Παγκόσμιος Πληθυσμός: Προκλήσεις και δεδομένα εν μέσω πανδημίας - Δείτε το Infographic του Newsbomb
Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται ταχύτατα αλλά ανισομερώς στις διάφορες περιοχές του κόσμου και ο υπερπληθυσμός αποτελεί για κάποιους μία απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας εποχής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού που γιορτάστηκε πρόσφατα οι ειδικοί εσιτάζουν στο νέο «δημογραφικό παζλ» που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.
Κάθε ένα δευτερόλεπτο κάπου στον κόσμο έρχεται στη ζωή ένα παιδί. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει σήμερα τα 7,9 δισεκατομμύρια και ο υπερπληθυσμός και η ραγδαία αύξηση των κατοίκων της Γης «στοχοποιούνται» κατά καιρούς για μία σειρά από δεινά, από την περιβαλλοντική κρίση μέχρι την έλλειψη πόρων.
Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού επηρεάζει τομείς από την οικονομική ανάπτυξη, και την υγειονομική περίθαλψη, μέχρι το περιβάλλον και τη διαθεσιμότητα βασικών αγαθών, λένε οι ειδικοί.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού που τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες – έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου- είχε ως βασικό θέμα την αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα, με έμφαση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στον παγκόσμιο πληθυσμό και τα ποσοστά γονιμότητας.
Καθώς η αύξηση του πληθυσμού επηρεάζει την υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, η ανάγκη για τον οικογενειακό προγραμματισμό, την ισότητα των φύλων και την έμφαση στην υγεία των μαμάδων γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Σε μια εποχή όπου η COVID-19 είχε τεράστια επίδραση στις ιατρικές υποδομές και την αναπαραγωγική ελευθερία, ο ΟΗΕ προτρέπει τους ηγέτες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, και τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.
To Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) τονίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να ενισχύονται εκπαιδευτικά, οικονομικά και πολιτικά για να κάνουν συνειδητές επιλογές για το σώμα και τη γονιμότητά τους.
Το μέγεθος του πληθυσμού ενός έθνους επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός μιας χώρας, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό.
Ως αποτέλεσμα, η μείωση του υπερπληθυσμού είναι απαραίτητη, είτε σε εθνική είτε σε παγκόσμια κλίμακα, για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των υφιστάμενων πόρων μας.
Χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το ένα δισεκατομμύριο, και στη συνέχεια αυξήθηκε επτά φορές σε άλλα 200 χρόνια περίπου.
Το «παγκόσμιο χωριό» μας έσπασε το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων το 2011 και πλέον εκτιμάται -ότι με τους παρόντες ρυθμούς- ότι θα αγγίξει τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030, τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και τα 10,9 δισεκατομμύρια το 2100.
Η Ευρώπη σημειωτέον έχει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στη Γη, μετά τη Βόρεια Αμερική.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.