Κορονοϊός: Tι εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το υγειονομικό πάσο
Η Ιταλία στοιχηματίζει στο «πράσινο πάσο» το οποίο μπορεί να χορηγηθεί από την πρώτη δόση εμβολίου, αλλά και σε άτομα που θεραπεύτηκαν από την Covid-19 και σε όσους έχουν λάβει αρνητικό τεστ τις προηγούμενες 48 ώρες.
Από τις 6 Αυγούστου θα είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση σε κλειστά μέρη, όπως μπαρ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα ή αθλητικές αίθουσες. Οι ντισκοτέκ παραμένουν κλειστές αυτό το καλοκαίρι στη γειτονική χώρα.
Το όριο των 5.000 νέων κρουσμάτων την ημέρα ξεπεράστηκε και η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας, εμβολιάζοντας περισσότερους πολίτες.
«Χωρίς άμεση αντίδραση, η πραγματικότητα άλλων χωρών που μας φαίνεται ακόμη μακρινή σήμερα θα φθάσει και σε εμάς. Αυτό που έχουμε δει στην Αγγλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία θα συμβεί εδώ. Πρέπει να δράσουμε με βάση την υπόθεση οτι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Ιταλία» είπε στους Ιταλούς ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Η υιοθέτηση του «πράσινου πάσου» προκάλεσε εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο ακροδεξός ηγέτης της Λέγκας του Βορά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, προειδοποίησε ενάντια σε «δρακόντειες επιλογές, αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, που εξαιρεί τους περισσότερους Ιταλούς από το δικαίωμα να εργάζονται και να κυκλοφορούν ελεύθερα».
Γαλλία
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα ένα νέο νομοσχέδιο κατά της Covid-19 που προβλέπει την αμφιλεγόμενη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού στη Γαλλία και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.
Οι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση αυτό το ένατο κείμενο κατά της Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 με 117 ψήφους υπέρ έναντι 86 κατά. Το κείμενο βρίσκεται τώρα στα χέρια των γερουσιαστών οι οποίοι πρέπει να το εξετάσουν μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.
Το νομοσχέδιο, που συνάντησε την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, υλοποιεί τις ανακοινώσεις που έκανε στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Μπορεί η υποχρέωση εμβολιασμού που επεκτείνεται στους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες ή ακόμη σε επαγγελματίες που φροντίζουν ηλικιωμένους να αποτέλεσε σχεδόν αποτέλεσμα συναίνεσης, αλλά αυτό δεν συνέβη με τη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού που προβλέπεται από τις αρχές Αυγούστου για την είσοδο στα καφέ και στα εστιατόρια και αποτέλεσε αντικείμενο έντονων επικρίσεων της αριστερής και της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης.
Με σχεδόν 1.200 τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, οι συζητήσεις ήταν έντονες στο ημικύκλιο όπου η αριστερά και η δεξιά κατήγγειλαν μια συζήτηση που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης (προχθές).
Η κυβέρνηση επιμένει ότι το μέτρο επιβάλλεται, καθώς η επιδημία επελαύνει. Σχεδόν 22.000 μολύνσεις καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την υποχρεωτική απομόνωση των ασθενών.
Αυστρία
Η επιδημιολογική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στην Αυστρία που καταγράφει περίπου 430 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα. Στην Αυστρία, αρκετοί περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα μόλις χαλάρωσαν.
Παντού, εκτός από τη Βιέννη, οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κικίλιας: Αυτή είναι η αμοιβή σε γιατρούς - φαρμακοποιούς για εμβολιασμούς και κλείσιμο ραντεβού