Ντένις Τίτο: Η σχετικά άγνωστη ιστορία του πρώτου τουρίστα του διαστήματος

Αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει η περίφημη «διαστημική κούρσα» των δισεκατομμυριούχων, που συνεχίζεται σήμερα με την πολυσυζητημένη αποστολή του μεγιστάνα της Amazon Tζεφ Μπέζος, ένας άλλος Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος –λιγότερο γνωστός- είχε κάνει πρώτος μία…βόλτα στο διάστημα.
3'

Μέσα στις επόμενες ώρες, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon με το σκάφος Blue Origin, θα προσπαθήσει παρέα με τον αδελφό του Μαρκ, την 82χρονη βετεράνο Αμερικανίδα πιλότο Μαίρη Ουάλας Φανκ κι έναν άγνωστο μέχρι στιγμής εκατομμυριούχο, να σπάσει το ρεκόρ που πέτυχε την προηγούμενη Κυριακή ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον με ένα δικό του σκάφος της Virgin Galactic.

Στόχος του να πετάξει ακόμη ψηλότερα προς το Διάστημα, απο τον Βρετανό λάτρη της περιπέτειειας.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα ο Ντένις Τίτο, γινόταν ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος. Ο Αμερικανός μηχανικός και πολυεκατομμυριούχος είχε πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια για 8 μέρες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου τον μετέφερε ένα ρωσικό σκάφος Soyuz. Tα βήματά του ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα ο Αγγλο-νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Μαρκ Σάτλγουερθ.

Ο Ντένις Άντονυ Τίτο είναι ο πρώτος άνθρωπος που πλήρωσε ως ιδιώτης για να ταξιδέψει στο διάστημα. Γεννημένος στο Κουήνς της Νέας Υόρκης, σπούδασε αστροναυτική και αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1962) και τα δεκαετία του ΄80 ίδρυσε την «Wilshire Associates», μία εταιρεία επενδύσεων, συμβουλευτικών και τεχνολογικών υπηρεσιών.

Το 2013 η εταιρεία –που εφάρμοζε μαθηματικά εργαλεία για την ανάλυση των κινδύνων της αγοράς- είχε διεθνώς μια πελατεία που αντιπροσώπευε 71 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη ραγδαία ανάπτυξη της βοήθησε σημαντικά και ο Ντένις Τίτο, εφαρμόζοντας τεχνικές...από τις τροχιές των διαστημοπλοίων και τις γνώσεις του στην αεροδιαστημική. Παρά τη μεταβολή του πεδίου της σταδιοδρομίας του, από την αεροδιαστημική μηχανική στη διαχείριση επενδύσεων, ο Τίτο διατήρησε το ενδιαφέρον του για το διάστημα.

Και τελικά λίγα χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συμφωνήθηκε αρχικώς από τη «MirCorp», ο Ντένις Τίτο έγινε δεκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία ως υποψήφιος για μια πτήση διαστημικού τουρισμού.

Ο επιχειρηματίας επικρίθηκε πριν το διαστημικό ταξίδι του από τον τότε διοικητή της NASA που θεωρούσε ανάρμοστο να ταξιδέψει ένας τουρίστας στο διάστημα.

Οταν ο Τίτο έφθασε για πρόσθετη εξάσκηση στο αμερικανικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, οι υπεύθυνοι τον έστειλαν σπίτι του, όπως και τους δύο κοσμοναύτες που τον συνόδευαν, δηλώνοντας:

«...Δεν θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε την εξάσκηση, επειδή δεν θέλουμε να εξασκήσουμε τον Ντένις Τίτο».

Λίγο αργότερα ωστόσο, με έναν διακανονισμό με την εταιρεία διαστημικού τουρισμού Space Adventures ο Ντένις Τίτο εκτοξεύθηκε με την αποστολη Soyuz TM-32 στις 28 Aπριλίου του 2001, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και παρέμεινε επί μία εβδομάδα.

Συνολικά ο Τίτο και οι κοσμοναύτες που τον συνόδευσαν πέρασαν 7 ημέρες, 22 ώρες και 4 λεπτά στο διάστημα, και συμπλήρωσαν 128 περιφορές γύρω από τη Γη. Ο Τίτο πραγματοποίησε αρκετά επιστημονικά πειράματα στο διάστημα, που όπως δήλωσε θα ήταν χρήσιμα για την εταιρεία του και τις δουλειές του.

Δύο χρόνια μετά τη διαστημική πτήση του, ο Ντένις Τίτο κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο, μιλώντας για την εμπειρία του σε συζήτηση με θέμα «Εμπορική Διαστημική Πτήση Ανθρώπων».

Σε συνέντευξή του στο BBC έχει πει οτι αισθάνθηκε απέραντη ευφορία και ότι ακόμη και σήμερα η «πτήση» εκείνη στο διάστημα προ εικοσαετίας παραμένει «η καλύτερη εμπειρία» στη ζωή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χουλιάρας στο Newsbomb.gr για σεισμό στη Θήβα: Μπορεί να είναι προάγγελος μεγαλύτερης δόνησης