Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Εξελίξεις στο θέμα της κηδεμονίας καθώς γιγαντώνεται το κίνημα #FreeBritney
H εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Bessemer Trust ζητάει να εξαιρεθεί από το καθεστώς κηδεμονίας της διάσημης ποπ τραγουδίστριας.
Τον Νοέμβριο του 2020 δικαστήριο έθεσε συνδιαχειριστή στην περιουσία της Μπρίτνει Σπίαρς το Bessemer Trust, πέραν του πατέρα της. Με φόντο την συγκλονιστική κατάθεση ωστόσο της Μπρίτνεϊ και το κίνημα που έχει προκαλέσει, ο κολοσσός ζητάει πλέον απο δικαστήριο του Λος Άντζελες να αποσυρθεί από την υπόθεση.
Η Bessemer Trust, μια διεθνής εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης οικονομικών στοιχείων με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέλαβε πέρυσι κατόπιν σχετικής δικαστικής εντολής να αναλάβει από κοινού μαζί με τον Τζέιμι Σπίαρς τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της τραγουδίστριας ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την περασμένη εβδομάδα σημειωτέον δικαστήριο του Λος Αντζελες απέρριψε το αίτημα της Μπρίτνεϊ Σπίαρς για τον αποκλεισμό του πατέρα της από την δικαστική της κηδεμονία, υπό την οποία τελεί από το 2008 έπειτα από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και του δίνει τον έλεγχο των υποθέσεών της, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η απόφαση εκδόθηκε μία εβδομάδα μετά την κατάθεση της τραγουδίστριας κατά την οποία ζητούσε να τεθεί τέλος στο καθεστώς κηδεμονίας της υποστηρίζοντας ότι την ανάγκασε να λάβει φαρμακευτική αγωγή για να ελέγξει την συμπεριφορά της, ότι δεν της επιτρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για τις φιλικές της συναναστροφές ή τις οικονομικές της υποθέσεις και οτι της στερεί την δυνατότητα να αποκτήσει και άλλα παιδιά.
Η υπόθεση ανοίγει το δρόμο για μεαρρυθμίσεις
Η είδηση για την απόφαση της εταιρείας γίνεται γνωστή την ώρα που πολιτικοί στην Καλιφόρνια απάντησαν στη διεθνή καταραυγή σχετικά με την περίεργη νομική ρύθμιση της τραγουδίστριας με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην επέκταση των δικαιωμάτων των ατόμων που τελούν σε ανάλογο καθεστώς
Οι αλλαγές στη διαδικασία έχουν καθυστερήσει πολύ, λένε οι ακτιβιστές και κάνουν λόγο για ένα σύστημα που καλύπτεται από μυστικότητα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερηφανεύονται για την ελευθερία τους και χώνουν τη μύτη τους σε άλλες χώρες όπου τα δικαιώματα των ανθρώπων είναι περιορισμένα. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη », δήλωσε η Rebecca Cokley, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες.
«Όσο τρομακτική και αν είναι και η περίπτωση της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση για τους ανθρώπους με λιγότερα προνόμια».
Η χρηματοοικονομική εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε λάβει μέτρα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της τραγουδίστριας και δεν έλαβε καμία αμοιβή, επειδή περίμενε πρόσθετα δικαστικά έγγραφα που θα της επέτρεπαν να ενεργήσει.
Σε αναφορά προς το δικαστήριο την Πέμπτη, η Bessemer Trust ζήτησε από τον δικαστή να εγκρίνει την παραίτησή της από την υπόθεση, επικαλούμενη τις «διαφορετικές πλέον συνθήκες», συμπεριλαμβανομένου του «γεγονότος ότι η τραγουδίστρια ισχυρίστηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα στα συμφέροντά της.»
Η υπόθεση εχει προκαλέσει κύμα υποστήριξης προς την τραγουδίστρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #FreeBritney «Ελευθερώστε τα Μπρίτνεϊ»
Οι κηδεμονίες είναι μια μορφή επιτροπείας που ορίζεται από το δικαστήριο, η οποία παρέχει στους εξουσιοδοτημένους κηδεμόνες ή στα μέλη της οικογένειας την εξουσία να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό ατόμων που θεωρούνται ανίκανα να διαχειριστούν τις δικές τους υποθέσεις.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών και της υγειονομικής περίθαλψης των ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ υπόκεινται σε καθεστώς κηδεμονίας και οι επικριτές του λένε ότι το σύστημα είναι αδιαφανές, δεν υπόκειται σε παρακολούθηση και οι καταγγελίες για για κακοποίηση είναι συχνές.
Η νομική ρύθμιση είναι πιο συνηθισμένη για τους ηλικιωμένους, αλλά επίσης επηρεάζει συχνά άτομα με ψυχικές αναπηρίες και άστεγους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δύσκολη η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων - Τι ισχύει για ταξίδια με πλοία, διασκέδαση, εργασία