Ρfizer: Ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων ίσως καταλήξουν στα σκουπίδια στο Ισραήλ - Δείτε γιατί
Το Ισραήλ αναφέρει ότι ζητήματα τεχνικής φύσης κατέστρεψαν τη συμφωνία για τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ πρόσφερε τα σκευάσματα στη Βρετανία με αντάλλαγμα παρόμοιο αριθμό εμβολίων που πρόκειται να λάβει η χώρα από την Pfizer τον Σεπτέμβριο.
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού πριν από την άρση των περιορισμών του κορονοϊού αργότερα αυτό το μήνα.
Την Πέμπτη, το κανάλι 12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγή εμβολίων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ισραήλ ανέφεραν αργότερα ότι τεχνικά προβλήματα «τορπιλίζουν» τη συμφωνία.
«Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς εμβολίων, αλλά δυστυχώς, παρά τη βούληση και των δύο πλευρών, για τεχνικούς λόγους, δεν καρποφόρησαν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει να ανταλλάξει προμήθειες εμβολίων με άλλες χώρες. Το κανάλι 12 ανέφερε ότι η Pfizer είχε απορρίψει ένα αίτημα από το Ισραήλ για παράταση της ημερομηνίας λήξης των εμβολίων. Η εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι δόσεις θα ήταν ασφαλείς πέραν της 30ης Ιουλίου.
Ναυάγησε και το σχέδιο μεταφοράς εμβολίων στους Παλαιστινίους
Το σχέδιο για τη μεταφορά περίπου 1 εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της Pfizer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απέτυχε επίσης τον περασμένο μήνα αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν εμβόλια κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.
«Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει εμβόλια που πρόκειται να λήξουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ιμπραήμ Μελχέμ. Και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα περιμένουν την άφιξη των εμβολίων που είχαν παραγγείλει απευθείας από την Pfizer.
Περίπου το 30% των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, σε σύγκριση με το 65% των ενηλίκων Ισραηλινών που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, ιδιαίτερα μεταξύ του μη εμβολιασμένου πληθυσμού, η ισραηλινή κυβέρνηση ενθαρρύνει τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 να εμβολιαστούν.Οι νέοι εμβολιάζονται σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τους ενήλικες Ισραηλινούς.
Υπάρχει επιπλέον ανησυχία ότι οι υγειονομικές αρχές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τις πρώτες δόσεις μετά τις 9 Ιουλίου, καθώς δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα για τις δεύτερες δόσεις, εφόσον λήγουν τρεις εβδομάδες αργότερα.
Η σύσταση του ΠΟΥ για τα εμβόλια που λήγουν
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τις χώρες να μην πετάνε τις δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν λήξει, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο Adam Finn, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και μέλος της μεικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI), δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί σύντομα λύση.
«Θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα διοικητικά εμπόδια… αποτρέπουν τη χρήση των εμβολίων επειδή υπάρχουν σαφώς ελλείψεις σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν μπορούμε να τα πετάμε όταν οι άνθρωποι χρειάζονται απεγνωσμένα να τα λάβουν», είπε στο BBC.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις προμήθειες των εμβολίων μας και θα πετύχουμε τους τρέχοντες στόχους εμβολιασμού. Αναγνωρίζουμε ότι μια παγκόσμια πανδημία απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και θα συνεχίσουμε να αντλούμε μαθήματα και να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα στο πρόγραμμα ανοσοποίησης».
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δύσκολη η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων - Τι ισχύει για ταξίδια με πλοία, διασκέδαση, εργασία