ΔΧΣ: Οι Ταλιμπάν «φιμώνουν» τις γυναίκες δημοσιογράφους και μαζί όλες τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Λιγότερες από 100 από τις 700 συνολικά γυναίκες δημοσιογράφους εξακολουθούν να εργάζονται μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η κατάσταση για τις εργαζόμενες γυναίκες ειναι δραματική προειδοποιεί έκθεση απο τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
5'

Οι γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν ότι θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν μένουν πλέον χωρίς δουλειά και καλούνται να μείνουν στο σπίτι παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν ότι θα τους επιτρέψουν να εργάζονται και ότι θα σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρουν ότι λιγότερες από 100 σε σύνολο 700 γυναικών δημοσιογράφων στην Καμπούλ εργάζονται μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και μόνο λίγες συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι σε δύο άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν. Πολλές από αυτές μάλιτα δέχθηκαν επιθέσεις και έπεσαν θύμα παρενόχλησης από τους Ισλαμιστές.

Φιμώνοντας τις γυναικείες φωνές στα ΜΜΕ, οι Ταλιμπάν δειχνουν πως θέλουν να φιμώσουν όλες τις γυναίκες της χώρας, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα στις 15 Αυγούστου, μια έρευνα των RSF και του συνεργαζόμενου οργανισμού, του Κέντρου για την Προστασία των Αφγανών Γυναικών Δημοσιογράφων (CPAWJ), διαπίστωσε ότι τα περισσότερα γυναικεία στελέχη σε οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, σταμάτησαν να εργάζονται.

Οι 108 οργανώσεις μέσων ενημέρωσης της Καμπούλ απασχολούσαν 4.940 άτομα το 2020, ανάμεσά τους και 1.080 γυναικες, 700 από αυτές δημοσιογράφους.

Οι RSF ανέφεραν ότι από τις 510 γυναίκες που εργάζονταν για οκτώ από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες, μόνο 76 - συμπεριλαμβανομένων 39 δημοσιογράφων - εξακολουθούν να εργάζονται.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στις επαρχίες, όπου σχεδόν όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν να λειτουργούν. «Μια χούφτα από αυτές τις γυναίκες δημοσιογράφους καταφέρνουν ακόμα -περισσότερο ή λιγότερο- να εργάζονται από το σπίτι, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με το 2020 όταν μια έρευνα του RSF και του CPAWJ διαπίστωσε ότι περισσότερες από 1.700 γυναίκες εργάζονταν για μέσα ενημέρωσης σε τρεις επαρχίες (Καμπούλ, Xεράτ και Μπαλχ) στα ανατολικά, δυτικά και βόρεια της χώρας », ανέφερε.

«Ο σεβασμός των Ταλιμπάν για το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών δημοσιογράφων, να εργάζονται και να ασκούν το επάγγελμά τους είναι ένα βασικό ζήτημα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ.

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι πρέπει να ξαναρχίσουν να εργάζονται χωρίς να παρενοχλούνται το συντομότερο δυνατό, γιατί είναι το βασικότερο δικαίωμά τους, γιατί είναι απαραίτητο για τα μέσα διαβίωσής τους και επίσης επειδή η απουσία τους από το τοπίο των μέσων ενημέρωσης θα είχε ως αποτέλεσμα να φιμωθούν όλες οι γυναίκες στο Αφγανιστάν. Καλούμε την ηγεσία των Ταλιμπάν να παράσχει άμεσες εγγυήσεις για την ελευθερία και την ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων ».

Λίγες μέρες μετά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις Khadija Amin και Shabnam Dawran, παρουσιάστριες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, να εργάζονται στα γραφεία του σταθμού

Η πρώτη αντικαταστάθηκε μάλιστα από έναν άνδρα Ταλιμπάν. Η Αμερικανική Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν να παρενοχλούν και να επιτίθενται σε δημοσιογράφους.

«Η αποψίλωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης από εξέχουσες γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων είναι ένα δυσοίωνο σημάδι ότι οι Ταλιμπάν ηγέτες του Αφγανιστάν δεν έχουν καμία πρόθεση να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή αλλού», δήλωσε ο Στίβεν Μπάτλερ, συντονιστής του προγράμματος CPJ για την Ασία. «Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αφήσουν τις γυναίκες παρουσιάστριες να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να επιτρέψουν σε όλους τους δημοσιογράφους να εργάζονται με ασφάλεια και χωρίς παρεμβολές».

Εκπρόσωπος του RSF είπε στον Guardian ότι η οργάνωση θέλει να απομακρύνει τις γυναίκες δημοσιογράφους και εκείνες που συνεργάζονται με οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη χώρα. «Είναι μια καταστροφική κατάσταση, αλλά δεν απελπιζόμαστε και ελπίζουμε ακόμη ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τις βγάλουμε. Αυτή δεν ήταν η αρχική μας πρόθεση», είπαν.

Η οργάνωση RSF δήλωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ότι οι γυναίκες θα «μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους σε λίγες μέρες», δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο προς το σκοπό αυτό, αναγκάζοντας εκατοντάδες γυναίκες δημοσιογράφους να μείνουν στο σπίτι, αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον.

Στις 24 Αυγούστου, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε: «Η θεμελιώδης κόκκινη γραμμή θα είναι η μεταχείριση των Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία, την ελευθερία κινήσεων, την εκπαίδευση, την αυτοέκφραση και απασχόληση, με γνώμονα τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρούμπεν Σεμέδο: Κατάθεση - «φωτιά» από την 16χρονη: «Άκουσα την 17χρονη να φωνάζει όχι, όχι…»