Ιταλία- Covid-19: «Έκρηξη» στα ραντεβού εμβολιασμών μετά την έκκληση Ντράγκι

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 στην Ιταλία, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού την Πέμπτη.
AP
5'

Θεαματική αύξηση παρουσιάζουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid 19, στην Ιταλία, μετά τη χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι: «Καλώ όλους τους Iταλούς να εμβολιαστούν άμεσα, για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα πρόσωπα που αγαπούν», είχε δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή. Στη Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, χθες τα ραντεβού που κλείστηκαν μέσω υπολογιστή ή τηλεφωνικά, ήταν 30.000 περισσότερα από την Τετάρτη.

«Οι δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές μας για ραντεβού εμβολιασμού, από χθες, είναι πραγματικά υπερφορτωμένες», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια. Ενώ στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος των ραντεβού ήταν 5.000 την ημέρα, χθες, άγγιξαν τα 10.000.

Όσο για την Κάτω Ιταλία, στη νοτιοανατολική περιοχή της Απουλίας, όλα τα ιατρεία του ιταλικού δημοσίου συστήματος υγείας καταγράφουν αυξημένη προσέλευση πολιτών για εμβολιασμό.

Στη βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια -με πρωτεύουσα την Τεργέστη- η αύξηση των ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται τόσο στην έκκληση του Ντράγκι, όσο και στην ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμένοι, κάτοχοι του «πράσινου πάσου», θα έχουν δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους.

Σήμερα πάντως ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, μετά την αναβολή του ραντεβού που είχε κλείσει τον Ιούνιο, ανήρτησε φωτογραφία έξω από εμβολιαστικό κέντρο, με το επίσημο έγγραφό της περιφέρειάς του για τη διαδικασία εμβολιασμού. Κάτι που, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι του χορηγήθηκε η πρώτη δόση σκευάσματος κατά της Covid 19.

Γερμανία: Μη ρεαλιστικός ο στόχος επίτευξης ανοσίας ως το φθινόπωρο

Στο μεταξύ, ως «μη ρεαλιστικό» περιγράφει το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» τον στόχο της επίτευξης ανοσίας της αγέλης έως το φθινόπωρο στη Γερμανία και προβλέπει σταθερή άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αργότερους ρυθμούς έως τον Οκτώβριο, με επιτάχυνση και κορύφωση τον Φεβρουάριο του 2022.

Επιπλέον, αναμένει αύξηση των κρουσμάτων για ανεμβολίαστους στις ηλικίες 18-59 ετών και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Το ποσοστό εμβολιασμένων εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό προκειμένου να φθάσουμε εγκαίρως στην ανοσία της αγέλης», αναφέρει το Ινστιτούτο σε 10σέλιδη έκθεσή του και συνιστά η τρέχουσα φάση χαμηλών αριθμών κρουσμάτων να αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα, στην προσπάθεια για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του συστήματος υγείας και την όσο γίνεται πιο περιορισμένη εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης για τους πολίτες. Μέχρι τώρα, το 60% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 48% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί εγκαίρως τουλάχιστον το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 85% των ηλικιών μεταξύ 12 και 59 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση. Τα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει να είναι υψηλότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», η οποία κυριαρχεί και θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του RKI, η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση μετάβασης από την πανδημία στην ενδημία. Στην ενδημική κατάσταση, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, αλλά θα προκαλεί μόνο εποχιακές εστίες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης. «Αυτή η πορεία ωστόσο εξακολουθεί να είναι γεμάτη αβεβαιότητες», επισημαίνει το Ινστιτούτο και τονίζει ότι «το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί με βεβαιότητα».

Ο καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Γιαν Φούρμαν, ο οποίος μελετά διάφορα μοντέλα για την εξέλιξη της κατάστασης, προειδοποιεί πάντως ότι το προσεχές διάστημα ο κίνδυνος μόλυνσης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι θα ήταν το 2020 με τα ίδια δεδομένα αριθμών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 15-39 ετών.

Την ίδια ώρα παρατηρείται στη Γερμανία κάμψη της ταχύτητας της εκστρατείας ανοσοποίησης. «Δεν προχωρούμε πλέον αρκετά γρήγορα, αν και διαθέτουμε επάρκεια εμβολίων», παρατήρησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, εξηγώντας ότι η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί σε πολλούς μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν τώρα, προκειμένου να έχουμε λιγότερα κρούσματα τον χειμώνα», τόνισε και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί νέους περιορισμούς στην κοινωνική ζωή των πολιτών, αλλά μπορεί να καταστούν αναγκαίοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.854 νέα κρούσματα, στους 130 οι διασωληνωμένοι και 7 νέοι θάνατοι