Ξεκινούν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο ο Ιρανός διαπραγματευτής , Σαΐντ Τζαλίλι, θα συναντηθεί στη Γενεύη με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας...
1'

Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο ο Ιρανός διαπραγματευτής , Σαΐντ Τζαλίλι, θα συναντηθεί στη Γενεύη με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας καθώς και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.


Η συνάντηση γίνεται μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρήγαγε την πρώτη ποσότητα συμπυκνωμένου ουρανίου (yellowcake), που χρησιμεύει στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, από μεταλλεύματα που εξόρυξε από ορυχείο του στα νότια της χώρας.
Οι ΗΠΑ αντέδρασαν στις χθεσινές δηλώσεις και τόνισαν ότι θα προσέλθουν στις συνομιλίες με δυναμική προσέγγιση.


Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι σημαντικό από αυτές και πως αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να συμφωνήσουν και πάλι σε περαιτέρω συνομιλίες.


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως στόχο έχει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται λέγοντας πως είναι για την παραγωγή ενέργειας και μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.