Ρίτσαρντ Μπράνσον: O εκκεντρικός«Μr Virgin» βάζει πλώρη για το διάστημα – Ο «τυχοδιώκτης» των ρεκόρ
«Λάτρης της περιπέτειας, φιλάνθρωπος και ταραχοποιός, που πιστεύει ότι οι ιδέες μπορούν να πραγματικότητα. Γνωστός και ως Δρ Ναι στη Virgin». Με τον τρόπο αυτό συστήνεται στους διαδικτυακούς του φίλους ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Βρετανός επιχειρηματίας που θα γίνει σήμερα ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που επιχειρεί πτήση στο όριο του διαστήματος.
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δηλώνει ονειροπόλος «απο πάντα». Kαι αυτό γιατί η μαμά του τον δίδαξε να μην τα παρατάει ποτέ και να φτάνει...μέχρι τα αστέρια.
Απο τα χλιδάτα πάρτι με μοντέλα στα ιδιωτικά του νησιά και τα "ανοίγματά" του σε σχεδόν κάθε εμπορική δραστηριότητα γνωστή στον άνθρωπο, μέχρι τη σημερινή του απόπειρα να γράψει ιστορία στο διάστημα, ο Βρετανός επιχειρηματίας δεν γνωρίζει σύνορα και μέτρο.
Και έχει μία ακόρεστη διψα για νέα πράγματα και φυσικά τα χρήματα για να τα υλοποιεί.
«Αυτό το όνειρο θα μετατραπεί σε πραγματικότητα με την πτήση της @VirginGalactic» έγραφε στο Twitter λίγο πριν από το ταξίδι-ορόσημο που εδώ και καιρό είχε προγραμματιστεί για την 11η Ιουλίου.
Όχι τυχαία λένε κάποιοι καθώς ο Μπράνσον φαίνεται πως ήθελε πάση θυσία να προλάβει τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο οποίος προγραμματίζει το πρώτο διαστημικό ταξίδι της Blue Origin στις 20 Ιουλίου.
Μαζί με τον Έλον Μάσκ της Tesla, οι 3 δισεκατομμυριούχοι φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει έναν «πόλεμο των άστρων» με κοινή αφετηρία: την τεράστια περιουσία και ματαιοδοξία τους και σκοινό στόχο: την άλωση του τελευταίου συνόρου, του διαστήματος.
«Ξέρω ότι κανείς δεν θα με πιστέψει όταν το λέω, αλλά ειλικρινά, δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας» δήλωνε ο Μπράνσον στο Today Show, της 6ης Ιουλίου. Ο 70χρονος παραδέχτηκε ωστόσο ότι ανυπομονεί για τη στιγμή και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Ονειρευόταν άλλωστε αυτή την διαστημική πτήση από την προσγείωση του Apollo 11 στην Σελήνη το 1969.
Σε μία ακόμη σύμπτωση (;) στην ιδιότυπη αυτή μάχη αυτή των Κροίσων πάντως, ο Μπέζος έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την δική του πτήση κατά την 52η επέτειο της προσγείωσης του Apollo.
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πιστεύει ότι τουλάχιστον 20 διαστημικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ανθρώπους στο διάστημα.
«Όσο περισσότερα διαστημόπλοια μπορούμε να χτίσουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε την τιμή και τόσο περισσότερο θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση και αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».
Ο επικεφαλής της Virgin Galactic έχει προβλέψει παλαιότερα ότι «περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέρος»σε διαστημικές πτήσεις που κυμαίνονται από 250.000 έως 500.000 δολάρια.
Ποιός ειναι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Μπράνσον είχε πολύ κακές επιδόσεις στο σχολείο, με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψει στην ηλικία των 16 ετών, μια απόφαση που τελικά τον οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία μίας γιγαντιαίας αυτοκρατορίας.
Ένας καθηγητής του μάλιστα είχε πει κάποτε πώς θα καταλήξει είτε στη φυλακή, ή θα γίνει εκατομμυριούχος.
Εκείνος με πείσμα και όραμα και παρά το γεγονός ότι δεν σπούδασε ποτέ του οικονομικά -ή ο,τιδήποτε άλλο- δημιούργησε έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο με δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας.
Η επιχειρηματική του δράση ξεκίνησε στη μουσική βιομηχανία και επεκτάθηκε σε δεκάδες άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής-τουριστικής επιχείρησης Virgin Galactic, καθιστώντας τον έναν απο τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Η υπογραφή του κολοσσού Virgin βρίσκεται παντού, από καταστήματα δίσκων, μέχρι τρένα, αεροπλάνα και γυμναστήρια.
Και ο ιδρυτής της αλυσίδας, ο σερ Μπράνσον εκκεντρικός, ματαιόδοξος, ακούραστος και με μία τρέλα για νέες περιπέτειες...κυρίως στους αιθέρες, όσο και για νέες επιχειρηματικές προκλήσεις, μοιάζει ασταμάτητος στα 70 του χρόνια.
