HΠΑ: Από κινεζικό εργαστήριο διέρρευσε ο κορονοϊός - Νέα έκθεση-βόμβα των Ρεπουμπλικανών

Ο κορονοϊός που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και έχει «γονατίσει» τα συστήματα υγείας και την παγκόσμια οικονομία «γεννήθηκε» στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν. Αυτό ειναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ που αναζωπυρώνει τις σχετικές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Aγάλματα με μάσκες στην Ουχάν
Aγάλματα με μάσκες στην Ουχάν
ΑΡ
3'

Πολλά στοιχεία πλέον συνηγορούν υπέρ της θεωρίας ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 διέρρευσε από κινεζική ερευνητική εγκατάσταση, σύμφωνα με έκθεση των Ρεπουμπλικανών που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σημειωτέον συνεχίζουν τη σχετική έρευνα.

Η έκθεση ανακάλυψε επίσης «άφθονα στοιχεία» για το γεγονός ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου ιολογίας της Ουχάν (WIV) - με τη βοήθεια Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και κινεζικών και αμερικανικών κυβερνητικών πόρων - εργάζονταν για να τροποποιήσουν κορονοϊούς με στόχο να μολύνουν ανθρώπους, δραστηριότητα που θα μπορούσε να κρυφτεί.

Την έκθεση της επιτροπής των Ρεπουμπλικανών έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Mike McCaul, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η μελέτη καλεί επίσης σε διακομματική έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Κίνα αρνείται τη διαρροή ενός γενετικά τροποποιημένου κορονοϊού από την εγκατάσταση της Ουχάν - όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID -19 το 2019 - μια κορυφαία αλλά μη αποδεδειγμένη θεωρία μεταξύ των επιστημόνων. Το Πεκίνο αρνείται επίσης κατηγορηματικά τις κατηγορίες που έχει δεχθεί περί συγκάλυψης.

Άλλοι ειδικοί υποψιάζονται ότι η προέλευση του ιού είναι ζωική και πιθανότατα μεταδόθηκε σε ανθρώπους σε μία υπαίθρια αγορά θαλασσινών κοντά στο εν λόγω εργαστήριο της κινεζικής πόλης.

«Πιστεύουμε τώρα ότι ήρθε η ώρα να απορρίψουμε εντελώς την υπαίθρια αγορά ως πηγή», αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα έκθεση. «Πιστεύουμε επίσης ότι η υπεροχή των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, γεγονός που συνέβη κάποια στιγμή πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2019».

Η έκθεση επικαλέστηκε νέες και υποτιμημένες μέχρι σήμερα πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο εργαστήριο, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος που διατυπώθηκε τον Ιούλιο του 2019 για την επισκευή ενός συστήματος επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην εγκατάσταση, το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από δύο μόλις χρόνια.

Τον Απρίλιο, η κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιστημονική επικρατούσα θεωρία ότι ο ιός δεν ήταν τεχνητός ή γενετικά τροποποιημένος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Μάιο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να επιταχύνουν το «κυνήγι» τους για την προέλευση του ιού, δίνοντας μάλιστα διορία 90 ημερών στους εμπειρογνώμονες.

Πηγή εξοικειωμένη με τις τρέχουσες έρευνες των μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα αν ο φονικός ιός προήλθε από ζώα ή από το εργαστήριο.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή