Τι λένε οι ΗΠΑ για τα UFO: Δείτε το έγγραφο της πολυαναμενόμενης έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης
Πολλοί εκφράζουν απογοήτευση σχετικά με το περιεχόμενό της, καθώς αυτό που προκύπτει είναι πως στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών δεν έχουν βρεθεί εξηγήσεις.
Ωστόσο πολλοί είναι επίσης και αυτοί που κάνουν λόγο για μια κομβικής σημασίας εξέλιξη στο θέμα, καθώς αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του θέματος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ UAPΌπως γράφει στο εννιά σελίδων έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιορισμένη ποσότητα στοιχείων υψηλής ποιότητας για τα UAP δυσχεραίνει την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων. Η ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα (UAPTF) εξέτασε πληροφορίες και αναφορές από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών, εστιάζοντας σε περιστατικά μεταξύ 2004 και 2021. Τα περισσότερα, σημειώνεται, πιθανότατα αντιπροσωπεύουν όντως φυσικά αντικείμενα, δεδομένου ότι κατεγράφησαν από πολλαπλούς αισθητήρες.
Σε έναν «περιορισμένο αριθμό περιστατικών» τα UAP φαίνονται να επιδεικνύουν ασυνήθιστα πτητικά χαρακτηριστικά. «Οι παρατηρήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα λαθών αισθητήρων, λάθους, παρανόησης παρατηρητή και απαιτούν επιπλέον εκτενή ανάλυση».
Όπως τονίζεται, υπάρχουν πιθανότατα πολλαπλά είδη UAP, που απαιτούν διαφορετικές εξηγήσεις, με βάση το μεγάλο εύρος εμφανίσεων και συμπεριφορών. «Η ανάλυσή μας πάνω στα δεδομένα υποστηρίζουν τη θέση πως αν και όταν τα μεμονωμένα περιστατικά εξηγηθούν, θα εμπίπτουν σε μια από πέντε πιθανές κατηγορίες: Αναστάτωση/ συνωστισμό στον αέρα (airborne clutter- από πουλιά μέχρι μπαλόνια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή σκουπίδια που βρίσκονται στον αέρα),φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης ή της αμερικανικής βιομηχανίας, συστήματα ξένων αντιπάλων (όπως πχ η Ρωσία και η Κίνα) και μια ευρεία κατηγορία “άλλων”» αναφέρεται σχετικά (χωρίς να αποκλείεται ρητά η εξωγήινη προέλευση).
Τα UAP, τονίζεται, αποτελούν ξεκάθαρα ζήτημα ασφαλείας πτήσεων και «μπορεί να αποτελούν πρόκληση για την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Οι προβληματισμοί ασφαλείας εστιάζουν κυρίως σε αεροπόρους που έχουν να κάνουν με έναν όλο και πιο ακατάστατο/ συνωστισμένο εναέριο χώρο, ενώ, ως προς το θέμα εθνικής ασφαλείας, σημειώνεται πως «θα μπορούσαν να αποτελούν πρόκληση εθνικής ασφαλείας εάν είναι πλατφόρμες ξένων αντιπάλων ή παρέχουν στοιχεία πως ένας ξένος αντίπαλος έχει αναπτύξει κάποια εξελιγμένη τεχνολογία».
Όπως υπογραμμίζεται, περαιτέρω έρευνες θα απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις και πόρους, προκειμένου να γίνει βαθύτερη ανάλυση και να αυξηθεί το επίπεδο κατανόησης των UAP.
Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο ένα περιστατικό από τα 144 εξηγήθηκε με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας: Επρόκειτο για ένα μεγάλο μπαλόνι που ξεφούσκωνε- Τα άλλα παραμένουν ανεξήγητα.
Από τα 144 περιστατικά που προήλθαν από πηγές του κυβερνητικού τομέα, 80 αναφορές περιελάμβαναν παρατήρηση από πολλαπλούς αισθητήρες. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην παρούσα έκθεση, υπογραμμίζεται πως «τα κοινωνικοπολιτισμικά στίγματα και οι περιορισμοί των αισθητήρων παραμένουν εμπόδια στη συλλογή δεδομένων για τα UAP», και τονίζεται πως έχει αναφερθεί ένα κλίμα αποθάρρυνσης απέναντι σε αεροπόρους και αναλυτές που προσπαθούν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά και να τα συζητήσουν με συναδέλφους τους. «Αν και οι επιδράσεις αυτών των στιγμάτων έχουν μειωθεί, καθώς ανώτερα μέλη της επιστημονικής, πολιτικής, στρατιωτικής κοινότητας και της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών ασχολούνται δημόσια σοβαρά με το θέμα, ο κίνδυνος για την υπόληψή τους ίσως να κάνει πολλούς παρατηρητές να παραμένουν σιωπηλοί, περιπλέκοντας την επιστημονική διερεύνηση του θέματος».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως φαίνεται να υπάρχει μια τάση συγκέντρωσης θεάσεων UAP γύρω από χώρους εκπαίδευσης και δοκιμών των ΗΠΑ (αν και σημειώνεται πως αυτό ίσως να οφείλεται στην εστίαση της προσοχής και της παρατήρησης σε αυτά τα μέρη και στη μεγάλη παρουσία αισθητήρων).
Ως προς την έκταση της απειλής, υπογραμμίζεται πως «τα UAP αποτελούν κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και θα μπορούσαν να συνιστούν ευρύτερο κίνδυνο αν σε κάποιες περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν εξελιγμένη συλλογή (πληροφοριών) απέναντι σε αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες από μια ξένη κυβέρνηση ή επιδεικνύουν μεγάλη εξέλιξη στην αεροδιαστημική τεχνολογία από έναν πιθανό αντίπαλο». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται ως υπήρξαν 11 περιστατικά όπου πιλότοι ανέφεραν παρ' ολίγον σύγκρουση με UAP.
Καταλήγοντας, στην έρευνα τονίζεται πως η εκτενέστερη μελέτη του φαινομένου θα απαιτήσει σημαντικές κινήσεις ως προς τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και επενδύσεις πόρων. «Καθώς το dataset μεγαλώνει, η δυνατότητα της UAPTF να χρησιμοποιεί data analytics για τον εντοπισμό τάσεων θα βελτιώνεται επίσης. Η αρχική εστίαση θα είναι στη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης/ machine learning για την...αναγνώριση ομοιοτήτων και μοτίβων» αναφέρεται σχετικά- ενώ συμπληρώνεται πως ήδη είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες διυπηρεσιακών συνεργασιών και συντονισμού.
«Η πλειονότητα των δεδομένων UAP είναι από αναφορές του πολεμικού ναυτικού, μα είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για καθιέρωση στάνταρ μηχανισμών αναφοράς περιστατικών στους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να διασφαλίζεται πως όλα σχετιζόμενα δεδομένα συλλέγονται σχετικά με συγκεκριμένα περιστατικά και οποιεσδήποτε αμερικανικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να συνδέονται» αναφέρεται, προσθέτοντας πως έχει αρχίσει η λήψη δεδομένων από την πολεμική αεροπορία και την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το κελί του συζυγοκτόνου στον Κορυδαλλό - Με ποιον μιλά και τι ζητά συνεχώς