Νεαρός επιχειρηματίας
Ο Ρίτσαρντ Τσαρλς Νίκολας Μπράνσον γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1950, στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Ο πατέρας του, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του αεροσυνοδός.
Ως παιδί υπέφερε από δυσλεξία, παρά λίγο να μην τελειώσει το Γυμνάσιο, άλλαξε σχολείο και στα 16 του τελικά τα παράτησε.
Την ίδια εποχή έκανε το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα, ξεκινώντας ένα νεανικό περιοδικό πολιτισμού ονόματι Student.
Η έκδοση, που είχε φοιτητές στο τιμόνι, εξασφάλισε διαφήμιση αξίας 8.000 δολαρίων στο πρώτο τεύχος, που κυκλοφόρησε το 1966.
Η πρώτη έκδοση διανεμήθηκε δωρεάν σε 50.000 αντίτυπα με τον Μπράνσον να καλύπτει στη συνέχεια το κόστος μέσω της διαφήμισης.
Εκείνη την εποχή, ζούσε σε ένα κοινόβιο του Λονδίνου μαζί με μουσικούς και νεαρούς καλλιτέχνες και ο Μπράνσον είχε την ιδέα να ξεκινήσει μια δισκογραφική εταιρεία ονόματι Virgin (ονομάστηκε έτσι επειδή ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του άπειρο στις επιχειρήσεις) για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του περιοδικού.
Η εταιρεία είχε μέτρια αλλά αρκετά καλή απόδοση, με αποτέλεσμα να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με ένα δισκοπωλείο στην Oxford Street του Λονδίνου.
Η επιτυχία του νέου καταστήματος οδήγησε στη δημιουργία ενός στούντιο ηχογράφησης το 1972 στο Oxfordshire της Αγγλίας.
Η αρχή για τον κολοσσό Virgin είχε γίνει.
H Virgin Records
Ο πρώτος καλλιτέχνης στην ετικέτα της Virgin Records, ο Mike Oldfield, ηχογράφησε το single του "Tubular Bells" το 1973 με τη βοήθεια της ομάδας του Μπράνσον.
Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία και παρέμεινε στον πίνακα επιτυχιών της Αγγλίας για 247 εβδομάδες.
Χρησιμοποιώντας τη δυναμική της επιτυχίας του Oldfield, ο Μπράνσον «στρατολόγησε» στη συνέχεια και άλλα πολλά υποσχόμενα γκρουπ της εποχής, μεταξύ των οποίων οι Sex Pistols.
Ακολούθησαν καλλιτέχνες όπως οι Culture Club, οι Rolling Stones και οι Genesis που έκαναν τη Virgin Music μία από τις έξι κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο. Και ο Μπράνσον μέχρι τα 23 του είχε γινει εκατομμυριούχος!
Η επέκταση της αυτοκρατορίας
Αεικίνητος, με ένα ακούραστο επιχειρηματικό δαιμόνιο, ο Μπράνσον επέκτεινε για μία ακόμη φορά το brand του αυτή τη φορά για να συμπεριλάβει την ταξιδιωτική εταιρεία του Ομίλου Voyager το 1980, την αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic το 1984 και μια σειρά των Virgin Megastores.
Η επιτυχία δεν ήταν πάντα δεδομένη, και το 1992, η Virgin άρχισε να κλυδωνίζεται και να καταγράφει τεράστιες απώλειες.
Η εταιρεία πουλήθηκε αργότερα εκείνο το έτος στην Thorn EMI για 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Μπράνσον συντρίφθηκε από την απώλεια, φήμες λένε ότι έκλαιγε απαρηγόρητος μετά την υπογραφή του συμβολαίου, παρέμεινε όμως αποφασισμένος να παραμείνει στη μουσική βιομηχανία.
Το 1993, ίδρυσε τον σταθμό Virgin Radio και το 1996 ξεκίνησε μια δεύτερη δισκογραφική εταιρεία, τη V2, η οποία υπέγραψε συμβόλαια με καλλιτέχνες όπως οι Powder Finger και ο Tom Jones.
Ο κολοσσός Virgin Group επεκτάθηκε τελικά σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, με σχεδόν 70.000 υπαλλήλους να χειρίζονται υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ασία, την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και όχι μόνο.
Επέκτεινε τις δραστηριότητές του για να συμπεριλάβει μια σιδηροδρομική εταιρεία, ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Νότιο Αφρική, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και μια εταιρεία διαστημικού τουρισμού, τη Virgin Galactic, τη μεγάλη του "αγάπη" οπως αποδεικνύεται.
Το 1999 χρίστηκε ιππότης για τη συμβολή του στην επιχειρηματικότητα, με το "σερ" να συνοδεύει έκτοτε το όνομά του και μία δεκαετία αργότερα μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes»: τα 2,5 δισ. δολάρια της προσωπικής περιουσίας του αυτοδημιούργητου κροίσου τον κατέτασσαν τότε στη 261η θέση.
