Λαϊκή «εξέγερση» στη Γαλλία για τους εμβολιασμούς - Το Charlie Hebdo «ξεγύμνωσε» τον Μακρόν
Οι εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου για τους εμβολιασμούς και το υγειονομικό πάσο, έχουν φέρει κύμα αντιδράσεων σε όλη την χώρα.
Ο εμβολιασμός εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι λαϊκές αντιδράσεις κλιμακώνονται με αφορμή και το υγειονομικό πάσο.
Πριν λίγες ημέρες δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, από τη Μασσαλία έως τη Λιλ και από το Μονπελιέ έως το Παρίσι, για να αμφισβητήσουν τον εμβολιασμό, αλλά και για να καταγγείλουν τη «δικτατορία» ή να επικρίνουν το υγειονομικό πάσο.
«Ελευθερία», «Μακρόν δικτάτορα» ... είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τον βορρά μέχρι το νότο της χώρας.
Εισβολή διαδηλωτών σε δημαρχείο – Αποκαθήλωσαν πορτρέτο του Μακρόν
Διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων και του εμβολιασμού εισέβαλαν στο δημαρχείο του Chamery και άρπαξαν πορτρέτο του Γάλλου προέδρου, το οποίο επέτσρεψαν λίγες ώρες αργότερα.
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη από τα «Κίτρινα Γιλέκα», που πριν από δύο χρόνια συγκλόνισαν την χώρα με θυελλώδεις διαδηλώσεις.
Το Charlie Hebdo κατά του Γάλλου προέδρου
Με το θέμα του υγειονομικού πάσο και τις ανακοινώσεις Μακρόν ασχολήθηκε και το γνωστό περιοδικό Charlie Hebdo, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τα μέτρα.
Ειδικότερα, αναπαριστά το προεδρικό ζεύγος το οποίο φέρει επάνω του barcode - παραπέμποντας στο υγειονομικό πάσο - και φέρει μια ειρωνική λεζάντα που αναγράφει: «Θα πας εκεί που θες όταν θες».
Μακρόν για υγειονομικό πάσο
Στο διάγγελμα του, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι από τις 21 Ιουλίου το πάσο διευρύνεται στον τομέα της ψυχαγωγίας, στις εκδηλώσεις με πάνω από 50 άτομα, καθώς και στις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα.
Τον δε Αύγουστο, το «πάσο» μπαίνει στην καθημερινότητα των Γάλλων: καφέ, εστιατόρια εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ. Ή πάσο ή μοριακό τεστ, που από 1η Οκτωβρίου θα το πληρώνει ο καθένας από την τσέπη του.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 21 Ιουλίου, στους επισκέπτες σε μουσεία, κινηματογράφους ή πισίνες στη Γαλλία δεν θα επιτρέπεται η είσοδος, εάν δεν μπορούν να επιδείξουν το υγειονομικό πάσο, που επιβεβαιώνει πως έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Ρεκόρ ραντεβού μετά το διάγγελμα Μακρόν
Την Τρίτη 13 Ιουλίου, η Doctolib, η κύρια πλατφόρμα για ραντεβού, ανακοίνωσε ότι «926.000 Γάλλοι» είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση. «Ένα απόλυτο ρεκόρ», δήλωσε ο ιστότοπος σε ένα μήνυμα στο Twitter.
Συγκριτικά, το τελευταίο ρεκόρ χρονολογείται πριν από μερικές εβδομάδες: στις 11 Μαΐου, είχαν κλειστεί 471.396 ραντεβού. Ή μόνο το ήμισυ του αριθμού που καταγράφηκε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.
Ο Στανισλάς Νιόξ-Σατό, ο οποίος ηγείται του Doctolib, ενός από τους μεγαλύτερους ιστότοπους της χώρας που χρησιμοποιείται για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για εμβολιασμό, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RMC πως αριθμοί ρεκόρ πολιτών ζητούν να εμβολιαστούν μετά την ανακοίνωση του προέδρου.
«Μέσα σε λίγα λεπτά υπήρξαν 7,5 εκατομμύρια συνδέσεις στον Doctolib. Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έκλεισαν χθες ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, διπλάσιοι απ' ό,τι στο προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 11 Μαΐου», δήλωσε ο Νιόξ-Σατό.
Οι εμβολιασμοί στη Γαλλία σε αριθμούς
Μέχρι και την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, 38.599.797 άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στη Γαλλία, δηλαδή το 57,50% του πληθυσμού.
Παράλληλα, 31.857.094 άτομα έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου, δηλαδή το 47,50% του πληθυσμού.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.