Πούτιν: Πρόκληση από το βρετανικό πλοίο- Συνεργαζόταν με αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Ελλάδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η αποστολή του πλοίου ήταν «πρόκληση» με στρατιωτικούς σκοπούς, μα και να καταβυθιζόταν δεν θα γινόταν πόλεμος- Τι είπε για απογείωση αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από την Ελλάδα. 

HMS Defender
AP
2'

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο που η Ρωσία υποστηρίζει ότι εισήλθε παράνομα σε χωρικά της ύδατα κοντά στην Κριμαία νωρίτερα μέσα στον μήνα το έκανε για να διαπιστωθεί πώς θα αντιδρούσαν οι ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα για επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία μετά το επεισόδιο, κατά το οποίο η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το HMS Defender παραβίασε αυτά που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είναι χωρικά του ύδατα, μα η Βρετανία και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θεωρούν ότι ανήκουν στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

«Αυτό ήταν πρόκληση, φυσικά» είπε ο Πούτιν, μιλώντας ζωντανά σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης όπου απαντούσε σε ερωτήσεις. «Μα ακόμα και αν είχαμε βυθίσει το βρετανικό αντιτορπιλικό κοντά στην Κριμαία, είναι απίθανο ο κόσμος να βρισκόταν στα πρόθυρα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

«Τι ήθελαν να δείξουν και τι στόχους ήθελαν να επιτύχουν; Πρώτα από όλα (η πρόκληση) είχε διάφορα στοιχεία. Δεν έγινε μόνο από τους Βρετανούς μα και από τους Αμερικανούς, επειδή το βρετανικό αντιτορπιλικό εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα την ημέρα και νωρίς το πρωί, στις 7.30, νομίζω πως ένα αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης πέταξε από στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Αυτό μου αναφέρθηκε…το είδαμε καλά, το παρατηρήσαμε».

«Ήταν ξεκάθαρο πως το αντιτορπιλικό (εισήλθε στα ύδατά μας) πρώτα από όλα για στρατιωτικούς σκοπούς, προσπαθώντας με τη βοήθεια του αναγνωριστικού αεροσκάφους να αποκαλύψει τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών μας για να σταματήσουν τέτοιες προκλήσεις…υπήρχε επίσης ένα πολιτικό στοιχείο. Μια συνάντηση (με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν) είχε λάβει μόλις χώρα στη Γενεύη. Θα ρωτούσε κάποιος γιατί ήταν απαραίτητο να υπάρξει μια τέτοια πρόκληση. Γιατί γίνονται αυτά; Για να δοθεί έμφαση στο ότι αυτοί δεν σέβονται την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters, RT

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρόχειρο και ανεδαφικό το σύστημα για αμιγώς εμβολιασμένους στην εστίαση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή