Λίβανος: «Καζάνι» που βράζει η χώρα – Κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης λόγω οικονομικής κατάρρευσης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί ο Λίβανος καθώς το νόμισμα της χώρας υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και η χώρα βυθίζεται σε αλλεπάλληλες κρίσεις που επηρεάζουν πλέον δραματικά την καθημερινότητα των πολιτών.
3'

Ελλείψεις σε καύσιμα και προϊόντα, συνεχή μπλακ-άουτ, πυροβολισμοί σε βενζινάδικα και διαδηλώσεις οργής συνθέτουν πλέον το σκηνικό της κρίσης στο Λίβανο, τη χώρα που ήταν κάποτε γνωστή ως «Παρίσι της Μέσης Ανατολής».

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας δεν έχουν πρόσβαση - ή δεν μπορούν να αγοράσουν - τρόφιμα.

Ο Λίβανος απέχει μόλις λίγες μέρες από μια «κοινωνική έκρηξη» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Xασάν Ντιάμπ ,απευθύνοντας έκκληση βοήθειας για να σωθεί η χώρα από την πλήρη κατάρρευση.

Σε μια παθιασμένη ομιλία προς πρεσβευτές και διπλωμάτες στη Βηρυτό, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σώσει τη χώρα του από το «θάνατο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

H χειροτερη οικονομική κρίση εδώ και σχεδόν δύο αιώνες

Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου μία από τις χειρότερες στον κόσμο τα τελευταία 170 χρόνια. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας του από πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.

«Aπευθύνω έκκληση στους βασιλιάδες, τους πρίγκιπες, τους προέδρους και τους ηγέτες των αδελφικών και φιλικών χωρών, και καλώ τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, τη διεθνή κοινότητα και την παγκόσμια κοινή γνώμη να βοηθήσουν στη διάσωση του Λιβάνου από το θάνατο και να προλάβουν την κατάρρευση του Λιβάνου», πρόσθεσε.

Η κρίση στη μικροσκοπική μεσογειακή χώρα των έξι εκατομμυρίων έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, αλλά επιδεινώθηκε δραματικά στο τέλος του 2019 και βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου.

Η έλλειψη σε ξένο νόμισμα έχει πλήξει το Λίβανο που εξαρτάται από τις εισαγωγές και το δολάριο, αφήνοντας τους κατοίκους του να αγωνίζονται να βρουν καύσιμα, φάρμακα και βασικές προμήθειες.

Πολλές περιοχές της χώρας έχουν μόνο λίγες ώρες ηλεκτρισμού την ημέρα, απειλώντας νοσοκομεία και καταστήματα τροφίμων και βυθίζοντας ολόκληρες συνοικίες στο σκοτάδι.

Πανδημία και έκρηξη στη Βηρυτό έδωσαν τη «χαριστική βολή»

Η κατάσταση χειροτέρεψε από την πανδημία και την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η οποία σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε ολόκληρα τμήματα της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε λίγο μετά.

Δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας που «έφθασαν» την επομένη της έκρηξης συνδέθηκαν με το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης και ένα σχέδιο μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διαφθοράς.

Όμως, η πολιτική ελίτ, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία και επιρρίπτει ευθύνες σε πολιτικούς αντιπάλους, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για ένα υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ντιάμπ δήλωσε ότι η σύνδεση της βοήθειας με τη μεταρρύθμιση ενός βαθιά διεφθαρμένου συστήματος «απειλεί τη ζωή των πολιτών» και για τη σταθερότητα της χώρας.

«Οι Λιβανέζοι αντιμετωπίζουν αυτή τη σκοτεινή μοίρα μόνοι» πρόσθεσε. Και όπως είπε η κρίση δεν επηρεάζει την ελίτ αλλά τον απλό λαό.

«Ποια αμαρτία έχουν διαπράξει οι Λιβανέζοι για να πληρώνουν αυτό το ακριβό τίμημα; Ο λαός του Λιβάνου θα πρέπει να πεθάνει στις πύλες των νοσοκομείων για να καταδικάσει τους διεφθαρμένους;» διερωτήθηκε.

Xάος στα πρατήρια καυσίμων του ΛιβάνουΑ.Ρ

Νωρίτερα φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν προειδοποιήσεις λιμού για τον Λίβανο. Την Τρίτη, το Παρατηρητήριο Κρίσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι τα βασικά γεύματα ενός μήνα για μια οικογένεια πέντε ατόμων κοστίζει πλέον περισσότερο από το τριπλάσιο του ελάχιστου μισθού του Λιβάνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Δέλτα: «Τελευταία πράξη του δράματος» λέει ο Σύψας – Εμβόλιο ετοιμάζει η Pfizer