Kινδυνεύουν οι δημοσιογράφοι στη Συρία
Πολλοί από αυτούς ωστόσο κατάφεραν να διεισδύσουν παράνομα και να δραπετεύσουν ασφαλείς, δημοσιεύοντας στη συνέχεια συγκλονιστικές ιστορίες για τoν πόλεμο.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ρεπόρτερ Άρουα Ντέιμον, από το CNN. Σε μια συνέντευξή της που προβλήθηκε στο δίκτυο πριν από λίγες ημέρες ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία ιστορία που αξίζει να πεθάνεις για αυτήν, όμως την ίδια ώρα, στην περίπτωση της Συρίας, όπως και σε άλλες, πρέπει να είσαι εκεί. Πρέπει να είσαι μέσα σε όλο αυτό, να το δεις, να το μυρίσεις, να το ακούσεις, έτσι ώστε στο τέλος να μπορείς να μιλήσεις δίκαια για όσα υποφέρουν οι άνθρωποι».
Να σημειωθεί πως περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και ένα χρόνο. Και η Κόλβιν και ο Οκλίκ δεν είναι οι μόνοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν στη Συρία.
Ο ανταποκριτής των New York Times, Άντονι Σαντίντ, πέθανε όπως έγινε γνωστό, από αλλεργικό σοκ στα άλογα, στη διαδρομή του στην συριακή ύπαιθρο. Το καθεστώς Άσαντ έχει απαγορεύσει μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους να κινούνται από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και έτσι οι ρεπόρτερ αναγκάζονται να επιλέγουν πρωτόγονους τρόπους και διαδρομές για να μετακινηθούν.
«Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα, όσον αφορά αν αξίζει να προσπαθήσει κανείς να στείλει έναν φωτογράφο ή δημοσιογράφο στη Συρία», αναφέρει ο Τζο Καν από τους New York Times. «Είμαστε επιφυλακτικοί να στείλουμε κάποιον στη χώρα παράνομα, και τώρα με όσα συνέβησαν με την Κόλβιν και τον Οκλίκ, είμαστε ακόμη πιο επιφυλακτικοί στο να πούμε, απλά, "πήγαινε"».
Το CNN μάλιστα ανάγκασε την ομάδα του να επιστρέψει, μετά από απειλές για τη ζωή των μελών της. «Θα ήθελα να γυρίσω πίσω», είπε παρόλα αυτά η Ντέιμον, που συμμετείχε στην ομάδα. Σαν δημοσιογράφοι «δεν νομίζω ότι κάναμε και πολλά. Δεν νομίζω ότι κάναμε ούτε καν αρκετά», συμπλήρωσε .