Άνοια: Ελληνίδα ερευνήτρια πίσω απο διάγνωση-εξπρές με «όπλο» την τεχνητή νοημοσύνη
Ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να διαγνώσει άνοια μετά από μία μόνο σάρωση εγκεφάλου, δοκιμάζουν οι επιστήμονες. Το εγχείρημα φέρει την υπογραφή μίας Ελληνίδας.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι οι πρώιμες διαγνώσεις με το σύστημά που αναπτύσσουν θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την πορεία των ασθενών με άνοια.
Και αυτό γιατί το σύστημα θα μπορεί να προβλέπει εάν η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια, θα επιδεινωθεί αργά ή θα χρειαστεί άμεση θεραπεία. Προς το παρόν, απαιτούνται αρκετές αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου και εξετάσεις για τη διάγνωση της άνοιας.
«Εάν παρέμβουμε νωρίς, οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ταυτόχρονα να εμποδίσουν μεγαλύτερες βλάβες» λέει η Ελληνίδα καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μέλος του εθνικού κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων στο Ινστιτούτο Alan Turing.
Το σύστημα που ανέπτυξε ,σε συνεργασία με την ομάδα της η Ελληνίδα νευροεπιστήμων, συγκρίνει τις σαρώσεις εγκεφάλου όσων ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν άνοια με εκείνες χιλιάδων ασθενών που έχουν άνοια και τα σχετικά ιατρικά τους αρχεία.
Ο αλγόριθμος μπορεί να εντοπίσει μοτίβα στις σαρώσεις που ακόμη και οι ειδικοί νευρολόγοι δεν μπορούν να δουν και να τα ταιριάξουν με τα αποτελέσματα των ασθενών στη βάση δεδομένων του.
Κλινικές μνήμης
Σε προ-κλινικές δοκιμές, είναι δυνατόν να διαγνωστεί η άνοια χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια βλάβης στις εξετάσεις του εγκεφάλου. Η δοκιμή, στο Νοσοκομείο Addenbrooke και σε άλλες κλινικές μνήμης σε όλη τη χώρα, θα εξετάσει αν λειτουργεί σε κλινικό περιβάλλον, παράλληλα με τους συμβατικούς τρόπους διάγνωσης της άνοιας.
Τον πρώτο χρόνο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 500 ασθενείς. Τα αποτελέσματα θα ενισχύσουν τα θεραπευτικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί.
Ο σύμβουλος νευρολόγος δρ Τιμ Ρίτμαν, ένας απο τους επικαφαλής της μελέτης, μαζί με τους νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ χαρακτήρισε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «φανταστική εξέλιξη». «Αυτές οι ασθένειες είναι πραγματικά καταστροφικές για τους ανθρώπους» πρόσθεσε.
«Ο,τι μπορώ να κάνω για να είμαι πιο σίγουρος για τη διάγνωση, να δώσω στον ασθενή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της νόσου, να τον βοηθήσω να προγραμματίσει τη ζωή του είναι ένα σπουδαίο» είπε.
Από τους πρώτους που συμμετείχαν στη δοκιμή, ο Ντένις Κλαρκ 75 ετών, παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως στέλεχος σε εταιρεία πριν από πέντε χρόνια. Πέρυσι, η σύζυγός του, Πενέλοπι, παρατήρησε ότι μερικές φορές δυσκολευόταν να θυμηθεί.
Και τώρα ανησυχεί ότι αναπτύσσει άνοια. Ο Ντένις προσπαθεί να περιγράψει τα συμπτώματά του, αλλά η σύζυγός του παρεμβαίνει,λέγοντας ότι δυσκολεύεται να εξηγήσει τι συμβαίνει. Το ζευγάρι ανησυχεί μήπως πρέπει να πουλήσει το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τη θεραπεία του. Η Πενέλοπι αισθάνεται ανακούφιση που δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για μια διάγνωση.
Ένας άλλος από τους ασθενείς του δρος Ρίτμαν, ο Mάρκ Τόμσον 57 ετών, ο οποίος άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα μνήμης 10 μήνες πριν ξεκινήσει η δοκιμή του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι θα τον είχε βοηθήσει πολύ.
«Έκανα το ένα τεστ μετά το άλλο και τουλάχιστον τέσσερις αξονικές εγκεφάλου πριν διαγνωστώ με άνοια» ειπε.
«Η ιατρική ομάδα ήταν θαυμάσια και έκανε ό, τι μπορούσε για να με στηρίξει. Όμως η αβεβαιότητα μου δημιουργούσε περισσότερα ... ψυχολογικά προβλήματα από εκείνα που μου προκαλούσε η πάθηση» «Ήταν όγκος; Θα έπρεπε να χειρουργηθώ ; Μου προκαλούσε τόσο άγχος το γεγονός ότι δεν ήξερα τι μου συμβαίνει»
Ποιά ειναι η Ζωή Κουρτζή
Η Ζωή Κουρτζή είναι καθηγήτρια Πειραματικής Ψυχολογίας και πριν μετακομίσει στο Κέιμπριτζ ήταν Πρόεδρος στο τμήμα Απεικόνισης Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, θέση που κατείχε από το 2005. Έχει πλούσια ερευνητική εμπειρία, σε ελίτ ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Rutgers, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το MIT και το Ινστιτούτο Max Planck.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν οι νέες εξελίξεις στην μαγνητική τομογραφία έφεραν επανάσταση και στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας. Γοητεύτηκε από τον κλάδο γνωστικής νευροεπιστήμης και μετακόμισε στη Βοστώνη και στη συνέχεια στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, όπου εντρύφησε στις τελευταίες τεχνικές απεικόνισης εγκεφάλου.
Μέσα από την έρευνά της, η Ζωή επιδιώκει να κατανοήσει τους δεσμούς μεταξύ της δομής του εγκεφάλου, της νευρικής λειτουργίας και της συμπεριφοράς. Το έργο της επικεντρώνεται στο ρόλο της μάθησης και της εμπειρίας και στο να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να μεταφράσουν την αισθητηριακή εμπειρία σε προσαρμοστικές συμπεριφορές. Ειναι μητέρα δύο αγοριών.
Με πληροφορίες απο BBC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ευλαμπία Ρέβη: Η δημοσιογράφος που συγκίνησε το πανελλήνιο – «Έσπασα γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι»