Ένοχος ο Λουμπάνγκα για τη στρατολόγηση παιδιών

Ένοχο για στρατολόγηση και κτηνώδη εκμετάλλευση μικρών παιδιών, το διάστημα 2002-2003 έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) τον πολέμαρχο του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα.

Ένοχος ο Λουμπάνγκα για τη στρατολόγηση παιδιών
1'


Συγκεκριμένα πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδει το δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και 10 χρόνια. Ο Λουμπάνγκα θα καταδικαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Ο Κονγκολέζος πολέμαρχος ήταν επικεφαλής ομάδας ανταρτών κατά τη διάρκεια εμφύλιας διαμάχης στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό – χώρας πλούσιας σε κοιτάσματα χρυσού, διαμάντια και ξυλεία.

Κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε παιδιά ηλικίας ακόμη και 9 ετών ως σωματοφύλακες, σκλάβους του σεξ και μαχητές, τα οποία εκπαίδευε να σκοτώνουν .

Με ομόφωνη απόφαση, οι τρεις δικαστές έκριναν ότι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους αποδεικνύουν ότι ο Λουμπάνγκα, ως επικεφαλής της Ένωσης Πατριωτών του Κονγκό (UPS) και της ένοπλης πτέρυγας της Ένωσης, είναι υπεύθυνος για τη στρατολόγηση παιδιών που μάλιστα συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος συνελήφθη το 2005, όπως φαίνεται θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών ,την ισόβια κάθειρξη, καθώς το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει θανατική ποινή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή