Μετάλλαξη Δέλτα: Πόση προστασία προσφέρουν τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca
Μια νέα έρευνα για την μετάλλαξη Δέλτα και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από το New England Journal of Medicine.
Το δέλτα στέλεχος (Β.1.617.2) του νέου ιού SARS-CoV-2, έχει επεκταθεί σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας ένα νέο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσία που επάγουν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca, διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι των στελεχών δέλτα και άλφα.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά, όπως δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.
Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα και 67% για το στέλεχος δέλτα.
Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα.
Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατούν τον επόμενο καιρό.
Βατόπουλος: «Μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί»
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.
Όπως εξήγησε, στον ΣΚΑΪ, καταγράφεται άνοδος των κρουσμάτων, χωρίς ακόμα να συνοδεύεται από αύξηση των βαριών περιστατικών και πρόσθεσε ότι «όλο το παιχνίδι παίζεται σε τρία μέτωπα, στον εμβολιασμό, στα μέτρα ατομικής προστασίας και στη γρήγορη διάγνωση».
«Όσο περισσότερο εμβολιαστούμε τόσο το καλύτερο. Είναι όμως πρόβλημα ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και δε μιλάμε για αυτούς που είναι ανένδοτοι, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι αμφίθυμο», σημείωσε.
Ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού, έφερε σαν παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών, όπου είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 70%. «Στην ίδια ηλικιακή ομάδα από αυτούς που νοσηλεύονται, μόνο το 5%- 10% είναι εμβολιασμένο», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης των εμβολίων από το Σεπτέμβριο, είπε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι τα νέα συμπτώματα της Covid-19: Οι διαφορές μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων