Αγάπη, ανθρωπιά, αλληλεγγύη: Έντεκα μαθήματα που μας δίδαξαν οι αθλητές φέτος το καλοκαίρι
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ρίχνουν αυλαία. Το Εuro τελείωσε μέσα σε κλίμα ευφορίας και συγκίνησης. Και το τουρνουά του Γουίμπλεντον έδειξε ότι οι πραγματικοί ήρωες της σύγχρονης εποχής είναι οι επιστήμονες, όπως η Σάρα Γκίλμπερτ. Η ερευνήτρια πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης–AstraZeneca έδωσε το παρών στη διοργάνωση και αποθεώθηκε από το πλήθος
Τη δική του αποτίμηση για το καλοκαίρι των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων κάνει ο βρετανικός Guardian. Αφήνει στην άκρη τα μετάλλια και τα ρεκόρ και «φωτίζει» τη δύναμη, το θάρρος και το μεγαλείο ψυχής των αθλητών.
«Είδαμε εκλεκτούς αθλητές να συμπεριφέρονται με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που θα ήταν καλό να μιμηθούν οι παγκόσμιοι ηγέτες.
Αγωνίστηκαν με τους παγκόσμιους προβολείς στραμμένους επάνω τους στα υψηλότερα επίπεδα και δεν ξέχασαν ποτέ το γεγονός ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι έχει μεγαλύτερη σημασία από τα γκολ που βάζεις ή τις επιδόσεις σου.
Ακολουθούν πράγματα που μάθαμε για την πολιτική και τον πολιτισμό των νέων από ένα καλοκαίρι γεμάτο αθλητικά γεγονότα»
Η Νάομι Οσάκα προτάσσει την ψυχική υγεία
Όταν η 23χρονη τενίστρια αποσύρθηκε από το Γαλλικό Open και στη συνέχεια το Γουίμπλεντον, για να επικεντρωθεί στην ψυχική της υγεία, έδειξε στον κόσμο ότι οι ελίτ αθλητές είναι άνθρωποι και όχι «μηχανές».
Στη δήλωση αποχώρησής της από το Ρολάν Γκαρός, έγραψε ότι βίωνε «τεράστια κύματα άγχους» πριν από τις συνεντεύξεις και αντιμετώπιζε «μεγάλες περιόδους κατάθλιψης».
Η γενναιότητά της προκάλεσε κύμα υποστήριξης από θρύλους του τένις, όπως η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και η Μπίλι Τζιν Κινγκ. Η Οσάκα αφαίρεσε το στίγμα από τα προβλήματα ψυχικής υγείας για μια γενιά αθλητών.
Η Εθνική Αγγλίας, σύμβολο κατά του ρατσισμού
Οι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας αποφάσισαν ότι πριν από την έναρξη κάθε «ματς» θα γονατίζουν στον αγωνιστικό χώρο, στέλνοντας ένα ηχηρό αντιρατσιστικό μήνυμα. Οι αποδοκιμασίες ορισμένων, καλύφθηκαν από τα χειροκροτήματα των υπολοίπων θεατών.
Ο προπονητής, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ πήρε θέση και χαρακτήρισε «πρότυπα» τους παίκτες της Εθνικής, τονίζοντας ότι «έχουν ευθύνη απέναντι στην ευρύτερη κοινότητα να χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους σε θέματα όπως η ισότητα, η ενσωμάτωση και η φυλετική αδικία».
Όταν η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ Καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις των Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα που έχασαν τα πέναλτι στον τελικό του Euro, o συμπαίκτης τους Τάιρον Μινγκς κατηγόρησε την υπουργό ότι «πυροδότησε τη φωτιά» επειδή αρνήθηκε να καταδικάσει τους οπαδούς που γιούχαραν τους παίκτες που γονάτιζαν.
Οι Δανοί προστάτευσαν τον συμπαίκτη τους
Οι παίκτες της Εθνικής Δανίας σχημάτισαν τείχος γύρω από τον Κρίστιαν Έρικσεν που κατέρρευσε στις 12 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία στο Euro 2021.
Το περιστατικό σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τον άσο της Ίντερ να πέφτει ξαφνικά στο έδαφος, τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή και τη σύντροφό του πανικόβλητη.
