Κορονοϊός- ΠΟΥ: H μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει- Χάνεται έδαφος στη μάχη κατά της Covid-19

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, χάνεται έδαφος στον αγώνα κατά της Covid-19, μα οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να σώζουν ζωές.

Κορονοϊός- ΠΟΥ: H μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει- Χάνεται έδαφος στη μάχη κατά της Covid-19
2'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε την Παρασκευή πως χάνεται έδαφος που έχει κερδηθεί με κόπο στη μάχη κατά της Covid-19, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, μα οι εμβολιασμοί μπορούν ακόμα να σώσουν ζωές.

«Τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα αυτή τη στιγμή από τον ΠΟΥ παρέχουν όλα σημαντική προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο» ανέφερε ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος επικεφαλής σε θέματα εκτάκτων αναγκών του οργανισμού. «Μαχόμαστε ενάντια στον ίδιο ιό, μα έναν ιό ο οποίος έχει γίνει πιο ‘γυμνασμένος’».

Η ταχύτερα μεταδοτική και πιο «δυνατή» παραλλαγή του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ ιολόγων και επιδημιολόγων, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία πολλές χώρες προβαίνουν σε άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω των εμβολιασμών. Η Δέλτα έχει καταστεί η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, έχοντας καταγραφεί σε 132 χώρες μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

To αμερικανικό CDC ανέφερε από πλευράς του πως «ο πόλεμος» κατά της Covid-19 έχει αλλάξει επειδή η μετάλλαξη Δέλτα είναι μεταδοτική σαν την ανεμoβλογιά, μπορεί να μεταδοθεί από εμβολιασμένους, και να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση από προηγούμενα στελέχη.

Εσωτερικό έγγραφο του CDC, με τίτλο «Βελτιώνοντας την επικοινωνία γύρω από τις εξελίξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» αναφέρει πως η ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή απαιτεί μια νέα προσέγγιση προκειμένου το ευρύ κοινό να κατανοήσει τον κίνδυνο. Όπως είπε, οι ανεμβολίαστοι ήταν τρεις φορές πιθανότερο να μολυνθούν και πάνω από 10 φορές πιθανότερο να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν. «Παραδεχτείτε πως ο πόλεμος έχει αλλάξει» αναφέρεται στο έγγραφο. Η μετάλλαξη Δέλτα περιγράφεται ως όχι λιγότερο μεταδοτική από την ανεμοβλογιά και πιο μεταδοτική από μια σειρά άλλων ασθενειών, μεταξύ των οποίων MERS, SARS, Έμπολα, ευλογιά, κοινό κρυολόγημα κ.α.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας και η επαναφορά της γενικής χρήσης μασκών. Σημειώνεται πως το CDC επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εγγράφου, στο οποίο είχε αναφερθεί πρώτα η Washington Post. Αν και οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν, εφόσον κολλήσουν τέτοιες λοιμώξεις ενδεχομένως να είναι το ίδιο πιθανό να τις μεταδώσουν σε άλλους με τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με το έγγραφο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στη Δάφνη: «Τελικά τη σκότωσε» - Η κλήση γειτόνισσας στην Αστυνομία λίγες μέρες πριν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή