«Κόκκινος συναγερμός» από Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Πιθανή νέα επίθεση στην Καμπούλ

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκτιμά ότι είναι «πιθανή» μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Παράλληλα, πρόσθεσε πως το πλήγμα στο ISIS-K «δεν ήταν το τελευταίο».

Μπάιντεν Αφγανιστάν
AP
9'

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ότι μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι «πολύ πιθανόν» να συμβεί «εντός των επόμενων 24-36 ωρών».

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες. «Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο. «Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι πλέον λιγότεροι από 4.000, είπε στο Reuters αξιωματούχος των ΗΠΑ το Σάββατο, από 5.800 που είχαν φτάσει κάποια στιγμή.

Αντιδράσεις από τους Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν». Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν εχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν. Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

Πλήγμα αντιποίνων από τις ΗΠΑ

Ως μία πρώτη απόδειξη της δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου για αντίποινα σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ εκλαμβάνεται το πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα σύνορα με το Πακιστάν εναντίον στόχου του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ISIS-K) .

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον θα κυνηγούσε τους δράστες, και η US Central Command είπε πως το πλήγμα έλαβε χώρα τη νύχτα στη Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν. «Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις σκοτώσαμε τον στόχο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως έγινε γνωστό, στοχεύθηκε ένας «σχεδιαστής/ οργανωτής» επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, με τις ΗΠΑ να υπογραμμίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος νέων επιθέσεων, εν όψει της ολοκλήρωσης της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και αποχώρησης στρατευμάτων.

Σε σχετική ενημέρωση αργότερα μέσα στο Σάββατο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε επίσης ότι στην επιχείρηση εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος τζιχαντιστής τραυματίστηκε. Ο Τέιλορ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «σχεδιαστή/οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

Οι ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών τους και ευάλωτων Αφγανών και να αποσυρθούν ως την Τρίτη, 31 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία η οποία έχει τεθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, μετά από δύο δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, υποδεικνύει τον βαθμό επικινδυνότητας της επιχείρησης: Δεκάδες Αφγανοί και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, στο φονικότερο επεισόδιο για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εδώ και μία δεκαετία.

Ο Λευκός Οίκος είπε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι πιο επικίνδυνες ολόκληρης της επιχείρησης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομακρύνει περίπου 111.900 άτομα από το Αφγανιστάν μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το ISIS-K εναντίον όλων

Ένας διοικητής του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ISIS-K) είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNN που είχε γίνει δύο εβδομάδες πριν τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πως η οργάνωσή του περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει.

Στη συνέντευξη, που προβλήθηκε την Παρασκευή, το στέλεχος του ISIS είπε στην ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ, πως η οργάνωση στρατολογούσε μέλη και περίμενε να φύγουν οι ΗΠΑ και οι άλλες ξένες δυνάμεις από τη χώρα πριν αρχίσει να επεκτείνεται περαιτέρω. «Όταν οι ξένοι…φύγουν από το Αφγανιστάν, μπορούμε να επανεκκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας» είπε το στέλεχος της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης το στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης είπε στη δημοσιογράφο ότι το ISIS-K διατηρούσε χαμηλό προφίλ και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει.

Όπως ισχυρίστηκε, είχε ηγηθεί δυνάμεων μέχρι και 600 ατόμων, περιλαμβανομένων Ινδών και Πακιστανών, και, αν και ο ίδιος είχε πολεμήσει για τους Ταλιμπάν, τώρα τους κατακρίνει επειδή εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς. «Επιχειρούσαμε στις τάξεις των Ταλιμπάν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν συμβαδίζουν με εμάς από άποψης πεποιθήσεων, οπότε πήγαμε στο ISIS» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως «αν κάποιος συμφωνεί με εμάς σε αυτό, είναι αδελφός μας. Αλλιώς του κηρύττουμε πόλεμο είτε είναι Ταλιμπάν είτε οποιοσδήποτε άλλος».

Η κρίση του Αφγανιστάν στη σύνοδο της Βαγδάτης

Στο μεταξύ, η κρίση στο Αφγανιστάν και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου που διοργανώθηκε στη Βαγδάτη, με την παρουσία ηγετών χωρών της περιοχής αλλά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι εξέφρασαν ανεπιφύλακτα τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ, το οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των γειτόνων του.

Στις συνομιλίες κυριάρχησαν η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πριν από δύο εβδομάδες, αλλά και η επίθεση του ISIS-K στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Γαλλία έβαλε τέλος την Παρασκευή στην αερογέφυρα απομάκρυνσης Γάλλων και Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ όμως, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Μακρόν, «έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν με στόχο «την προστασία και τον απεγκλωβισμό» Αφγανών. Αυτές οι επιχειρήσεις εκκένωσης σχεδιάζονται από κοινού με το Κατάρ το οποίο, χάρη στις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν, μπορεί να οργανώσει τέτοιες αερογέφυρες, διευκρίνισε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησε τους τρόπους με τους οποίου θα μπορούσε η Ντόχα να βοηθήσει τη Γαλλία.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μια ανάγλυφη απεικόνιση της «απειλής» που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποίησε ο Μακρόν πριν από την έναρξη της συνόδου, καλώντας τις άλλες χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στους τζιχαντιστές.

Το Ιράκ, όπου πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, τέσσερα χρόνια αφότου ηττήθηκε στρατιωτικά η οργάνωση αυτή, και η Γαλλία «είναι βασικοί εταίροι στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», του απάντησε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι. «Αρνούμαστε να χρησιμοποιηθεί το Ιράκ ως βάση για περιφερειακές και διεθνείς συρράξεις», πρόσθεσε στη συνέχεια, στην ομιλία του στη σύνοδο.

Το Παρίσι παρέχει στο Ιράκ στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως αεροπορική, και έχει αναπτύξει περίπου 800 άνδρες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συνεχίζει να μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. «Όποιες και αν είναι οι επιλογές των Αμερικανών, εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, για όσο διάστημα θέλει το Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Μακρόν.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο Ιράκ. Δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για την οριστική αποχώρησή τους από τη χώρα, όμως από το επόμενο έτος, ο ρόλος τους θα περιοριστεί, επισήμως, σε αυτόν του «συμβούλου» των ιρακινών δυνάμεων.

Εκτός από τον εμίρη του Κατάρ και τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, παρόντες στη σύνοδο ήταν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Σίσι συνομίλησε με τον εμίρη του Κατάρ, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, όταν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν έβαλαν τέλος στην απομόνωση του εμιράτου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ανατροπή στη δολοφονία της Καρολάιν - Ο συνεργός και οι καταθέσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή