Κορονοϊός - Ο εφιάλτης της παραλλαγής Δέλτα: Έξαρση σε πολλές χώρες, ανησυχούν οι ειδικοί
Χαρακτηριστικό της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού είναι το γεγονός ότι η Λισαβόνα ξαναμπήκε σε lockdown, παρότι πριν από λίγες μέρες είχε ως χώρα λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα
Έντονη ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και μέχρι αυτή την ώρα έχει εντοπιστεί σε 80 χώρες. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει φόβους ότι η ινδική μετάλλαξη θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα παγκοσμίως.
Η μετάλλαξη έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων στη Βρετανία, και το Βέλγιο γνωστοποίησε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού είναι το γεγονός ότι η Λισαβόνα ξαναμπήκε σε lockdown, παρότι πριν από λίγες μέρες είχε ως χώρα λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα, ενώ η Μόσχα κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, με τον κυβερνήτη της πόλης να αναφέρει μάλιστα ότι ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί έχουν κολλήσει και πάλι τον ιό.
Σε μέγιστη επαγρύπνηση η Γερμανία
Προσεκτική παρακολούθηση του παραλλαγμένου στέλεχος Δέλτα, μέγιστη επαγρύπνηση διότι ο κορονοϊός δεν έχει ακόμα ηττηθεί και εμβολιασμό εν όψει της εδεχόμενης εξάπλωσής του το φθινόπωρο συνιστούν ειδικοί και πολιτικοί στη Γερμανία.
«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το ποσοστό του παραλλαγμένου στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) στις νέες λοιμώξεις οι οποίες καταγράφονται», δήλωσε σήμερα ο Ούτε Τάιχερτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύτεαι στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.
Ο επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης επέκρινε επίσης το γεγονός ότι «η αύξηση του προσωπικού στις γερμανικές υπηρεσίες υγείας συνεχίζεται αργά. Μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να δημιουργηθούν σε αυτές 1.500 νέες θέσεις για εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις δεν έχουν όμως ακόμη καλυφθεί», όπως είπε.
Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χότετσεκ εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι «το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κορονοϊού θα μπορούσε να υποτιμηθεί. Η εμφάνισή του και ο υψηλός βαθμός μόλυνσης από αυτό μας δείχνουν ότι δεν έχουμε νικήσει ακόμα τον κορονοϊό παρά τις αισθητά μειωμένες τιμές κρουσμάτων», δήλωσε επίσης σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post». «Απαιτείται ακόμη η μέγιστη επαγρύπνηση. Η προσοχή και η σύνεση πρέπει να συνεχίσουν να καθορίζουν τις ενέργειές μας», τόνισε ο Χριστινοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός. Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) -και καθηγητής επιδημιολογίας ο ίδιος- Καρλ Λάουτερμπαχ υποθέτει ότι «το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κορονοϊού θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Γερμανία το φθινόπωρο, επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτική. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα ιδίως, για τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί«, είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν προβλήματα με την μετάλλαξη Δέλτα, διότι αυτή η μετάλλαξη του κορονοϊού δεν ανθίσταται στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται», τόνισε ο πολιτικός του SPD.
«Πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κόλλησαν ξανά»
Την ίδια ώρα, ερωτηματικά αλλά και ανησυχία προκαλεί η δήλωση του κυβερνήτη της Μόσχας, σχετικά με τα αποτελέσματα των ρωσικών εμβολίων απέναντι στο ινδικό στέλεχος. Με δήλωση του ο Σεργκέι Σομπιάνιν αποκάλυψε πως στη Μόσχα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επανεμφάνισης με κορονοϊoύ σε πολίτες, μεταξύ αυτών και εκείνων που είχαν εμβολιαστεί.
«Σε αντίθεση με το στέλεχος "Γουχάν" για να προστατευτεί κάποιος από το "Ινδικό Στέλεχος", το επίπεδο ανοσίας του πρέπει να είναι διπλάσιο. Εκείνοι οι πολίτες που δεν θα είχαν αρρωστήσει από το προηγούμενο στέλεχος του κορονoϊού της "Γουχάν" μπορούν να νοσήσουν. Συναντούμε ασθένειες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί που εμβολιάστηκαν. Δεν υπάρχουν τόσα πολλές περιπτώσεις, αλλά η ανοσία τους μειώνεται, οπότε πολλοί πολίτες, κατά πάσα πιθανότητα, απαιτείται να επανεμβολιαστούν».
