«Μάχη με τον χρόνο» σε κάθε μέτωπο στο Αφγανιστάν, εν όψει της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ

Το αμερικανικό πλήγμα με drone στην Καμπούλ ανέδειξε εκ νέου την επικινδυνότητα και αστάθεια της κατάστασης, εν όψει της τελικής απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων.

πεζοναύτες
AP
4'

Αμερικανικό drone έπληξε την Κυριακή όχημα βομβιστών αυτοκτονίας που ετοιμαζόταν να επιτεθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις επιδίδονται σε «κούρσα» για την ολοκλήρωση της απόσυρσής τους, η οποία θα δώσει τέλος σε δύο δεκαετίες στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Το εν λόγω πλήγμα ήταν το δεύτερο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την Πέμπτη, όταν βομβιστής αυτοκτονίας του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ISIS-K) προκάλεσε τον θάνατο 13 Αμερικανών στρατιωτών και πολλών Αφγανών αμάχων.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτελεί τη σκηνή μιας γιγαντιαίας επιχείρησης αερομεταφοράς από τις ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες, που απομακρύνουν τους πολίτες τους και Αφγανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το πλήγμα είχε ως στόχο φερόμενους μαχητές του ISIS-K, το οποίο αποτελεί εχθρό τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν. Όπως μετέδωσε το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ελεγχόμενο από σημείο εκτός του Αφγανιστάν, και ότι οι δευτερεύουσες εκρήξεις που ακολούθησαν έδειξαν πως ο στόχος είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για επιθέσεις του ISIS-K στο αεροδρόμιο, καθώς αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις – ειδικότερα για επιθέσεις με ρουκέτες και αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Η επίθεση με drone έγινε καθώς άμαχοι συνεχίζουν να περιμένουν στο αεροδρόμιο, για να μεταφερθούν εκτός Αφγανιστάν, πριν αποχωρήσουν και τα τελευταία στρατεύματα, είπε Δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο Reuters. Αμερικανός αξιωματούχος είπε το Σάββατο στο Reuters πως παρέμεναν λιγότεροι από 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι Ταλιμπάν είπαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα. «Το όχημα και αυτοί που ήταν μέσα του σκοτώθηκαν στο πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος» είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Όπως πρόσθεσε, οι Ταλιμπάν κάνουν τις δικές τους έρευνες για να διαπιστώσουν εάν όντως επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας που οδηγούσε όχημα με εκρηκτικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει πει ότι θα τηρήσει την προθεσμία για απόσυρση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως την Τρίτη, 31 Αυγούστου. Το Σάββατο είχε αναφέρει πως οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ του είχαν πει ότι μια νέα επίθεση ήταν εξαιρετικά πιθανή.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομακρύνει περίπου 114.400 ανθρώπους (υπηκόους ξένων χωρών και ευάλωτους Αφγανούς) από τη χώρα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, μα δεκάδες χιλιάδες που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν θα μείνουν πίσω.

Η επιχείρηση – αερογέφυρα είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης στην ιστορία και σηματοδοτεί το τέλος της 20ετούς προσπάθειας της Δύσης στο Αφγανιστάν, η οποία είχε αρχίσει όταν δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία παρείχε καταφύγιο στους ενορχηστρωτές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε στο Reuters ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει μηχανικούς και τεχνικούς σε αναμονή για να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου. «Περιμένουμε το τελικό σήμα από τους Αμερικανούς για να εξασφαλίσουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς και οι δύο πλευρές αποσκοπούν σε μία ταχεία παράδοση» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, είπε πως η Ουάσινγκτον αναμένει πως οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν την ασφαλή απομάκρυνση Αμερικανών και άλλων ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων. «Οι Ταλιμπάν έχουν ενημερώσει τόσο εμπιστευτικά όσο και δημόσια ότι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση» είπε σε συνέντευξή του στο CBS.

Στο μεταξύ, η κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης αφήνει πίσω της ένα μεγάλο διοικητικό κενό, που προκαλεί ανησυχία περί οικονομικής κρίσης και έλλειψης τροφίμων. Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έχει πει ότι τα προβλήματα θα αρχίσουν να υποχωρούν σύντομα, μόλις αρχίσει να λειτουργεί η νέα κυβέρνηση. Όπως είπε, τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί το πλήρες σχήμα της νέας κυβέρνησης. Επίσης, οι Ταλιμπάν έχουν καλέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης να διατηρήσουν διπλωματικές σχέσεις και μετά την απόσυρσή τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
18:37ME TO N & ME TO Σ

Κτήνη…