Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Οι πλημμύρες θα γίνουν «καθεστώς» στην Ευρώπη μέχρι το 2100

Οι φονικές πλημμύρες όπως αυτές που έπληξαν πρόσφατα την Ευρώπη θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο συχνές ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν οι ερευνητές.
3'

Υπολογιστικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης δείχνουν ότι οι καταστροφικές καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν 14 φορές πιο συχνές μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο.

Όσο πιο αργά κινείται μια καταιγίδα, τόσο περισσότερη βροχή πέφτει σε μια μικρή περιοχή και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σοβαρών πλημμυρών.

Οι ερευνητές ήξεραν ήδη ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση σημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πιο ακραίες βροχοπτώσεις.

Η τελευταία ανάλυση, ωστόσο, είναι η πρώτη που αξιολογεί τον ρόλο των καταιγίδων με αργή κίνηση στην πρόκληση ακραίων νεροποντών στην Ευρώπη.

Οι καταιγίδες που προβάλλονται στη νέα μελέτη κινούνται ακόμη πιο αργά από εκείνες που σάρωσαν τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα και έτσι θα οδηγούσαν σε ακόμη πιο ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

«Οι προσομοιώσεις δίνουν την ιδέα ότι μπορούν να συμβούν ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Abdullah Kahraman από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ειδικοί από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία λένε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι εκτός από την εντατικοποίηση των βροχοπτώσεων με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορούμε επίσης να αναμένουμε μια μεγάλη αύξηση στις καταιγίδες αργής κίνησης.

Αυτό είναι πολύ σχετικό με τις πρόσφατες πλημμύρες που παρατηρήθηκαν στη Γερμανία και το Βέλγιο, γεγονός που υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις των αργών κινήσεων».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αρκτική που θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς μπορεί να είναι η βασική αιτία της αλλαγής των καιρικών συστημάτων.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση των καταιγίδων αργής κίνησης στην ξηρά συμβαίνει το καλοκαίρι. «Το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, η υψηλότερη αύξηση εμφανίζεται σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου», δήλωσε ο Kahraman.

Η ένταση και η κλίμακα των πρόσφατων πλημμυρών στη Δυτική Ευρώπη, όπου σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συγκλόνισαν τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο εκτεταμένες καταστροφές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επισκέφθηκε μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και είπε: «Πρέπει να επιταχύνουμε τον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αλλαγή σε αργές κινήσεις καταιγίδων σε ένα σενάριο όπου οι εκπομπές άνθρακα δεν μειώνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Αυτό μας δίνει μια πολύ χρήσιμη ιδέα για το πώς μπορεί να αλλάξει το κλίμα εάν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν πραγματικά από την άποψη των εκπομπών ή της συμπεριφοράς», λένε οι συντάκτες της μελέτης.

Η ανάλυση είναι μια από τις πρώτες που «μοντελοποίησαν» το κλίμα ολόκληρης της Ευρώπης σε τόσο μικρή ανάλυση.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ αργές στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό», λέει ο καθηγητής Hayley Fowler, από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, μέλος της ομάδας μελέτης.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι ακραίες καταιγίδες θα είναι σημαντικές και θα προκαλέσουν αύξηση της συχνότητας των καταστροφικών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό, παράλληλα με τις τρέχουσες πλημμύρες στην Ευρώπη, είναι το κάλεσμα αφύπνισης που δείχνει ότι πρέπει να παράγουμε βελτιωμένα συστήματα προειδοποίησης και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης»

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία για πιθανή «έκρηξη» των κρουσμάτων τον Αύγουστο με το μεγάλο «κύμα» των εκδρομέων