Τα ρεκόρ
Ο Μπράνσον είναι επίσης γνωστός για τα αθλητικά του επιτεύγματα και τα περίεργα εγχειρήματα του, ιδίως το 1986, όταν διέσχισε σε χρόνο ρεκόρ τον Ατλαντικό Ωκεανό με το καινοτόμο σκάφος του Virgin Atlantic Challenger II…
Επίσης ειναι ο πρώτος που διέσχισε με αερόστατο τόσο τον Ατλαντικό (1987) όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό (1991). Και το 2012, στα 62 του πια χρόνια ζωής, έγινε ο πλέον ηλικιωμένος άνθρωπος που διέσχισε με kite surfing τα στενά της Μάγχης!
Κυνηγάει τα ρεκόρ, αγαπάει τις περίεργες πτησεις και αφιερώνει χρόνο και χρήμα σε ανάλογες προσπάθειες.
Το 2005, ο Μπράνσον βοήθησε στη χρηματοδότηση της πτήσης ρεκόρ του Στίβ Φόσετ στην οποία ολοκλήρωσε την πρώτη σόλο ασταμάτητη περιήγηση στον κόσμο σε αεροπλάνο.
Virgin Galactic, Ταξίδια και ξενοδοχεία
Τα τελευταία χρόνια, ο μόνιμος λάτρης της περιπέτειας Μπράνσον απέκτησε ένα σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον με το διαστημικό τουρισμό.
Συνεργάστηκε με την Scaled Composites για να σχηματίσει την εταιρεία Spaceship, η οποία άρχισε να εργάζεται για την ανάπτυξη ενός υποτροχιακού οχήματος εκτόξευσης. Τον Απρίλιο του 2013, έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα προς τα εμπρός με τη δοκιμαστική εκτόξευση του SpaceShipTwo.
Ο Μπράνσον ήταν ενθουσιασμένος με την επιτυχία της πρώτης δοκιμής του διαστημοπλοίου του, δηλώνοντας στο NBC News «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που έσπασε το φράγμα του ήχου στην πρώτη του πτήση και που όλα πήγαν τόσο ομαλά».
Μέχρι τον Απρίλιο του 2013, περισσότερα από 500 άτομα είχαν κάνει κράτηση εισιτηρίων για να ταξιδέψουν με ένα διαστημόπλοιο της Virgin Galactic. Το 2015, ο Μπράνσον εγκαινίασε τη Virgin Voyages, μιας νέα γραμμής κρουαζιέρας.
Τα κρουαζιερόπλοια της Virgin, σχεδιασμένα για να φιλοξενούν 2.800 επισκέπτες και πλήρωμα 1.150 ατόμων, έκαναν το ντεμπούτο τους το 2020. Ο μεγιστάνας προχώρησε επίσης την επέκταση της Virgin Hotels, που ιδρύθηκε το 2010. Το 2018, η Virgin ανακοίνωσε την παρουσία της στο Λας Βέγκας αναλαμβάνοντας την κυριότητα του ξενοδοχείου Hard Rock
Προσωπική ζωή
Ο Μπράνσον παραμένει παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζόαν Τέμπλμαν, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: την Χόλι και το Σάμ που ασχολούνται επίσης με τις επιχειρήσεις του κολοσσού.
Οπως έχει δηλώσει μάλιστα πολλές φορές "ίδρωσε" για να την κατακτήσει πριν απο 3 και πλέον δεκαετίες και χρειάστηκε να την μεταφέρει στην Καραϊβική για να την πείσει για την ειλικρίνεια των αισθημάτων του.
Ο μεγιστάνας μένει πλέον στο ησυχαστήριό του στο νησί Necker των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Όταν ο τυφώνας Ίρμα κατέστρεψε το νησί τον Σεπτέμβριο του 2017, ο ίδιος και η οικογένειά του επέζησαν κρυμμένοι στο κελάρι της υπερπολυτελούς βίλας τους.
Πολλοί τον επέκριναν για την απόφασή του να ζήσει στο απομακρυσμένο νησί, λέγοντας ότι εγκατέλειψε από το Λονδίνο για φορολογικούς λόγους, εκείνος όμως απαντάει οτι απλώς αγαπάει τον τροπικό παράδεισο.
Η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes αγγίζει πλέον τα 5,4 δις δολάρια και με 400 και πλέον επιχειρήσεις υπό τον έλεγχό του ο 70χρονος «έφηβος» λέει ότι δεν πρόκειται να αποσυθεί ποτέ.
«Απλώς πιστεύω ότι αν είσαι σε θέση να δημιουργείς πράγματα, να κάνεις τη διαφορά, θα ήταν χάσιμο χρόνου να μην το κάνεις», δήλωνε πρόσφατα.
O ίδιος ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του εκτός από τα διαστημικά του σχέδια…σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και πράσινες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα.
«Θα συνεχίσω να δημιουργώ μέχρι να πέσω κάτω και νομίζω ότι η ζωή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική με αυτόν τον τρόπο».
Ειναι σίγουρα πολύ διασκεδαστικό να είσαι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.