Αφγανιστάν: Ο μουλάς Μπαραντάρ πιθανότατα θα ηγηθεί της κυβέρνησης των Ταλιμπάν
Ο μουλάς Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, θα ηγηθεί πιθανότατα της κυβέρνησής τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
O μουλάς Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ανέφεραν πηγές στην ισλαμιστική οργάνωση τις οποίες επικαλείται το Reuters, ενώ μαχητές των Ταλιμπάν πολεμούν ενάντια σε δυνάμεις πιστές στην έκπτωτη κυβέρνηση, οι οποίες έχουν οχυρωθεί στην κοιλάδα Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ.
Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, ωστόσο, θα είναι να αποτραπεί μια κατάρρευση της οικονομίας η οποία πλήττεται από την ξηρασία, αλλά και τις καταστροφές μιας μακράς σύγκρουσης που εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει τον θάνατο 240.000 Αφγανών.
Τον Μπαραντάρ, που ηγείται του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, αναμένεται να συνοδεύουν ο μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του συνιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, και ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, σε υψηλόβαθμες θέσεις της κυβέρνησης.
«Όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες έχουν καταφθάσει στην Καμπούλ, όπου οι προετοιμασίες για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης είναι στα τελικά τους στάδια» είπε ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, θα εστιάζει σε θρησκευτικά ζητήματα και θέματα διακυβέρνησης εντός του πλαισίου του Ισλάμ, ανέφερε άλλη πηγή των Ταλιμπάν.
Αν και οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι θα ήθελαν να σχηματίσουν μια «κυβέρνηση κοινής συναίνεσης», μια πηγή κοντά στην οργάνωση είπε ότι η κυβέρνηση που σχηματίζεται θα αποτελείται αποκλειστικά από μέλη των Ταλιμπάν. Θα έχει 25 υπουργεία, με ένα συμβούλιο (σούρα) 12 μουσουλμάνων λογίων, ανέφερε η πηγή.
Ακολουθούν κάποιες πληροφορίες για επτά από τα κορυφαία στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία θεωρείται πως θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση.
Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, αναπληρωτής αρχηγός
Ήταν κοντά στον Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι ένας εκ των συνιδρυτών των Ταλιμπάν, μαζί με τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, τον μονόφθαλμο κληρικό που ήταν ο πρώτος ηγέτης της οργάνωσης. Αιχμαλωτίστηκε στο Καράτσι το 2010 και αφέθηκε ελεύθερος το 2018 εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση Τραμπ. Ζούσε στη Ντόχα, στο Κατάρ, μέχρι την επιστροφή του στην Κανταχάρ, γενέτειρα της οργάνωσης. Ως διπλωματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2020.
Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ανώτατος διοικητής
Γεννηθείς το 1961,ο Αχουντζάντα έγινε ο τρίτος ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν αφού οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον προκάτοχό του το 2016. Είναι πιο γνωστός ως θρησκευτικός ηγέτης παρά ως στρατιωτικός, και διατηρεί χαμηλό προφίλ.
Τον Φεβρουάριο είχε αναφερθεί πως ο Αχουντζάντα είχε σκοτωθεί πριν από μήνες σε μια έκρηξη στο Πακιστάν, ωστόσο οι αναφορές εκείνες δεν είχαν επιβεβαιωθεί και άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Αχμαντουλάχ Βασίκ, είχε κάνει λόγο για ψεύδη και αβάσιμες φήμες.
Ο Αχουντζάντα έγινε αρχηγός των Ταλιμπάν (εμίρης) το 2016, μετά τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη, Αχτάρ Μοχάμαντ Μανσούρ, σε πλήγμα από drone στις 21 Μαΐου εκείνης της χρονιάς. Ο Μανσούρ τον είχε κατονομάσει διάδοχό του. Με τη σειρά του ο Μανσούρ είχε γίνει αρχηγός μετά τον θάνατο του ιδρυτή, μουλά Ομάρ, το 2013 (ο θάνατος ανακοινώθηκε το 2015).
Ο Αχουντζάντα είναι ένας σκληροπυρηνικός θρησκευτικός λόγιος από την Κανταχάρ, και ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στα δικαστήρια των Ταλιμπάν χρόνια πριν αναλάβει την ηγεσία. Θεωρείται πως τασσόταν υπέρ αποφάσεων περί δημοσίων εκτελέσεων για τους δολοφόνους, ακρωτηριασμών για τους κλέφτες κλπ. Επίσης, συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980, μα θεωρείται πως ο ρόλος του ήταν πιο πολύ θρησκευτικός παρά στρατιωτικός. Τον Μάιο του 2016 εξαφανίστηκε, και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.
Σιρατζουντίν Χακανί, αρχηγός οργάνωσης που έχει προσδιοριστεί ως τρομοκρατική
Ο αρχηγός του δικτύου Χακανί, που έχει οριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, έγινε ο δεύτερος αναπληρωτής αρχηγός των Ταλιμπάν μετά τη συγχώνευση των δύο οργανώσεων κατά το 2016. Θεωρείται πως κινείται μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, και λέγεται πως έχει την επίβλεψη των οικονομικών και στρατιωτικών πόρων στις δύο χώρες. Είναι άγνωστο πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το δίκτυο Χακανί.
Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή
Ο Γιακούμπ είναι ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, και για αυτό κάποτε τον θεωρούσαν υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού. Λίγα είναι γνωστό για αυτόν. Λέγεται πως είχε λάβει μόρφωση στο Αφγανιστάν και πλέον ζει στο Αφγανιστάν. Θεωρείται πως επιβλέπει τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Ταλιμπάν, μαζί με τον Σιρατζουντίν Χακανί.
Αμπντούλ Χακίμ Χακανί, επικεφαλής διαπραγματευτής
Θεωρείται πως είναι κοντά στον Αχουντζάντα, και ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν στις συνομιλίες με την μέχρι πρότινος κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Επίσης ηγείται ενός συμβουλίου θρησκευτικών ηγετών.
Σερ Μοχάμεντ Αμπάς Στανικζάι, διπλωμάτης
Αντίθετα με πολλά ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, μιλά άπταιστα αγγλικά και έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Το 1996 είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, σε μια αποτυχημένη απόπειρα να πείσει την κυβέρνηση Κλίντον να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters έχει ηγηθεί αντιπροσωπειών στην Κίνα.
Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, βασικός εκπρόσωπος
Ο Μουτζαχίντ είχε παραστεί στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, και θεωρείται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να επικοινωνήσει το μήνυμα της οργάνωσης στη διεθνή κοινότητα. Επί 20 χρόνια πολέμου, επικοινωνούσε με δημοσιογράφους μόνο μέσω τηλεφώνου ή γραπτών μηνυμάτων.
Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ακρίβειας απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Mad Clip: Το «αντίο» της συντρόφου του Άννας Μαρίας Ηλιάδου