Covid-19: Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη Δέλτα- Γιατί είναι τόσο σκληρός «εχθρός»
Ποιοι είναι οι λόγοι που η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο, καθώς, σε μια περίοδο όπου τα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών είχαν δημιουργήσει σε πολλούς την αίσθηση πως η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, ήρθε να δείξει πως ο SARS-CoV-2 δεν είχε να πει την «τελευταία του κουβέντα».
Η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή νέα παραλλαγή του ιού εμφανίζεται ικανή να επηρεάζει και εμβολιασμένους, και είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο. Πλέον κυριαρχεί σε πάρα πολλές χώρες, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα σοβαρή απειλή. Μιλώντας στη γερμανική BILD, ο καθηγητής Πέτερ Κρέμσνερ, κορυφαίος Αυστριακός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Τίμπινγκεν και ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι πιο μεταδοτική. Όπως τονίζει, η Δέλτα μεταδίδεται σίγουρα ευκολότερα και ταχύτερα από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Μάλιστα, από την άνοιξη ακόμα πολλοί ειδικοί θεωρούσαν πως θα μπορούσε να είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από την αποκαλούμενη «άγρια» παραλλαγή του κορονοϊού.
Ως πιθανός λόγος θεωρείται πως το ιικό φορτίο – ο αριθμός των ιών στο σώμα ενός μολυσμένου ατόμου- θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο στη μετάλλαξη Δέλτα. Μάλιστα, μια κινεζική μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ιικό φορτίο στο πρώτο θετικό τεστ για λοιμώξεις Δέλτα ήταν περίπου 1.000 φορές υψηλότερο από ό,τι οι λοιμώξεις στο πρώτο κύμα του 2020».
Υπενθυμίζεται πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα: Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, εκ των 1.879 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.339 αφορούσαν στο συγκεκριμένο στέλεχος, τη στιγμή που ήταν 440 αυτά που αφορούσαν στο Άλφα, 99 αυτά που αφορούσαν στο Βήτα και 1 στο Γάμμα.
Όπως σχολίασε ο Κρέμσνερ, και μόνο το γεγονός πως η Δέλτα έχει εκτοπίσει τις άλλες παραλλαγές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κατέστη κυρίαρχη υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι είναι πιο μεταδοτική. «Απλά χρειάζεται κοινή λογική. Η Δέλτα είναι απλά η πιο ισχυρή παραλλαγή».
Επιστημονικές μελέτες επίσης υποδεικνύουν ότι η περίοδος επώασης της μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι είχε παρατηρηθεί στην αποκαλούμενη «άγρια» εκδοχή του κορονοϊού. Η περίοδος μεταξύ μόλυνσης και της έναρξης της ασθένειας θα μπορούσε ως εκ τούτου να μειώνεται από περίπου έξι σε γύρω στις τέσσερις ημέρες.
Κατά τον Κρέμσνερ, «θα μπορούσε πιθανότατα να υπάρχει σύνδεση με υψηλότερο φορτίο που παρατηρήθηκε στην αρχή της λοίμωξης. Επειδή μόνο όταν ο ιός είναι έτοιμος να πολλαπλασιαστεί κατάλληλα μπορεί να ξεσπάσει η ασθένεια».
Ένα άλλο ζήτημα με την παραλλαγή Δέλτα είναι πως τα συμπτώματα που λαμβάνουν χώρα μπορούν να παραπέμπουν πολύ σε ένα αβλαβές κατά τα άλλα κρυολόγημα, με μύτη που τρέχει ή πονοκέφαλο. Ως εκ τούτου, πολλοί «παραπλανιούνται», καθώς το κίνητρο για τεστ δεν είναι τόσο ισχυρό, οπότε μπορεί να περιφέρονται και να εξαπλώνουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν- Ειδικά από τη στιγμή που ένα σύμπτωμα το οποίο είχε θεωρηθεί χαρακτηριστικό του κορονοϊού, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, δεν είναι τόσο κοινό στην εν λόγω παραλλαγή.
Όσον αφορά στο ερώτημα κατά πόσον είναι πιο επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα, διαφορετικές έρευνες έχουν οδηγήσει σε διαφορετικά συμπεράσματα- Οπότε, όπως λέει ο καθηγητής Κρέμσνερ, απλά τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας για εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το αν είναι πιο θανατηφόρα η Δέλτα είναι προς το παρόν ανεπαρκή. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμών, καθώς, εάν κινείται απαρατήρητη στους νέους και φτάσει σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. «Αν οι ευπαθείς ομάδες εμβολιαστούν, τότε ο κορονοϊός θα έχει χάσει τον τρόμο του, παρά τη Δέλτα και άλλες μεταλλάξεις που θα έρθουν» είπε σχετικά- προσθέτοντας πως η θνησιμότητα πλέον είναι πολύ χαμηλότερη αυτής που ήταν στο παρελθόν- τουλάχιστον στην Ευρώπη, καθώς σε φτωχότερες χώρες, που έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, τα πράγματα είναι πολύ πιο δραματικά.
Σε παρόμοιο πλαίσιο κινούνται και τα συμπεράσματα του Ραλφ Μπαρτενσλέγκερ, προέδρου της Επιδημιολογικής Εταιρείας: μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως «Η Δέλτα γενικά είναι πιο μεταδοτική, κι αυτό ισχύει ακόμη και στον καθαρό αέρα…Βέβαια η μετάδοση σε ανοιχτούς χώρους ίσχυε και παλαιότερα, αλλά με την συγκεκριμένη μετάλλαξη αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί».
Όπως είπε ο επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, «σε σχέση με την μετάλλαξη Άλφα (Β.1.1.7) ο κίνδυνος μετάδοσης πενταπλασιάζεται. Όσο περισσότεροι ιοί ανιχνεύονται σε έναν άνθρωπο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσής τους, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».
Σε εξωτερικούς χώρους αυτό εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι οι άνθρωποι μεταξύ τους: «Είναι αδύνατον να προσδιορίσει κανείς γενικά την ταχύτητα. Μπορεί να είναι μέσα σε ένα λεπτό, αλλά και μια ώρα» υποστηρίζει ο Μπαρτενσλέγκερ. Αξίζει να ανασυρθεί από τη μνήμη ότι μέσα Ιουλίου σε ένα διήμερο μουσικό φεστιβάλ στην Ουτρέχτη μολύνθηκαν τουλάχιστον 1000 επισκέπτες από τους 20.000 που το παρακολούθησαν. Ο Γκέρχαρντ Σόιχ, εμπειρογνώμων στα αερολύματα, συνεχίζει ωστόσο να υποστηρίζει ότι η βασική μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους.
Ως προς την προστασία απέναντί της, πάντως, η γενικότερη εικόνα που υπάρχει είναι πως τα διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς, αν και έχουν υπάρξει έρευνες οι οποίες υποδεικνύουν ένα βαθμό μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Με πληροφορίες από BILD, Deutsche Welle
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Χαρδαλιάς: Ενα βήμα πριν τη λήψη νέων μέτρων στη Μύκονο και την Ίο