Αφγανιστάν: Περιμένουν να φύγουν 10.000 άνθρωποι - Ζητούν βοήθεια από την Τουρκία οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι σε αναμονή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που σύμφωνα με Γερμανό διαπραγματευτεί οι Ταλιμπάν είναι θετικοί στο να επιτρέψουν αποχωρήσεις πολιτών και μετά τις 31 Αυγούστου. Τη βοήθεια της Τουρκίας θέλει το νέο καθεστώς στη χώρα για να ελέγξει τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Αφγανιστάν: Περιμένουν να φύγουν 10.000 άνθρωποι - Ζητούν βοήθεια από την Τουρκία οι Ταλιμπάν
AP/U.S. MARINE CORPS
5'

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του στρατιωτικού εξοπλισμού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι σήμερα βρίσκονται στο αεροδρόμιο 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία

Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, ανέφεραν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος, που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, αφήνει την Άγκυρα μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση για το αν θα αποδεχθεί ένα επικίνδυνο έργο, είπε ένας αξιωματούχος.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός στην πλειονότητά του, μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποσύρουν τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί. Όταν οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν ένα αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα θα περιπλέξει κάθε πιθανή αποστολή.

«Η θωράκιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και, εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί, είπε.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η Άγκυρα θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην περίπτωση που τα στρατεύματά της δεν έχουν παρουσία εκεί για να παράσχουν ασφάλεια.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την 31η Αυγούστου, προθεσμία αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τερματισμού της 20ετούς στρατιωτική τους ανάμειξης στη χώρα.

Το να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από τις ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο ώστε το Αφγανιστάν να παραμείνει συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για τη διατήρηση των παροχής προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.

«Θα είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπιστική δράση στο Αφγανιστάν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Μέρι-Έλεν Μακ Γκόαρτρι, διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

«Καλές σχέσεις»

Η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς – όπως τις έχει χαρακτηρίσει - δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι συντονίζονται με περιφερειακούς εταίρους, καθώς και με τους Ταλιμπάν, για τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει ένα κάποιο είδος σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για αυτό ακριβώς το θέμα. Έχουν αφήσει να εννοηθεί σε εμάς ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν να έχουν ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δείκτης θετικότητας: «Βράζουν» Νάξος, Ικαρία, Ηλεία - Οι 11 περιοχές πάνω από το όριο επιφυλακής

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή