Κωνσταντίνος Φίλης στο Newsbomb.gr: Ποιο είναι το τρίπολο που δημιουργείται στο Αφγανιστάν

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ΑΝΤ1, αναλύει το «ψηφιδωτό» δυνάμεων που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν.
AP
3'

Ιδιαίτερα σύνθετο είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, στον απόηχο της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ, με ένα τρίπολο να φαίνεται να σχηματίζεται στη χώρα όπως σημειώνει στο Newsbomb.gr o Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ΑΝΤ1.

Παρά την επικράτηση σε μεγάλο βαθμό των Ταλιμπάν, «υπάρχουν θύλακες αντίστασης στο Παντσίρ, για τους οποίους πρέπει να δούμε κατά πόσον είναι βιώσιμοι και μπορούν πράγματι να συνθέσουν απειλή, καθώς και αντίθετη φωνή για τους Αφγανούς, σε σχέση με τους Ταλιμπάν» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως η εν λόγω «αντίσταση» θα μπορούσε να είναι όντως «εργαλείο» στα χέρια όσων θέλουν να πιέσουν τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, μια «ταϊβανοποίησή» της θα ήταν δύσκολη, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα επίπεδο «αλληλοκατανόησης»(understanding) μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, τουλάχιστον προς το παρόν – αν και παραμένει μεγάλη η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS-K), ο κ. Φίλης εκτίμησε πως «είναι προφανές ότι θα επενδύσουν στην ανάγκη των Ταλιμπάν να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή πολιτική, τουλάχιστον τύποις, για να αποφύγουν τη διεθνή απομόνωση και τις οικονομικές κυρώσεις ή την αδυναμία πρόσβασης σε χρήματα, μια και οι Αμερικανοί παρακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του Αφγανιστάν. Επίσης το ΔΝΤ, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, δεν θα ανοίξει τη χρηματοδοτική στρόφιγγα προς τους Ταλιμπάν. Ακόμη, για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τη Ρωσία και την Κίνα, θα πρέπει να αποκηρύξουν το παρελθόν τους, της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Οπότε όλο αυτό το 'νέρωμα' δίνει τη δυνατότητα στα πιο ακραία στοιχεία να τους κατηγορήσουν για συνεργασία με τον εχθρό και τον κατακτητή».

Πάντως, ως προς τη θέση στην οποία βρίσκονται τα πιο ακραία τζιχαντιστικά στοιχεία, ο κ. Φίλης εκτιμά πως «θα πρέπει με τη σειρά τους να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που θα δεχτούν, τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο ενδεχομένως και από τους Ταλιμπάν, εφόσον αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία τους. Είναι γεγονός άλλωστε πως όλοι (εξωτερικοί παίκτες και Ταλιμπάν) θέλουν, για τους δικούς τους λόγους, να τους εξουδετερώσουν πολιτικά και επιχειρησιακά».

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια, σημειώνει ο κ. Φίλης, είναι κατά πόσον οι ιδέες των πιο ακραίων ισλαμικών στοιχείων διασπαρούν και πέραν του Αφγανιστάν, όπως και στο παρελθόν, και αν το Αφγανιστάν, «παρά ενδεχομένως τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να μην καταστεί ασφαλές καταφύγιο για τζιχαντιστές, τελικά εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο. Και βέβαια, αν το ‘spillover effect’, εφόσον το ISIS-K διατηρήσει τη δυναμική του, θα είναι πέραν των στενών ορίων της περιφέρειας και της κεντρικής Ασίας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά ο κ. Φίλης, η διεθνής κοινότητα – περιλαμβανομένων τόσο των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, μετά τις επιθέσεις από το 2015 και μετά - είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιες εξελίξεις σε σχέση με το 2001, ενώ «Μόσχα και Πεκίνο, με τη σειρά τους θα μπορούσαν ακόμα και να ενώσουν δυνάμεις με τη Δύση, παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους σε άλλα ζητήματα, για να αποφύγουν τη γιγάντωση της απειλής του ISIS-K».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.076 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 νεκροί σε 24 ώρες, στους 337 οι διασωληνωμένοι