Τουρκία: Κορυφώνεται η οργή των πολιτών για τους εξευτελιστικούς μισθούς και τα «τσουχτερά» ενοίκια
Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 38 % σε ολόκληρη την Τουρκία και κατά 27 % περίπου για τις πωλήσεις ακινήτων. Ακόμη και οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα.
Η στεγαστική κρίση είναι τόσο μεγάλη που το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει στην αγορά κατοικίας.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι φόβοι για ένα νέο μεγάλο σεισμό και η πανδημία του κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην γειτονική Τουρκία, όπου οι πολίτες παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Όλα αυτά την ώρα που το κόστος ζωής στην Τουρκία είναι πολύ ψηλότερο από αυτό της Κίνας, ενώ οι μισθοί απέχουν πολύ από τις βασικές αμοιβές των εργαζομένων της Ευρώπης.
Ο βασικός μισθός στην Τουρκία ανέρχεται σε 337 δολάρια μηνιαίως, τη στιγμή που στην Κίνα ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 340 δολάρια, και δεν είναι μόνον αυτό, καθώς το βασικό μισθό λαμβάνουν τουλάχιστον το 50% των Τούρκων.
Ο δημοσιογράφος του τουρκικού δικτύου FOX, συνέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη Γαλλία όπου το μεροκάματο είναι δεκαπλάσιο της Τουρκίας ενώ οι Γάλλοι που παίρνουν το βασικό μισθό δεν ξεπερνούν το 13% ενώ στη Γερμανία βασικό μισθό παίρνει το 3%.
Την ίδια στιγμή περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Ο πληθωρισμός κινείται πλέον πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, σε τηλεδιασκέψεις που είχε την Τετάρτη με επενδυτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δεν επανέλαβε αυτή τη δέσμευση, κάτι που οι επενδυτές ερμήνευσαν ως μία μεταβολή που μπορεί να προετοιμάσει τον δρόμο για να γίνουν νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων.
Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πιέσεων από τον πρόεδρο Ερντογάν, για στήριξη της οικονομίας.
Ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω της υψηλότερης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών.
Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών.
Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στις 8,34 λίρες ανά δολάριο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ακρίβειας απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις