«Δρακάνθρωπος»: Ο χαμένος μας πρόγονος ή ένα ακόμη αρχαίο κρανίο; Γρίφος για τους επιστήμονες
Επιστήμονες στην Κίνα βάφτισαν ένα νέο ανθρώπινο είδος τον λεγόμενο «Δρακάνθρωπο» (Homo longi) , που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 από έναν Κινέζο οικοδόμο ο οποίος εργαζόταν για τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής.
Ο Κινέζος δούλευε σε ένα εργοτάξιο στη βορειοανατολική Κίνα, που ανήκε την εποχή εκείνη στην Ιαπωνία και αποφάσισε να μην παραδώσει το απολιθωμένο κρανίο που βρήκε στις ιαπωνικές αρχές. Αντ 'αυτού το έκρυψε σε ένα πηγάδι στην πόλη Χαρμπίν, χωρίς να αναφέρει την ύπαρξή του σε κανέναν.
Κράτησε το μυστικό του για δεκαετίες έως το 2018, όταν λίγο πριν φύγει από τη ζωή – αποκάλυψε τη θέση του πηγαδιού με το πολύτιμο εύρημα στους συγγενείς του. Η οικογένεια, που βρήκε το κρανίο, το δώρισε στο Μουσείο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Hebei GEO για να μπορέσει να αναλυθεί.
Το κρανίο που βρήκε ο εργάτης το 1933 μπορεί να αλλάξει την ιστορία του ανθρώπινου είδους: το κρανίο της Χάρμπιν, που πιστεύεται ότι ανήκει σε ένα νέο είδος αρχαίου ανθρώπου ονομάστηκε "Dragon Man" επειδή βρέθηκε στην περιοχή του ποταμού Δράκου στη βορειοανατολική Κίνα. Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον κόσμο για την ανακάλυψη στις 25 Ιουνίου του 2021, και έκτοτε η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και δηοι παλαιοντολόγοι, είναι σε δημιουργική αναταραχή.
Ενα απο τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων 50 ετών
Ο Chris Stringer, ένας παλαιοανθρωπολόγος που μελετά την ανθρώπινη καταγωγή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε στο Popular Science : «Το κρανίο είναι ένα φανταστικά διατηρημένο δείγμα. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων 50 ετών».
Υπολογίζεται ότι ο «Δρακάνθρωπος» έζησε πριν απο 146.000 χρόνια. Υπάρχουν ήδη τρεις δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα, σε ένα νέο περιοδικό χρηματοδοτούμενο από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, που ονομάζεται The Innovation. Το κρανίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης από το 2018 και ο Stringer είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας από το 2019. Τυχαίνει επίσης να είναι ένας από τους συγγραφείς σε δύο από τις τρεις εργασίες.
«Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της ανθρωπότητας που δεν πρόκειται να γίνει Homo sapiens (το είδος μας), αλλά αντιπροσωπεύει μια μακρά ξεχωριστή γενεαλογία που εξελίχθηκε στην περιοχή για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και τελικά εξαφανίστηκε» είπε στο BBC.
«Ενώ δείχνει τυπικά αρχαϊκά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, το κρανίο του παρουσιάζει έναν συνδυασμό πρωτόγονων και παραγώγων χαρακτήρων που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη του Homo. Το απολίθωμα του Χαρμπίν είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ανθρώπινα κρανιακά απολιθώματα στον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Qiang Ji, καθηγητής παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Hebei GEO.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εξέτασαν το κρανίο, «ανήκε σε έναν 50χρονο άντρα που ζούσε σε μια πεδιάδα κατά τη διάρκεια του Μέσου Πλειστόκαινου, μια εποχή μεγάλης αρχαίας μετανάστευσης», γράφει η Nicole Carlis στο Salon. «Μια ανάλυση χημικής σύνθεσης του κρανίου τοποθετεί την ηλικία του μεταξύ 146.000 και 309.000 ετών».
Το δελτίο Τύπου με τίτλο «Το απολίθωμα του Δρακανθρώπου μπορεί να αντικαταστήσει τους Nεάντερνταλ ως τους πλησιέστερους συγγενείς μας», υποδηλώνει ότι ο Homo sapiens και ο Νεάντερνταλ μοιράστηκαν έναν κοινό πρόγονο που χρονολογείται πολύ νωρίτερα:« Ο χρόνος απόκλισης μεταξύ των Homo sapiens και των Nεάτερντελ μπορεί να είναι ακόμη και βαθύτερα στην εξελικτική ιστορία από ό, τι πιστεύεται γενικά, πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια », λέει ο Xijun Ni, ένας από τους συγγραφείς των τριών μελετών που δημοσιεύθηκαν. "Εάν είναι αλήθεια, πιθανότατα αποκλίνουμε από τους Νεάντερταλ περίπου 400.000 χρόνια από ό, τι νόμιζαν οι επιστήμονες."
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από το κρανίο του Χαρμπίν έχουν τη δυνατότητα να ξαναγράψουν σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Η ανάλυσή τους στην ιστορία των Homo longi υποδηλώνει ότι ήταν ισχυροί, δυνατοί άνθρωποι των οποίων οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με τους Homo sapiens μπορεί να διαμόρφωσαν την ιστορία μας.
Ο «δρακάνθρωπος» πιστεύουν διαφέρει από όλα τα άλλα είδη Homo καθώς παρουσιάζει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών, όπως "μακρύ και χαμηλό θόλο κρανίου, ένα ευρύ και χαμηλό πρόσωπο, μεγάλα και σχεδόν τετράγωνα κοιλώματα οφθαλμων, επίπεδα και χαμηλά ζυγωματικά, και ρηχό ουρανίσκο με πυκνό κυψελιδικό οστό που υποστηρίζει πολύ μεγάλους γομφίους"
Δεν πιστεύουν όλοι οτι πρόκειται για νέο είδος
Και ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για νέο είδος, άλλοι θεωρούν οι μπορεί να ανήκει σε μια ομάδα που ονομάζεται Nτενίσοβαν, ένα εξαφανισμένο είδος ή υποείδος αρχαϊκού ανθρώπου του γένους Homo χωρίς συμφωνημένη ταξινομική ονομασία. Αυτό το είδος εντοπίστηκε αρχικά στο σπήλαιο Denisova στη Ρωσία χάρη στο DNA των οστών των δακτύλων που ήταν ηλικίας 50 έως 30 χιλιάδων ετών.
Η καθηγήτρια Marta Mirazon Lahr του Πανεπιστημίου του Cambridge η οποία πιστεύει ότι ο Δρακάνθρωπος είναι Ντενίσοβαν λέει: "Οι Ντενίσοβαν είναι αυτός ο συναρπαστικός μυστηριώδης πληθυσμός από το παρελθόν. Υπάρχει μια πρόταση (από στοιχεία DNA) ότι η γνάθος που βρέθηκε στο οροπέδιο του Θιβέτ μπορεί να είναι Ντενίσοβαν» Και προσθέτει: "Και τώρα, επειδή το οστό της γνάθου από το Θιβέτ και ο Δρακάνθρωπος μοιάζουν, στην πραγματικότητα ίσως να έχουμε το πρώτο πρόσωπο του Ντενίσοβαν»
Δύο ακόμη παλαιοανθρωπολόγοι που επικαλούνται οι New York Times υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή: «Όταν είδα για πρώτη φορά την εικόνα του απολιθώματος σκέφτηκα οτι τώρα ξέρουμε τελικά πώς μοιάζει ο Ντενίσοβαν», λέει ο Philipp Gunz από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας. Η Karen Baab από το Πανεπιστήμιο Midwestern της Αριζόνα, συμφωνεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.