Ο τρόπος με τον οποίο οι συμπαίκτες του Έρικσεν σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από το συναθλητή τους που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, διατηρώντας την ιδιωτικότητά του ενώ οι γιατροί εργάζονταν με επιτυχία για να τον αναζωογονήσουν,ήταν μια αυθόρμητη και εγκάρδια χειρονομία αξιοπρέπειας.
Θα μείνει στην ιστορία ως μία απο τις πιο δυνατές σκηνές στην ιστορία του αθλητισμού.
Ο Μέισον Μάουντ πραγματοποίησε το όνειρο ενός κοριτσιού
Μετά τη λήξη του ημιτελικού με τη Δανία στο Euro ο διεθνής Άγγλος μέσος χάρισε τη φανέλα του σε ένα κοριτσάκι στην εξέδρα.
Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα, μετά τη νίκη που έφερε την πρόκριση για τους Άγγλους, η συγκεκριμένη χειρονομία μετά το ματς σχολιάστηκε και έγινε viral στα social media. Το κοριτσάκι δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει από τη χαρά και τον ενθουσιασμό, ενώ οι θεατές γύρω ζητωκραύγαζαν.
Ο θρίαμβος της Μπέθανι Σρίβερ
Η ιστορία της χρυσής Ολυμπιονίκη στην ποδηλασία με BMX θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη. Μετά την απόφαση της Αθλητικής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου να χρηματοδοτεί μόνο άνδρες, η Σρίβερ αναγκάστηκε να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά. Κατάφερε τελικά να πάει στο Τόκιο με τη στήριξη των γονιών της, μέσω crowdfunding, αλλά και με μία εργασία μερικής απασχόλησης ως βοηθός καθηγητή.
Παρ’όλα αυτά κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο. Και όταν αμέσως μετά τερματισμό της δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθια, υποφέροντας από κράμπες στα πόδια, ο συναθλητής και συμπατριώτης της Κάι Γουάιτ -ο οποίος, λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο- την πήρε αγκαλιά και μαζί απόλαυσαν τη μοναδική στιγμή τους.
Οι αθλητές που μοιράστηκαν το χρυσό και έγραψαν ιστορία
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αφορούν μόνο μετάλλια, αλλά επίσης, όπως αναφέρει το επίσημο καταστατικό των Αγώνων, «φιλία, αλληλεγγύη και fair play».
Αυτό ακριβώς το πνεύμα ενσάρκωσαν ο Ιταλός Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο Εσα Μουτάζ Μπασίρ από το Κατάρ, χαρίζοντας στους φίλαθλους έναν αξέχαστο τελικό στο άλμα εις ύψος. Και οι δύο υπερέβησαν τα δύο μέτρα και 37 εκατοστά, ενώ απέτυχαν τρις στα 2.39 μέτρα.
Οι δύο άλτες συμφώνησαν να μην δώσουν αγώνα μπαράζ και παρέλαβαν έτσι από ένα χρυσό μετάλλιο. «Μπορούμε να πάρουμε δύο χρυσά;» ρώτησε τους αξιωματούχους ο Καταριανός αθλητής και αφού άκουσε την καταφατική απάντηση, κοίταξε με νόημα τον Ιταλό αντίπαλό του, του έδωσε το χέρι. Μαζί έγραψαν ιστορία.
Ο «άγιος των φτωχών» Μάρκους Ράσφορντ
O Άγγλος διεθνής επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ο άνθρωπος που έκανε την βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να συνεχίσει να μοιράζει σχολικά γεύματα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η διακοπή θα άφηνε περίπου 200.000 παιδιά χωρίς εναλλακτική, καθώς δε θα είχαν άλλον τρόπο να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ο Ράσφορντ εγκαινίασε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Παράλληλα εργάζεται εθελοντικά σε τράπεζες τροφίμων, οργανώνει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μέσω διαδικτύου και χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο και τη φήμη του ως μέσο πολιτικής πίεσης και κοινωνικής αλλαγής.
Ο Τομ Ντάλεϊ και τα δάκρυα χαράς
Ο Τομ Ντάλεϊ είναι ο Βρετανός κολυμβητής που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση από τα δέκα μέτρα.
