ΝΑΤΟ-Στόλτενμπεργκ: Σύμμαχοι ζητούν χρονική παράταση για απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν

«Αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
AP
4'

«Αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Όπως εξήγησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοι ζήτησαν σήμερα να δοθεί ενδεχομένως χρονική παράταση. «Εστιάζουμε στην απομάκρυνση του προσωπικού μας, των ανθρώπων που εργάζονται στο ΝΑΤΟ, για τις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην απομάκρυνση Αφγανών πολιτών», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όμως σήμερα, λόγω της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών για την απομάκρυνση πολιτών, κι άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει αριθμό στρατιωτών στο αεροδρόμιο, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι σύμμαχοι βοηθούν με άλλα μέσα, σε συντονισμό με τα 700 άτομα πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που εργάζεται για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έγκειται στο πώς θα μπορέσει ο κόσμος να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η διαδικασία να μεταφέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο και κυρίως τους Αφγανούς, είναι η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέση αρχής στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αναχώρησή τους, ιδίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο αεροδρόμιο», επισημαίνεται στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι αναμένουν από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία. «Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στη βία σε όλη τη χώρα και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αφγανών πολιτών, ανδρών γυναικών και παιδιών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του ΝΑΤΟ επέτρεψε στους Αφγανούς να κάνουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο. «Κάθε αφγανική κυβέρνηση που παρίσταται για να αναιρέσει αυτή την πρόοδο κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

ΗΠΑ: Δεν ξέρουμε πόσοι Αμερικανοί είναι στο Αφγανιστάν

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επικρατεί χάος.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό και υπάρχει λόγος για αυτό», είπε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η τωρινή καταμέτρηση «περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν φύγει από τη χώρα, που ενδεχομένως έχουν φύγει τους τελευταίους 6 μήνες».

«Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε πόσοι πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται εκεί», επισήμανε η Μπέντινγκφιλντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, προκειμένου να διασφαλίσει πως όλοι οι Αμερικανοί θα φύγουν, καθιστώντας κρίσιμο το να υπάρχει γνώση σχετικά με το πόσοι παραμένουν στη χώρα.

Οι εκτιμήσεις για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος – Χρυσοχοΐδης: Τα σύνορα της Ελλάδας θα μείνουν ασφαλή και απαραβίαστα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή