μηνύματα εμφανίζονται σε τοίχους και κτίρια από το Παρίσι και το Μπορντό, μέχρι τη Γκρενόμπλ και τη Λυών και άλλες γαλλικές πόλεις. Το κίνημα έχει επίσης εξαπλωθεί στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.
«Θυμάμαι μια φράση που έλεγε το θύμα και μου έχει κολλήσει στο μυαλό -« θα με πάρουν στα σοβαρά μόνο όταν είμαι νεκρή» λέει η Stern.
«Yψώνουμε τη φωνή μας για τι Julie και για όλες τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τον συναγερμό για το τι συμβαίνει και να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους.
Φανταζόμαστε τα θύματα ως εύθραυστες γυναίκες που είναι εύκολα θηράματα, αλλά είναι το αντίθετο. Είναι ηρωίδες. Χρειάζεται πολύ θάρρος να καταγγείλουν τον σύντροφό τους στην αστυνομία, ειδικά εάν έχει απειλήσει ότι θα τις σκοτώσει».
Η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών-που ορίζεται ως δολοφονία γυναίκας από σύντροφο, πρώην σύντροφο ή μέλος της οικογένειας - στην Ευρώπη.
Το 2020, ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη χώρα μειώθηκε σε 90, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η συλλογή τέτοιων στατιστικών πριν από 15 χρόνια. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν αναφερθεί 51 δολοφονίες γυναικών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος