Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Τουρκίας για προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης ενός ιμάμη

Ηχηρό «ράπισμα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας για την καταδίκη ενός ιμάμη.
2'

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, επέπληξε σήμερα την Τουρκία για την καταδίκη ενός ιμάμη, του Ρεσουρ Ουτσντάγ, λόγω αναρτήσεών του στο Facebook.

Ο Ρεσούρ Ουτσντάγ καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο το 2016 για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης λόγω δύο δημοσιεύσεων που έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία) έκρινε πως «ορισμένες δημοσιεύσεις που είχε κάνει το 2015 και το 2016 αποτελούσαν προπαγάνδα του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα.

Μεταξύ των ενοχοποιητικών δημοσιεύσεων, ήταν δύο φωτογραφίες που είχε μοιραστεί αρχικά με δύο άλλους χρήστες του Facebook.

Όμως το ΕΔΔΑ «εκτιμά πως οι αποφάσεις των εσωτερικών δικαιοδοτικών οργάνων δεν δίνουν επαρκή εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους τα ενοχοποιητικά περιεχόμενα θεωρήθηκε ότι εγκωμιάζουν, νομιμοποιούν και ενθαρρύνουν τις μεθόδους εξαναγκασμού, βίας και απειλής που χρησιμοποιεί το PKK στο πλαίσιο της δημοσιοποίησής τους».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ως εκ τούτου «πως καταδικάζοντας τον κ. Ουτσντάγ (...) οι εθνικές αρχές δεν επέφεραν μια κατάλληλη και σύμφωνα με εγκαθιδρυμένα από τη νομολογία τους κριτήρια εξισορρόπηση ανάμεσα στο δικαίωμα του ενδιαφερόμενου στην ελευθερία της έκφρασης και στους νόμιμα επιδιωκόμενους σκοπούς».

Για το ΕΔΔΑ, η Τουρκία παραβίασε ως εκ τούτου το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που σχετίζεται με την ελευθερία της έκφρασης.

Εξάλλου, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο πραγματοποίησε μια «ιδιαίτερα αυστηρή ερμηνεία» της καθυστέρησης της ατομικής προσφυγής, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. Το γεγονός αυτό «περιόρισε δυσανάλογα το δικαίωμα του αιτούντος να δει την ατομική προσφυγή του να εξετάζεται στην ουσία».Ο ευρωπαϊκός θεσμός εκτιμά ως εκ τούτου πως σημειώθηκε επίσης «παραβίαση του άρθρου 6 παράγραφος 1 της Σύμβασης» (δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο).

Η Τουρκία καταδικάστηκε να καταβάλει στον Ουτσντάγ 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.736 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Τα κλικ από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης - Τα μηνύματα των υπουργών

Επιδείνωση του καιρού: Πού θα βρέχει την Τετάρτη - Τοπικές μπόρες στην Αττική

Έκθετος ο Ευάγγελος Αποστολάκης – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής