ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR

ΝΑΤΟ: Γιατί ο Ερντογάν θα κάνει τα «ρεπό» των Αμερικανών στο Αφγανιστάν;

Newsbomb.gr - ανάλυση: Μήπως το ΝΑΤΟ παραμένει «εγκεφαλικά νεκρό» όπως είχε πει στο παρελθόν ο Εμανουέλ Μακρόν ή μήπως αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Ταγίπ Ερντογάν; 
5'

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τα έλεγε «έξω από τα δόντια» στον εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ, η Γερμανία με εντολές της Μέρκελ θέλει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά πόσο κεντρικής σημασίας είναι για το ΝΑΤΟ η Τουρκία, ως χώρα ισλαμική, να επιφορτιστεί με το καθήκον στρατιωτικής επιτήρησης της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Σεπτέμβριο.

Για όσους δεν γνωρίζουν ή ενδεχομένως κάνουν ότι δεν γνωρίζουν η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να αναλάβει την ευθύνη για το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ σε συμφωνία 130 εκατομμυρίων δολαρίων με το ΝΑΤΟ!

Ίσως λόγω των συναντήσεων Μπάιντεν – Ερντογάν και Μητσοτάκη – Ερντογάν να πέρασε απαρατήρητη η συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον τούρκο ομόλογό της Χαλουσί Ακάρ στην Άγκυρα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα die Welt πίσω από την πρώτη επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού στην Τουρκία κρύβεται ένας στόχος:

Η Γερμανία θέλει για το καλό της Δύσης να επιτύχει την πλήρη επιστροφή της δύσκολης, αλλά σημαντικής χώρας στο ΝΑΤΟ και να την πείσει να σταματήσει την παραδοσιακή πολιτική του εκκρεμούς ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους και τη Ρωσία.

«Η Κραμπ Καρενμπάουερ μετέφερε καλές ειδήσεις στις αποσκευές της για τον Ακάρ», σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος. «Η Γερμανία είναι πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η υπουργός από τη Γερμανία στις εμπιστευτικές συνομιλίες της στην Άγκυρα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η χώρας της για την περιοχή, όπως η συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση Defender 2021 και τις νατοϊκές πτήσεις αστυνόμευσης (air policing) για την επιτήρηση της ασφαλείας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Επίσης τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για να διατηρηθεί κλίμα ύφεσης στη διένεξη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Μέρκελ σε αυτό το πεδίο. «Για τον Ερντογάν», επισημαίνει ο αρθρογράφος «η Μέρκελ είναι ένας έμπιστος και σημαντικός εταίρος στη Δύση, γι΄ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην επίσκεψή της στην Άγκυρα η Κραμπ-Καρενμπάουερ να θίξει και το θέμα του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν».

Η εφημερίδα die Welt αναφέρει ότι εντολή της Μέρκελ προς την υπουργό Άμυνας ήταν να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά πόσο κεντρικής σημασίας είναι για το ΝΑΤΟ η Τουρκία, ως χώρα ισλαμική, να επιφορτιστεί με το καθήκον στρατιωτικής επιτήρησης της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι, μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπηση (στη χώρα) και να συνεχιστεί η χορήγηση ιατρικής βοήθειας.

«Ο Ερντογάν είναι καταρχήν διατεθειμένος να το κάνει, ζητά όμως σύμφωνα με αφγανικές πηγές 130 εκ. ευρώ. Από την άλλη ο τούρκος πρόεδρος έχει συναίσθηση των πολιτικών κινδύνων για την κυβέρνησή του, σε περίπτωση που σκοτωθούν τούρκοι στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν ήδη απείλησαν με αιματηρή εκδίκηση». Κατά τον ορθογράφο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή του θέση στο θέμα με το Αφγανιστάν, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τις κυρώσεις για την αγορά των S-400.

Αλλά και σε ένα άλλο πεδίο ο τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει πιέσεις με διαπραγματευτικό χαρτί το Αφγανιστάν.

Θέλει να επιτύχει την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για το προσφυγικό, την έναρξη διαπραγματεύσεων για επέκταση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό όχι τόσο για την στάση του Ταγίπ Ερντογάν, όσο για τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Είναι τελικά συμμαχία ή είναι γραφείο εξυπηρετήσεων των ΗΠΑ και του Βερολίνου. Πολύ εύστοχα πριν από ένα χρόνο ο Γάλλος Πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», αν και στην πρόσφατη Σύνοδο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είπε απολύτως τίποτα…

Πέρσι βέβαια είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο. «Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δήλωνε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist. Είχαν προηγηθεί δύο σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν δύο σημαντικά μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποφασίσει αιφνιδίως την αποχώρηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων από την Συρία, χωρίς να ενημερωθούν οι σύμμαχοι. Στην συνέχεια, η Τουρκία πραγματοποιούσε στρατιωτική επέμβαση στην βόρεια Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων, αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων των δυτικών δυνάμεων.

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στην στρατηγικής σημασίας απόφαση των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται συμφέροντά μας , χωρίς συντονισμό», δήλωνε ο Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια τον κάλεσε εσπευσμένα ο Στολντεμπεργκ να τον ρωτήσει τι ακριβώς εννοεί…

Σήμερα, εν έτει 2021, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται εξίσου νεκρό ή έστω σε καταστολή. Μόνο που τώρα δεν μιλάει κανείς, ούτε καν ο Μακρόν.

Η συζήτηση περιστρέφεται μόνο προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Να αγοράζουμε δηλαδή όσα περισσότερα οπλικά συστήματα μπορούμε για να «περνάμε ήσυχα καλοκαίρια...».

Βέβαια αυτό δεν λέγεται συμμαχία, αλλιώς λέγεται, αλλά ας αποφύγουμε να το χαρακτηρίσουμε.

Ας πούμε ότι «πληρώνουμε μια νόμιμη προστασία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Γλυκά Νερά: Τα πολλά ψέματα και οι δύο αλήθειες του πιλότου - Η ώρα του εισαγγελέα