«Ξέφραγο αμπέλι» τα ελληνικά σύνορα
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες επανεξετάζουν τη στάση τους ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ταξιδιωτών χωρίς επιπλέον ελέγχους ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ζώνης Σένγκεν.
«Τι γίνεται όταν μία χώρα δεν μπορεί να ασφαλίσει τα σύνορά της»
Στην Ευρώπη εκφράζεται πλέον το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι για ένα ευρωπαϊκό κράτος που αδυνατεί να ασφαλίσει τα σύνορα του.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία ασκούν πίεση προς τη χώρα μας να πάρει μέτρα για τα σύνορα της.
«Ορθάνοιχτη πόρτα αχυρώνα»
Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε για τα ελληνικά σύνορα, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal που υπενθυμίζει τα παράπονα κεντροευρωπαϊκών χωρών από τη συνεχή ροή Ασιατών και Αφρικανών μεταναστών.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκός οργανισμό συντονισμού του ελέγχου των συνόρων Frontex, το 2011 πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο τουλάχιστον 55.000 μετανάστες, ενώ μόνον μέσα στον Ιανουάριο του 2012 καταγράφηκαν περίπου 2.800 διελεύσεις, σημαντικά λιγότερες από τις περίπου 6.000 που καταγράφονται σε κάθε μήνα του καλοκαιριού.
Η αύξηση της παρουσίας και η ενίσχυση της δύναμης της Frontex στην περιοχή είναι ένα από τα μέτρα που ζητούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ως πιθανή λύση του προβλήματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί τον Έβρο παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα στην περιοχή και αναφέρει ότι μία νέα ελληνική υπηρεσία που δημιουργήθηκε κατάφερε να συλλάβει μόνον 11 άτομα από ένα πλάνο 700 μεταναστών που είχε προβλέψει.