Η έντιμη και δημόσια παραδοχή του κυβερνήτη της Μόσχας αναφορικά για τη μικρή διάρκεια των αντισωμάτων για όσους έχουν εμβολιαστεί, έρχεται σε πλήρη ταύτιση με την γνώμη του Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ (διευθυντή του ινσιτούτου Γκαμαλέγια που ανέπτυξε το Sputnik-V), o οποίος πρόσφατα κάλεσε τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, εξαιτίας του Ινδικού Στελέχους, να ελέγχουν το επίπεδο αντισωμάτων τους και αν χρειαστεί να επανεμβολιαστούν.
Η εξέλιξη αυτή, αποδυναμώνει το δυνατό χαρτί τουλάχιστον των δυο εκ των τριών ρωσικών εμβολίων. Θυμίζουμε πως το δυνατό χαρτί του Sputink-V ήταν η ανοσία διάρκειας τουλάχιστον δυο χρόνων. Πρόσφατα και οι επικεφαλής του δεύτερου πιο προβεβλημένου ρωσικού εμβολίου του EpiVacCorona, υποστήριξαν πως ύστερα από έξι μήνες μετά και τον πλήρη εμβολιασμό το 50% των πολιτών εξακολουθεί να έχει αντισώματα.
Μεταδίδεται αστραπιαία
«Το ινδικό στέλεχος του κορoνοϊού είναι "πιο θυμωμένο" από αυτό της Ουχάν και η ασθένεια προχωρά με αστραπιαία ταχύτητα ύστερα από τη μόλυνση». Την ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή δήλωση έκανε ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ , διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Γκαμαλέγια για την Επιδημιολογία και τη Μικροβιολογία, το οποίο ανέπτυξε το Sputnik-V και το Sputnik Light.
Ο Ρώσος επιστήμονας επισήμανε ακόμα πως το ινδικό στέλεχος μειώνει το χρόνο για μετάβαση από ήπια συμπτωματολογία στις σοβαρές μορφές εκδήλωσης της νόσου, αυτό έχει αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και ο χρόνος για την πιθανή εμφάνιση των δικών του αντισωμάτων.
Τέλος ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ επανέλαβε πως το Sputnik-V καλύπτει όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Σε lockdown η Λισαβόνα
Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.
Το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας ανέφερε πως η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, αν και παραμένει σε επίπεδα μικρότερα του 15% στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας.
Η παραλλαγή Άλφα, που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα COVID-19 για τέταρτη συναπτή ημέρα χθες και ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί κάθε 24 ώρες έχει επιστρέψει στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν.
Εντούτοις, περίπου 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid. Αν και καταγράφεται μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στους θανάτους, δεδομένου ότι οι πιο ηλικιωμένοι, πιο ευπαθείς άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
Τα περισσότερα από τα νέα ημερήσια κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λισαβόνας, όπου εφαρμόζεται από την Παρασκευή το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την περιοχή για τα Σαββατοκύριακα.
Το Βέλγιο κλείνει τα σύνορα
To Βέλγιο θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Η Βρετανία (όπου έχουν καταγραφεί 4.620.968 κρούσματα covid-19 και 127.970 θάνατοι) περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 27 χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η άφιξη ταξιδιωτών εκτός ΕΕ, ένα μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ στις 27 Ιουνίου το αργότερο, δήλωσε χθες Σάββατο ο Γιαν Άικμανς εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας Φρανκ Βάντενμπρουκ.
Το Βέλγιο, όπου έχουν καταγραφεί 1.078.679 κρούσματα covid-19 και 25.125 θάνατοι, για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία και έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο των μολύνσεων στη Βρετανία, με αποτέλεσμα οι αρχές να αποφασίσουν να καθυστερήσουν κατά τέσσερις εβδομάδες την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία.
Βάσει των πιο αυστηρών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ στο Βέλγιο --και οι οποίοι ήδη ίσχυαν για τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τη Βραζιλία-- μόνοι οι πολίτες της ΕΕ και οι Βέλγοι κάτοικοι θα μπορούν να εισέρχονται στο βελγικό έδαφος εφόσον προέρχονται από μία από τις χώρες που περιλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο. Εξάλλου και αυτοί θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες καραντίνας και θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ.
Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι διπλωμάτες σε σημαντική αποστολή και το προσωπικό των μεταφορών.
Αυτή τη στιγμή μόνο το 6,1% των νέων κρουσμάτων στο Βέλγιο οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, όμως μελέτες δείχνουν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία ήδη πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σοβαρό λόγο για να ταξιδέψουν στο Βέλγιο.
Η Βρετανία και η Γεωργία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 27 χωρών για τις οποίες ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Τι υποστήριζε ο δολοφόνος πριν την ομολογία - Το οικόπεδο και η «χαρούμενη οικογένεια»