Συγγνώμη από την αστυνομία για το μακελειό στο Οτόγια

Συγγνώμη ζήτησε εκ μέρους της αστυνομίας Νορβηγίας ο διοικητής του Σώματος, Όισταϊν Μέλαντ, καθώς θα μπορούσε «να έχει σώσει περισσότερες ζωές αν είχε δράσει πιο έγκαιρα στο μακελειό της 22ας Ιουλίου στο νησί Οτόγια, όπου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους».
2'


«Εκ μέρους της αστυνομίας ζητώ συγγνώμη που δεν καταφέραμε να συλλάβουμε νωρίτερα τον δράστη», δήλωσε ο Όισταϊν Μέλαντ. «Κάθε λεπτό ήταν ένα λεπτό περισσότερο. Είναι πολύ σκληρό να γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές αν ο δράστης είχε συλληφθεί νωρίτερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μέλαντ προέβη στις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια της παρουσίασης από την αστυνομία μίας έκθεσης για την αντίδρασή της στις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

Η έκθεση εξήγαγε το συμπέρασμα ότι η αστυνομία δεν είχε επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει μία επίθεση τέτοιου εύρους, όπως δήλωσε ο πρώην διοικητής της νορβηγικής αστυνομίας Όλαφ Σόντερλαντ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Αξιολόγησης. Η Ζίσελ Χάμερ, διοικητής της αστυνομικού τμήματος στο οποίο υπάγεται το νησί Οτόγια, επεσήμανε ότι η έκθεση αναφέρει πως η αστυνομία «θεωρητικά» θα μπορούσε να έχει φτάσει στο νησί 16 λεπτά νωρίτερα.

«Αυτή η υπόθεση βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στην επικοινωνία και υπήρχε διαθέσιμη βάρκα», διευκρίνισε . Σύμφωνα πάντως με τον Σόντερλαντ τα κέντρα κλήσεων είχαν μπλοκάρει από τα πολλά τηλεφωνήματα κι έτσι πολλά δεν απαντήθηκαν. Παράλληλα προβλήματα αντιμετώπιζαν στην επικοινωνία τους και οι αστυνομικοί, γεγονός που δεν τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση, πρόσθεσε ο πρώην διοικητής.

Να σημειωθεί πως η αστυνομία είχε λάβει αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη πολλών ενόπλων στο νησί. Στο μεταξύ ο διοικητής της αστυνομίας του Όσλο Άνσταϊν Γκγένγκενταλ τόνισε από την πλευρά του ότι πληροφορίες για τον Μπράιβικ θα μπορούσαν να έχουν διαβιβαστεί νωρίτερα και υπογράμμισε ότι η αστυνομία φοβόταν ότι μπορεί να υπάρξει μία δεύτερη έκρηξη στο Όσλο, βάσει της εμπειρίας της από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.