Κρίση στο πετρέλαιο: Πού οφείλεται και τι σημαίνει το ρήγμα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και HAE
Ερωτηματικά για τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ.
Προβληματισμούς προκαλεί στη διεθνή αγορά πετρελαίου η σπάνια αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ, η οποία φαίνεται να ξεφεύγει πέρα από τα όρια στα οποία κινούνται συνήθως τέτοιου είδους διαφωνίες.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΑΕ και Σ. Αραβίας έχει αναγκάσει τον ΟΠΕΚ+ να παύσει τις συνομιλίες ήδη δύο φορές, αφήνοντας τις αγορές «στον αέρα», καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει την πορεία του πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Όπως σημειώνει το Bloomberg, με το καρτέλ να συζητά πάνω στην πολιτική του ως προς την παραγωγή πετρελαίου όχι μόνο για τους προσεχείς μήνες μα και για το 2022, η λύση αναμένεται να διαμορφώσει την αγορά και την πορεία της πετρελαϊκής βιομηχανίας για το επόμενο έτος.
Όπως γράφει το Associated Press, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν αύξηση της παραγωγής τους, «πυροδοτώντας» μια αντιπαράθεση με τη σύμμαχο και σημαντικό παράγοντα του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, που επιθυμεί αυστηρό έλεγχο της παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ+ (αποτελείται από τον ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία) δεν κατέληξε σε συμφωνία την Παρασκευή. Οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινούσαν τη Δευτέρα.
Η ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγωγών έγινε ευρέως αντιληπτή την Κυριακή, όταν οι δύο χώρες, που κατά κανόνα διατηρούν τις διαφωνίες τους πιο «εμπιστευτικές», επέλεξαν να τις βγάλουν στην τηλεόραση. Το Ριάντ επιμένει στο σχέδιό του που υποστηρίζεται από άλλα μέλη του ΟΠΕΚΤ+ (μεταξύ των οποίων η Ρωσία) για αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες, μα και για παράταση της ευρύτερης συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022, για σκοπούς σταθερότητας. «Πρέπει να προβούμε σε παράταση» είπε στο Bloomberg Television το βράδυ της Κυριακής ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. «Η παράταση βγάζει πολλούς από τη ζώνη άνεσής τους» πρόσθεσε.
Παράλληλα, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως ένδειξη της σοβαρότητας της διπλωματικής αντιπαράθεσης, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ υπέδειξε ότι το Άμπου Ντάμπι είναι απομονωμένο εντός του ΟΠΕΚ+. «Είναι όλο το γκρουπ απέναντι στ μία χώρα, κάτι που για μένα είναι λυπηρό, μα είναι η πραγματικότητα».
Ώρες νωρίτερα, ο ομόλογός του από τα ΗΑΕ, Σουχάιλ αλ Μαζρουέι, είχε απορρίψει εκ νέου μια παράταση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας μόνο μια βραχυπρόθεσμη αύξηση και απαιτώντας καλύτερους όρους για τα ΗΑΕ για το 2022.
«Τα ΗΑΕ θέλουν αύξηση παραγωγής χωρίς προϋποθέσεις, κάτι το οποίο απαιτεί η αγορά» είπε ο αλ Μαζρουέι στο Bloomberg Television. Ωστόσο η απόφαση για παράταση της συμφωνίας ως το τέλος του 2022 δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί τώρα, είπε σχετικά.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Άμπου Ντάμπι φέρνει τους συμμάχους του σε δύσκολη θέση, καθώς το δίλημμα είναι αποδοχή των απαιτήσεών του ή κίνδυνος διάσπασης του ΟΠΕΚ+. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην αγορά, πιθανώς στέλνοντας τις τιμές του αργού στα ύψη. Επίσης υπάρχει και άλλο ένα, πιο ακραίο σενάριο: Αυτό της πλήρους διάσπασης της ενότητας στον ΟΠΕΚ+ , κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «free-for-all» που θα επηρέαζε σημαντικά τις τιμές, σε μια επανάληψη της περσινής κρίσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Μήνες μετά τη λήξη εκείνης της διένεξης τα ΗΑΕ είχαν προκαλέσει νέα αναταραχή, αφήνοντας να «αιωρηθεί» η ιδέα περί πιθανής αποχώρησής τους από το καρτέλ. Τα ΗΑΕ δεν επανέλαβαν τη συγκεκριμένη απειλή πρόσφατα, ωστόσο ερωτηθείς περί του ενδεχομένου αποχώρησης των Εμιράτων, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρκέστηκε να απαντήσει «ελπίζω όχι».
Αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε πως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχει σχέδιο-«δικλείδα», βάσει το οποίου η παραγωγή δεν θα αυξηθεί τον Αύγουστο και το υπόλοιπο έτος, κάτι που θα προκαλούσε απότομη άνοδο των τιμών. Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να αυξηθεί παραγωγή χωρίς τη συμμετοχή των ΗΑΕ, απάντησε αρνητικά.
Μιλώντας στο CNBC την Κυριακή ο αλ Μαζρουέι είπε ότι «όλοι έκαναν θυσίες, μα τα ΗΑΕ έκαναν τις περισσότερες, καθιστώντας αδρανές το 1/3 της παραγωγής μας για δύο χρόνια». Σημειώνεται πως η θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι πως πρέπει να υπάρξει προσοχή ως προς την παραγωγή, καθώς η ζήτηση του πετρελαίου και η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία παραμένουν εύθραυστες ανά τον κόσμο.
Γενικότερα μιλώντας, οι χώρες του ΟΠΕΚ+, αλλά και οι υπόλοιποι «παίκτες» του τομέα φαίνονται να έχουν εκπλαγεί από την ένταση της αντιπαράθεσης και αυτό που εκλαμβάνεται ως έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι δεν είχε μιλήσει με τον ομόλογό του στο Άμπου Ντάμπι από την Παρασκευή, αν και επέμεινε ότι παραμένουν φίλοι.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η αντιπαράθεση φεύγει πέρα από τα όρια του πετρελαίου: Ο ντε φάκτο ηγέτης των ΗΑΕ, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, είχε στο παρελθόν στενές σχέσεις με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο η σχέση μεταξύ των δύο διαδόχων φαίνεται να έχει ψυχρανθεί τελευταία, καθώς το Άμπου Ντάμπι δραστηριοποιείται γεωπολιτικά, ακολουθώντας δική του εξωτερική σε μια σειρά θεμάτων, από το Ισραήλ ως την Υεμένη, ανεξάρτητα από τη γραμμή της Σαουδικής Αραβίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg, Associated Press, Al Jazeera
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Στην ίδια πτέρυγα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο παπάς με το βιτριόλι και ο «Artfreak»