Αφγανιστάν: Σχέδια εκκένωσης και απεγκλωβισμών από ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία

Συζητήσεις Μπάιντεν – Τζόνσον και παρουσίαση σχεδίου από τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, για εκκενώσεις και απεγκλωβισμούς από το Αφγανιστάν.
AP
3'

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τη Δευτέρα για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δίνοντας έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας στη διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης καθώς και στην πολιτική για το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του διπλωματικού και του στρατιωτικού προσωπικού μας για την απομάκρυνση των πολιτών τους, του ντόπιου προσωπικού και άλλων ευάλωτων Αφγανών», αναφέρει ο Λευκός Οίκος, την παραμονή της διαδικτυακής συνεδρίασης των ηγετών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, αύριο, Τρίτη. Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ», δήλωσε εκπρόσωπος μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που είναι επιλέξιμοι να φύγουν, μπορούν να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρουσίασε στο Βερολίνο ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στο Αφγανιστάν γενικότερα.

«Πρώτα απ' όλα, γίνονται συνομιλίες με την Τουρκία και τις ΗΠΑ αλλά και με τους Ταλιμπάν, για το αν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως πολιτικό και μετά την 31η Αυγούστου για να απομακρυνθούν άνθρωποι - ακόμη και μετά την αποχώρηση γερμανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων. Δεύτερον, συνομιλούμε με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα από ξηράς. Για αυτό έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτον, οι γερμανικές πρεσβείες στις γειτονικές χώρες θα πρέπει να εκδίδουν γρήγορα και εύκολα βίζες για είσοδο στη Γερμανία. Τέταρτον, το προσωπικό στις διπλωματικές αποστολές θα αυξηθεί εκεί προκειμένου να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία. Πέμπτον, το πρόγραμμα για Αφγανούς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο θα αυξηθεί κατά άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ», είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάας.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν, γιατί αυτοί φυσικά θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων», διευκρίνισε ο Χάικο Μάας. «Η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο έχει γίνει ακόμα πιο χαοτική τις τελευταίες ώρες. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστούμε να πηγαίνει κανείς μόνος στο αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι άνθρωποι θα μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στον εσωτερικό δακτύλιο του αεροδρομίου. Αυτό καθιστά την απομάκρυνση πιο δύσκολη, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται πρόνοια ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να βοηθηθούν μετά το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb: Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Βίλια - Πολλά τα κατεστραμμένα σπίτια