Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρωσία: Συνελήφθη επιστήμονας που δουλεύει στην πολυηχητική τεχνολογία
Πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν ως ύποπτο για προδοσία τον 73χρονο επικεφαλής ενός ερευνητικού ιδρύματος που ειδικεύεται στην πολυηχητική (hypersonic- Μαχ 5 και άνω) τεχνολογία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Αλεξάντερ Κουράνοφ, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα, θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα σήμερα και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας θέλει την προφυλάκισή του για δύο μήνες, δήλωσε πηγή των δυνάμεων επιβολής του νόμου την οποία επικαλείται το TASS. Ο Κουράνοφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολυηχητικών Συστημάτων με έδρα στην Αγία Πετρούπολη, είναι ειδικός στην πολυηχητική τεχνολογία και επέβλεψε την εργασία σε αυτή την ιδέα για ένα νέο αεροσκάφος με την ονομασία Ayaks, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ινστιτούτου.
Η πολυηχητική τεχνολογία επιτρέπει στα αντικείμενο να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου. Η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους στην περίοδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, από το 2014, αναπτύσσει έναν αριθμό πολυηχητικών όπλων τα τελευταία χρόνια τα οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαφημίζει ως ασυναγώνιστα.
Ο συλληφθείς φέρεται ότι διαβίβασε απόρρητες πληροφορίες σε ξένο πολίτη για την έρευνα στον τομέα της πολυηχητικής τεχνολογίας στον οποίο εργάζεται για πολλά χρόνια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο ανώνυμη πηγή. Οι υποθέσεις για προδοσία και κατασκοπεία διεξάγονται συνήθως κεκλεισμένων των θυρών στη Ρωσία και πληροφορίες για αυτές σπάνια έρχονται στο φως λόγω της απόρρητης φύσης τους.
Η προδοσία κρατικών μυστικών τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών. Η ποινή αυτή επιβλήθηκε σε έναν λέκτορα αεροπορίας από τη Μόσχα τον Απρίλιο αφού κρίθηκε ένοχος για παράνομη εξαγωγή τεχνολογίας ή τεχνικών πληροφοριών. Ένας αριθμός Ρώσων επιστημόνων, στρατιωτών και αξιωματούχων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία τα τελευταία χρόνια ως ύποπτοι για διαβίβαση ευαίσθητου υλικού σε ξένες χώρες.
Επικριτές του Κρεμλίνου λένε πως οι κατηγορίες είναι συχνά αβάσιμες και δεν μπορούν να ελεγχθούν επειδή θεωρούνται απόρρητες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική