Ανίερη συμμαχία: Το ενδεχόμενο συνεργασίας των Ταλιμπάν με τα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών

Εκ πρώτης όψεως, το Αφγανιστάν φαίνεται να απέχει πολύ από το Μεξικό, ωστόσο υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής.
AP
4'

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσουν πολυεπίπεδο «ντόμινο» εξελίξεων στη γύρω περιοχή - εκ πρώτης όψεως, πάντως, δεν θα περίμενε κανείς αυτό να επηρεάσει, τουλάχιστον άμεσα, σημαντικά δεδομένα σε χώρες κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του πλανήτη, όπως το Μεξικό. Ωστόσο οι δύο αυτές, τόσο μακρινές, περιοχές του πλανήτη, έχουν κάτι κοινό: Τον ρόλο τους στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, τόσο οι Ταλιμπάν όσο και τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού εξαρτώνται οικονομικά από το εμπόριο ναρκωτικών και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακραία βία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς τους σκοπούς και να ελέγξουν περιοχές. Ενδεικτικά, εν όψει των εκλογών στο Μεξικό τον Ιούνιο, πολλοί υποψήφιοι απειλήθηκαν ή δολοφονήθηκαν από τα καρτέλ, που υποστήριζαν άλλους υποψηφίους.

Το 2009 ειδικοί είχαν παρουσιάσει στοιχεία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τους κινδύνους από τους Ταλιμπάν και τα καρτέλ στο Μεξικό ως «διεθνείς οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών», υποδεικνύοντας μια σειρά από ομοιότητες που έχουν αυξηθεί στο μεσοδιάστημα.

Περίπου το 95% της οπιούχου παπαρούνας στον κόσμο καλλιεργείται στο Αφγανιστάν, στο Μεξικό και στη Μιανμάρ, με όλες τις παράνομες δραστηριότητες παραγωγής και διακίνησης που εμπεριέχει αυτό. Στο Μεξικό τον έλεγχο έχουν τα καρτέλ, τα οποία υποστηρίζονται και από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έγγραφα των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, οι παραγωγοί είναι σε άμεση επαφή με τους Ταλιμπαν. Επίσης, είχαν και βοήθεια από τις κυβερνήσεις (τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ). Οι ειδικοί που παρουσίασαν τα προαναφερθέντα στοιχεία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εκτιμούσαν πως το 50% του ΑΕΠ της χώρας το 2009 προέκυπτε από το εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Ταλιμπάν πάντα είχαν μια «περίεργη» στάση στο θέμα: Η κατανάλωση/ χρήση οπιοειδών απαγορεύεται, μα όχι η καλλιέργεια και πώληση οπιούχου παπαρούνας. Σύμφωνα με αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν λάμβανε χώρα σε περιοχές ήδη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν ή, τουλάχιστον, υπό την επιρροή τους. Όπως σημειωνόταν, οι Ταλιμπάν είχαν σημαντικά έσοδα από το εμπόριο, ενώ τονιζόταν πως αυτό υποδαύλιζε τις συγκρούσεις, υπονόμευε την έννομη τάξη, ενθάρρυνε τη διαφθορά και συνέβαλλε στη χρήση ναρκωτικών στη χώρα.

Αναφορά του ΟΗΕ τον Απρίλιο συμμεριζόταν τα συμπεράσματα αυτά και συνέδεε άμεσα τους Ταλιμπάν με τις καλλιέργειες οπιούχου παπαρούνας. Όπως αναφερόταν, οι συνολικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνταν για καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν είχαν αυξηθεί μεταξύ του 2019 και του 2020 από 163.000 εκτάρια στα 224.000. Επιπλέον, αν και 21 εκτάρια είχαν καθαριστεί το 2019, κανένα δεν είχε καθαριστεί το 2020.

Το ταχύτατα αναπτυσσόμενο καρτέλ στο Μεξικό είναι το Καρτέλ Σιναλόα, που ελέγχει τις καλύτερες εκτάσεις για καλλιέργεια παπαρούνας. Ως εκ τούτου, αποτελεί πιθανό αντίπαλο/ ανταγωνιστή των Ταλιμπάν. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, το γεγονός πως το καρτέλ και η ισλαμιστική οργάνωση εξυπηρετούν διαφορετικές αγορές σημαίνει πως θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται.

Σύμφωνα με την αμερικανική DEA, το Καρτέλ Σιναλόα έχει σχεδόν μονοπώλιο στην αμερικανική αγορά κοκαΐνης. Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι είναι παρόν στο 60% των χωρών του κόσμου, από την ΕΕ και τις χώρες της δυτικής Αφρικής μέχρι την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία, χώρες όπου πωλούνται επίσης ναρκωτικά από το Αφγανιστάν. Προς το παρόν, το μεξικανικό καρτέλ ανταποκρίνεται κυρίως στη ζήτηση για κοκαΐνη νοτιοαμερικανικής προέλευσης και συνθετικά ναρκωτικά – ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα (το οποίο είχε συντάξει η Μεξικανή δημοσιογράφος και συγγραφέας Άναμπελ Χερνάντεζ, που ζει στην Ευρώπη λόγω απειλών στη χώρα της, με το κείμενο να μεταφράζεται στα γερμανικά), δεν θα ήταν η πρώτη φορά που δύο οργανισμοί οι οποίοι είναι στην ουσία ανταγωνιστές καταλήγουν να συνεργαστούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους και την πολιτική τους επιρροή.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυπαρισσία: Ψυχρός ο Ρουμάνος σύντροφος της 42χρονης - Υποστηρίζει πως άλλοι έκαναν το έγκλημα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες με μέδουσες;

Βασίλης Τσεκούρας στο Newsbomb.gr: Γεννήθηκα δεύτερη φορά από... θαύμα