Μετά τη νίκη του μίλησε για τα δύσκολα παιδικά και νεανικά χρόνια, τις αποτυχίες του στις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις και το θάνατο του πατέρα του πριν τον δει να κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ο Ντάλϊ έγινε όμως διάσημος και για έναν ακόμη λόγο. Οι κάμερες των Ολυμπιακών Αγώνων τον κατέγραψαν να παρακολουθεί έναν αγώνα…πλέκοντας, σε ένα σκηνικό που έγινε viral. Ο 27χρονος αθλητής έχει μεγάλη αγάπη για το πλέξιμο και μάλιστα διατηρεί και ξεχωριστό λογαριασμό στο Instagram για το χόμπι του.
«Το πλέξιμο είναι ένας τρόπος για να βρω ηρεμία καθώς με απαλλάσσει από το άγχος» γράφει. Το καλύτερο; Προσφέρει τα έσοδα από τις δημιουργίες του σε φιλανθρωπίες.
Η Μπάιλς και...το «νους υγιής εν σώματι υγιεί»
Η Σιμόν Μπάιλς, μία από τις κορυφαίες γυμνάστριες της σύγχρονης εποχής έσπασε τα στερεότυπα στον επαγγελματικό αθλητισμό.
«Πραγματικά αισθάνομαι σαν να σηκώνω στους ώμους μου το βάρος όλου του κόσμου» έγραψε, ανακοινώνοντας πως αποσύρεται από όλα τα αγωνίσματα που θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Επικαλέστηκε λόγους «ψυχικής υγείας» και είπε ότι ήθελε να προστατεύσει το «μυαλό και το σώμα» της.
Η Μπάιλς μεγάλωσε με ανάδοχη οικογένεια, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πρώην γιατρό της εθνικής ομάδας Λάρι Νάσαρ, παρ’όλα αυτά έγινε μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών. Το απέδειξε επιστρέφοντας και κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας
Η γυναικεία ομάδα χάντμπολ της Νορβηγίας κατά του σεξισμού
«Εν έτει 2021 ακόμα περιμένουμε από τις αθλήτριες να ντυθούν για να ενθουσιάζουν το κοινό» γράφει ο Guardian. Μετά από μία 15ετή εκστρατεία -χωρίς αποτέλεσμα- για να τους επιτραπεί να φοράνε σορτσάκια και όχι μπικίνι, τα κορίτσια της ομάδας χάντμπολ παραλίας της Νορβηγίας, επέλεξαν να ντυθούν όπως ένιωθαν άνετα και όχι όπως ορίζει ο κανονισμός. Η εμφάνισή τους στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα προκαλεί ακόμη συζητήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στις παίκτριες της Νορβηγίας «λόγω ακατάλληλης αθλητικής ένδυσης». Η παγκόσμια κοινή γνώμη τις στήριξε. Μεταξύ άλλων και η τραγουδίστρια Pink που προσφέρθηκε να πληρώσει το πρόστιμο.
«Είμαι πολύ περήφανη για τη νορβηγική ομάδα χάντμπολ παραλίας που διαμαρτύρεται για τους σεξιστικούς κανόνες σχετικά με τη στολή τους», έγραψε στο Twitter η τραγουδίστρια την Κυριακή.
Από…την κουζίνα στο πετάλι η «χρυσή» Σάρλοτ Γουόρθινγκτον
Όλα άρχισαν από ένα σκούτερ που έλαβε σαν χριστουγεννιάτικο δώρο σε ηλικία 13 ετών. Η Σάρλοτ Γουόρθινγκτον λίγα χρόνια μετάστέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης, μετά τον τελικό του BMX Freestyle γυναικών. Για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα εργαζόταν 40 ώρες την εβδομάδα σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο.
Το 2017, η 25χρονη εγκατέλειψε τη δουλειά της ως σεφ για να ασχοληθεί με το «φρέσκο» Ολυμπιακό Άθλημα. Μετά από μία πρώτη αποτυχία, ξαναπροσπάθησε και έγινε τελικά η πρώτη γυναίκα που έκανε ανάποδο σάλτο ( backflip) 360 μοιρών και κρέμασε το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό της.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr