Συγκίνηση και στην Τουρκία για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη: Τι λένε τουρκικά ΜΜΕ

Ιδιαίτερες αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ για τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Θεοδωράκης Ερντογάν
Γιώργος Πεταλωτής, Facebook
2'

Αίσθηση προκάλεσε και στην Τουρκία ο θάνατος του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, με τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στη ζωή του, καθώς και στις πρωτοβουλίες του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ο Θεοδωράκης συνέθεσε διαφορετικά είδη μουσικής, που κυμαίνονταν από όπερες μέχρι συμφωνική και μουσική δωματίου, με βάση δυτικοευρωπαϊκές φόρμες και σύγχρονες τεχνικές. Πολλά από τα τραγούδια του βασίζονταν σε ελληνικά ποιήματα, με εκτελέσεις και από δημοφιλείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Beatles, η Εντίθ Πιάφ και η Σίρλεϊ Μπάσεϊ» αναφέρει το πρακτορείο Anadolu. Επίσης, τονίζεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βγει έξω στον κόσμο η εικόνα της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα κατά το 1967-1974.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, ο Θεοδωράκης ήταν γνωστός και αγαπημένος και στην Τουρκία, ενώ υπενθυμίζεται η βαθιά του φιλία με τον Ζουλφού Λιβανελί. Παράλληλα, σημειώνεται πως κατέστησε γνωστό σε όλον τον κόσμο το συρτάκι με τη μουσική που έγραψε για τον «Ζορμπά».

Επίσης, γίνεται αναφορά στην ίδρυση της Ένωσης Ελληνοτουρκικής Φιλίας το 1986, με Τούρκους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ζουλφού Λιβανελί, Αζίζ Νεσίν, Γιασάρ Κεμάλ, καθώς και στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Θεοδωράκη το 2010. Ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και, μεταξύ άλλων, πήγε και στο σπίτι του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Σημειώνεται πως σχετική ανάρτηση έκανε και ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή