Γιάννης Αντετοκούνμπο: Yμνοι απο Guardian – Είναι μόλις 26 ετών, καλή τύχη στους υπόλοιπους
Ένα διθυραμβικό άρθρο για το Γιάννη Αντετοκούνμπο και τις προοπτικές του στο μέλλον φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σε μία εποχή που το NBA παγκοσμιοποιείται ο Έλληνας σταρ με τις εξαιρετικές ικανότητες δείχνει ότι ένας ήρωας της διπλανής πόρτας μπορεί ακόμη να κερδίζει τα μεγαλύτερα βραβεία του αθλήματος.
Σε μια νύχτα όπου κανένα άλλο μέλος των Milwaukee Bucks δεν μπόρεσε να πετύχει περισσότερους από 17 πόντους, ο Γιάννης μεγαλούργησε εναντίον των Phoenix Suns.
Πενήντα πόντοι. Δεκατέσσερα ριμπάουντ. Πέντε τάπες. Δεκαεπτά εύστοχες ελεύθερες βολές σε δεκαεννιά προσπάθειες. Σκληρή άμυνα. Άγριες επιθέσεις στην αντίπαλη ρακέτα. Ήταν παντού και έκανε τα πάντα για την ομάδα του. Από την άποψη των εμφανίσεων σε τελικό NBA, η απόδοση του Γιάννη ήταν μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, γράφει ο Όλιβερ Κόνολι.
Το βράδυ της Τρίτης ήταν το βράδυ του Γιάννη. Κανείς δεν θα χειροκροτήσει πιο δυνατά από τους ιδιοκτήτες μικρών ομάδων του NBA και τον επίτροπο της Εθνικής Ένωσης Μπάσκετ, Aνταμ Σίλβερ.
Σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο κινητικότητα παικτών και «σουπερ-ομάδες» μεγάλων πόλεων όπως οι Brooklyn Nets και οι Los Angeles Lakers, ο Αντετοκούνμπο είναι ο σούπερ σταρ που έμεινε.
Στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου NBA, όταν οι σταδιοδρομίες και οι φήμες των σούπερ σταρ υποτιμούνταν (υποτίθεται) επειδή δεν είχαν κερδίσει τίτλο NBA, αυτό τους ωθούσε να βρουν γρήγορες λύσεις, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να κάνουν έναν τίτλο ευκολότερο. Η νίκη ενός πρωταθλήματος με εσωτερική ανάπτυξη και κινήσεις στο περιθώριο είναι πιο δύσκολη.
Είμαστε όλοι υπέρ της ενδυνάμωσης των παικτών και των χρυσών συμβολαίων χωρίς πράκτορες, αλλά αυτό έκανε τις ομάδες πρωταθλημάτων πιο παροδικές.
Ένα ακριβοπληρωμένο αστέρι που έρχεται σε μία ομάδα για λίγες σεζόν μοιάζει να μην αποτελεί κομμάτι μιας πόλης όπως συνέβη με τον Michael Jordan στο Σικάγο, τον Steph Curry στο Σαν Φρανσίσκο ή τον LeBron James στο Κλίβελαντ.
Επομένως, ένας τοπικός σούπερσταρ, ο οποίος πλαισιώνεται από μια σοφά συναρμολογημένη ομάδα, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το NBA. Χρειαζόταν έναν σόλο σταρ για να ωθήσει την ομάδα στην κορυφή, για να δώσει διαφορετική γεύση στις νίκες.
Οι κατακτήσεις του τύπου 'μία για μένα και μία για την ομάδα' με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο ελκυστικές, πιο cool, πιο σημαντικές, παρά εάν κάποιος έριχνε στο 'φούρνο μικροκυμάτων' 2-3 τίτλους που θα κέρδιζαν μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες παίζοντας στην ίδια ομάδα, χωρίς όμως να υπάρχει δεσμός με την εκάστοτε πόλη.
«Θα μπορούσα να πάω σε μια superteam και απλώς να παίξω και να κερδίσω ένα πρωτάθλημα. Αλλά αυτός είναι ο δύσκολος τρόπος να το κάνει κανείς και αυτός είναι ο τρόπος που επιλέξαμε να το κάνουμε» είπε ο Αντετοκούνμπο, μετά την εξασφάλιση του τίτλου.
Ο Γιάννης δεν είναι απλώς εκείνος που έμεινε ενώ άλλοι δραπέτευσαν σε πιο άνετες διαδρομές. Είναι ο παγκόσμιος σταρ, στην αυγή της εποχής που το NBA παγκοσμιοποιείται. Ενώ οι LeBron James, Steph Curry κ.ά. θα μεγαλώνουν και θα αποχωρούν, το NBA θα γίνει το πρωτάθλημα των Aντετοκούνμπο, των Ντόντσιτς, Eμπιντ και Τζόκιτς, κάπως σαν την αγγλική Premier League, κάτι που το NBA εδώ και χρόνια επιδιώκει να δημιουργήσει.
