ΕΕ: H θαλάσσια ρύπανση απο τα πλαστικά - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε μέτρα περιορισμού της χρήσης πλαστικών με στόχο μεταξύ άλλων τη μείωση των δέκα πλαστικών προϊόντων που εμφανίζονται συχνότερα στις ακτές. Το πρόβλημα της ρύπανσης απο πλαστικά ωστόσο και αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικότερα μέτρα, θα επιδεινωθεί.
Επιβαρυντικό ρόλο έπαιξε και η Covid-19. Οι εισαγωγές προϊόντων όπως οι μάσκες προσώπου και τα γάντια στην ΕΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας και η εγχώρια παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε επίσης. Ενδεικτικά 170.000 επιπλέον τόνοι μασκών ή περίπου 0,75 μάσκες προσώπου ανά άτομο την ημέρα, εισήχθησαν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Κίνδυνος στο θαλάσσιο περιβάλλον
Εκατοντάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού καταπίνουν κάθε μέρα οι καρχαρίες, οι φάλαινες και οι άλλοι «γίγαντες» των θαλασσών που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς η μόλυνση απειλεί τη θαλάσσια ζωή και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες.
Nέες μελέτες που δημοσιεύονται προστίθενται στην ήδη γνωστή και άκρως ανησυχητική υπόθεση εργασίας των επιστημόνων ότι αν δε ληφθούν δηλαδή μέτρα, το 2050 οι ωκεανοί μας θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια!
Οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό εδώ και καιρό για τα μικροπλαστικά στις θάλασσες του κόσμου, τα κομμάτια δηλαδή που έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά και αποτελούν «αόρατη» απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά.
Στο μικροσκόπιο τίθενται οι οργανισμοί που τρέφονται φιλτράροντας την τροφή τους, επιτρέποντας δηλαδή στο νερό της θάλασσας να εξέρχεται από το στόμα τους και συγκρατώντας τους μικροοργανισμούς (πλαγκτόν).
H κατηγορία αυτή των ζώων δε διαθέτει δόντια, όπως λόγου χάρη το δελφίνι, αλλά μπαλένες, ελάσματα δηλαδή από κερατίνη (σσ: το ίδιο υλικό από το οποίο αποτελούνται τα νύχια μας και τα μαλλιά μας) που τους επιτρέπουν να φιλτράρουν τα τρόφιμα από το νερό.
Με τον τρόπο αυτό καταπίνουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα για να πιάσουν το φαγητό τους, με αποτέλεσμα –άθελά τους- να καταλήγουν στο στόμα τους και πάρα πολλά τοξικά μικροπλαστικά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο που ζει στους τροπικούς και θερμούς ωκεανούς στην ανοικτή θάλασσα και απειλείται με εξαφάνιση, οι φάλαινες και τα σαλάχια που αναζητούν τροφή στην επιφάνεια της θάλασσας.
Τα τοξικά μικροσωματίδια που καταλήγουν στο στόμα τους και συνδέονται με τα πλαστικά «αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία τους, αφού μπορεί να μεταβάλουν τις ορμόνες και ολόκληρη τη βιολογική διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή τους, μεταξύ άλλων» προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά. Οι πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο θεωρείται πως καταπίνουν 2.000 μικροπλαστικά ημερησίως, ενώ οι φαλαινοκαρχαρίες στον κόλπο της Καλιφόρνια λαμβάνουν μαζί με την τροφή τους περίπου 200 κομματάκια πλαστικού τη μέρα.
Το 2017, μια φάλαινα που είχε εξωκείλει στις ακτές της Νορβηγίας είχε πάνω από 30 ολόκληρες πλαστικές σακούλες στο στομάχι της (!) και έπρεπε να υποβληθεί σε ευθανασία. Εκτός από τα θαλάσσια ζώα, το πλαστικό επηρεάζει τέλος ολόκληρα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.
Τα δισεκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα που υπάρχουν μόνο στους κοραλλιογενείς υφάλους της Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 40% τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι επιστήμονες που απευθύνουν έκκληση για την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Παππάς: «Εντάξει παιδιά, τελείωσε έρχομαι» - Τα πρώτα λόγια κατά την σύλληψή του