Ο ιδανικός εκφραστής αυτής της τάσης είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Είναι γοητευτικός, εργάζεται σκληρά και έχει χάρισμα αλλά και μία συγκινητική ιστορία ζωής.
«Ελπίζω ότι μπορώ να δώσω στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν», δήλωσε «Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στο δρόμο και τώρα κάθομαι εδώ στην κορυφή της κορυφής. Αν δεν ξανακαθίσω σε αυτή τη θέση, θα είμαι καλά με αυτό».
Είναι απίθανο να είναι η τελευταία του φορά που κερδίζει. Ο LeBron κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στην ένατη σεζόν του στο πρωτάθλημα. Ο Τζόρνταν κέρδισε τον πρώτο του στην έβδομη. Ο Shaquille στην ένατη. Ο Ντούραντ στη δέκατη.
Ο Αντετοκούνμπο κέρδισε την πρώτη του τελική νίκη στην όγδοη σεζόν του, ακριβώς τη στιγμη που εξελίσσονται οι σπουδαιότεροι όλων των εποχών: Χάνουν, αναπτύσσονται, μεγαλώνουν, κερδίζουν και δεν σταματάνε να κερδίζουν μέχρι τότε που θα τους σταματήσει ο επόμενος σπουδαίος.
Μερικοί από τους παραπάνω πέρασαν χρόνια στο κολέγιο να «στρώνουν» το παιχνίδι τους. Στα 18 του, ο Γιάννης εξακολουθούσε να κάνει ντρίμπλες σε ένα γυμναστήριο στην Ελλάδα, προσπαθώντας να προσελκύσει την προσοχή των ατζέντηδων του ΝΒΑ.
Τώρα πλέον ο Αντετοκούνμπο είναι δύο φορές MVP, πρωταθλητής και MVP στον τελικό του NBA. Έστησε το παιχνίδι του αργά και μεθοδικά, κτίζοντας πέτρα πέτρα, χρησιμοποιώντας τη μία ικανότητά του για να κινητοποιήσει μιαν άλλη. Στη διάρκεια της τελικής φάσης, ο Γιάννης επανεφηύρε τον εαυτό του.
Ενώ τις προηγούμενες τρεις σεζόν έπαιζε κατά κανόνα στη θέση «Point Giannis» -κατά το point guard, κουβαλώντας τη μπάλα πάνω-κάτω και ξεκινώντας τις επιθέσεις, σε κάποιο προχωρημένο στάδιο των πλέι οφ τού ζητήθηκε να αναλάβει το ρόλο ενός φορτηγού τρένου που κινείται χωρίς τη μπάλα:
Σκρινάροντας, τρέχοντας προς την απέναντι ρακέτα και διασπώντας την αντίπαλη άμυνα με τις κινήσεις του -κάτι που κάνει τέλεια- παρά να μιμείται το παιχνίδι του LeBron James ή του Kevin Durant. Επί της ουσίας, ο Γιάννης είναι ένας Shaquille O’Neal στο σώμα ενός τοπικού παίκτη. Υπάκουσε στις ανάγκες της ομάδας και πέταξε στα σκουπίδια τον δημιουργικό του ρόλο.
Έκανε τη βρωμοδουλειά μέσα στα ποστ, παίζοντας σκληρά στη διεκδίκηση της μπάλας χωρίς να περιφέρεται στη γραμμή του τρίποντου αναζητώντας την ευκαιρία να σκοράρει από μακριά.
Αυτή η ευελιξία, η ικανότητα να περνά από το στιλ του εκτελεστή όπως ήταν στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, σε ένα λιγότερο φαντασμαγορικό στιλ στα πλέι οφ, είναι το στοιχείο που τον κάνει τόσο ξεχωριστό. Πολύ λίγοι «σούπερ-ντούπερ σταρ» διαθέτουν τα κατάλληλα φυσικά προσόντα και την έλλειψη εγωισμού ώστε να κάνουν τέτοιου είδους προσαρμογές από τη μία στιγμή στην άλλη».
Και θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος ότι ο Γιάννης είναι μόλις 26 ετών, καταλήγει ο αρθρογράφος. Και έχει αναπτύξει μόνο την επιφάνεια των τελικών δυνατοτήτων του. Σε κάποιο επόμενο στάδιο, θα είναι σε θέση να τα συνδυάζει όλα αυτά, ακόμη και στη μέση ενός αγώνα.
Το μακρινό σουτ του θα βελτιωθεί, όπως και η ικανότητά του να παίρνει τη σωστή απόφαση και το βλέμμα του ως πασέρ. Σύντομα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μπορεί να αλλάζει από το ένα στιλ παιχνιδιού στο άλλο αναλόγως του τι χρειάζεται κάθε φορά για να φτάνει στη νίκη, από κατοχή σε κατοχή μπάλας, από ματς σε ματς ή από πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα. Και καλή τύχη στους υπόλοιπους όταν αυτός ο μηχανισμός τεθεί σε πλήρη λειτουργία»
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φώφη Γεννηματά στο Νewsbomb.gr: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνω ορντινάτζα κανενός